GLASOVI PREBROJANI

Peđa Grbin novi je šef SDP-a: ‘Neću raspuštati organizacije. Ako ću griješiti - upozorite me‘

Grbin je sa 65 posto glasova nadjačao protukandidata Kolara koji je dobio 35 posto glasova
 Goran Mehkek/Cropix

Peđa Grbin četvrti je predsjednik SDP-a nakon što je u subotu u drugom krugu unutarstranačkih izbora s osvojenih 65 posto glasova pobijedio protukandidata Željka Kolara koji je dobio 35 posto glasova.

Željko Kolar osvojio je 2760 glasova, a Peđa Grbin je 5127 glasova.

Predsjednik Središnje izborne komisije (SIK) Ivan Čizmić izvijestio je da je ukupno glasovalo 7993 birača od toga važećih je bilo 7887, izlaznost je bila 68,67 posto.

Unutarstranački izbori u SDP-u održani su nakon što se Davor Bernardić zbog poraza na parlamentarnim izborima u srpnju povukao s mjesta predsjednika stranke.

U prvom krugu, prošle subote, saborski zastupnik Grbin je dobio je 41,23 posto glasova, a drugoplasirani krapinsko-zagorski župan Željko Kolar 25,53 posto. Danas u drugom krugu nešto više od 11.500 članova SDP-a s pravom glasa moglo je novog predsjednika birati na 286 biračkih mjesta u šest izbornih regija.

Novi predsjednik SDP-a Peđa Grbin rođen je 1979. godine u Puli, diplomirani je pravnik, a od 2016. potpredsjednik je stranke.

Odmah nakon objave rezultata Grbin je odgovarao na pitanja novinara. Prvo je rekao da ne strahuje od toga da će ga netko rušiti.

- Nisam nikog rušio, ja sam reagirao na ono što sam smatrao loše. Kada vidim da u politici i SDP-u kada netko radi loše ja ću reagirati, molim kolege i kolegice da postupe na isti način. Ako griješim molim da me upozore.

Nećete postupati kao bivše rukovodstvo? - bilo je iduće pitanje.

- Da.

Čuli smo da su lokalne organizacije zapuštene od građana, da se ovako ne treba raditi kako se radi. Od čega ćete početi graditi rejting i reputaciju stranke?

- Obišao sam Hrvatsku, počeo sam razgovor sa stranačkim kolegama i kolegicama, posebno točno znam što u SDP-u ne valja i što treba raditi. S time krećemo sutra. Mnoge naše organizacije ne funkcioniraju, prioritet će biti dizanje postojećih organizacija. SDP je osnovan u najmanjoj Hrvatskoj općini u Civljanima, ako smo tamo našli 10 ljudi da sudjeluju u radu stranke ne postoje mjesta u RH gdje SDP ne može biti jak.

Je li moguće raspuštanje organizacija?

- Nisam niti počeo na mjestu predsjednika a pitate me hoću li raspuštati organizacije. Neću.

Upitan o članarinama i pravu glasa članova stranke, rekao je:

- Kao što sam više puta rekao pogriješili smo, a mi ćemo greške ispravljati. Na prvoj sjednici Glavnog odbora stranke predložit ću da se izmijeni odredba o pravu glasa i da se svim kolegama i kolegicama omogući da imaju pravo glasa. Greške počinjemo ispravljati odmah. Podijele su rješive i rekao sam to već sada. Tko je za koga glasao, tko je koga podržavao u ovom trenutku prestaje biti bitno. Jedino sinergijom svih nas možemo mijenjati SDP a onda i Hrvatsku na bolje.

Jeste li spremni okrupnjivati ljevicu u ZG ili imati svog kandidata?

- Svaki kandidat koji izlaze na potporu SDP-a je SDP-ov kandidat. SDP će imati kandidata u Zagrebu i bit će kandidat svih progresivnih, građanskih i lijevih stranka i taj kandidat će postati gradonačelnik.

Je li to Tomašević?

- Ne mogu odgovoriti na to. Slijede razgovori. Ne pada mi na kraj pameti bilo kome nametati kandidata. Prije odluke o imenu, svi zajedno ćemo razgovarati i napraviti najbolju strategiju i osloboditi ga od korupcijske hobotnice koja je na njega bacila svoje pipke - kazao je Grin i dodao da je izbor Željka Sabe teret za SDP.

Kolar: 'Vjerujem da će novi predsjednik okupiti SDP'

Poraženi kandidat na SDP-ovim unutarstranačkim izborima Željko Kolar čestitao je novoizabranom predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu i poručio kako vjeruje da okupiti SDP, jer jedino tako se može ići naprijed.

„Čestitam Peđi Grbinu i želim mu sve najbolje i pozivam sve stranačke kolege i kolegice da novom predsjedniku damo punu podršku jer SDP je velika stranka, SDP je potreba Hrvatskoj jer bez jakog SDP-a nema niti jake Hrvatske”, rekao je Kolar u subotu navečer u središnjici stranke.

Kolar je zahvalio svim kolegama koji su izašli na izbore kao i onima koji su glasali za njega istaknuvši kako vjeruje da oni koji nisu imali pravo glasa da će ga sljedeći puta imati.

„Moramo zatvoriti sukobe između sebe, moramo surađivati, moramo se okupljati jer jedino tako SDP može ići naprijed, vrijedi se boriti za SDP, vrijedi se boriti za naprednu državu i vrijedi se boriti za solidarno društvo”, rekao je.

„U SDP-u ima snage, energije, volje, a vjerujem da će u novom predsjedniku biti i mudrosti da okupi SDP, svu ljevicu i da se svi zajedno borimo za bolju Hrvatsku”, dodao je Kolar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:28