GUŽVA

PRED NAMA JE REKORDNI TURISTIČKI VIKEND Na svim cestama prema moru promet izrazito gust, od Lučkog pa sve do Bosiljeva vozi se u nepreglednoj koloni

 
 Damir Krajac / CROPIX

Promet je vrlo gust na većini cesta u smjeru mora, i obrnuto u smjeru unutrašnjosti, duž Jadranske magistrale (D8), zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7) obilaznici, u trajektnim lukama kao i na graničnim prijelazima, javio je Hrvatski autoklub (HAK) u 12 sati.

Na autocestama su česti povremeni kraći zastoji u blizini odmorišta i čvorova. Vozačima se savjetuje da održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče pojačan je priljev vozila kod naplatnih postaja Lučko u oba smjera. U smjeru mora iz smjera Buzina kolona je duga oko 6 km, iz smjera Jankomira duga je oko 6 km. U smjeru Zagreba kolona je duga oko 5 km; kod naplatnih postaja Demerje u smjeru Zagreba kolona je duga oko 1 km; a kolona u pokretu je između Lučkog i Bosiljeva 2 u smjeru mora.

Između čvorova Maslenica i Sveti Rok u smjeru Zagreba kolona je duga oko 11 km (vozila iz prometne nesreće su uklonjena na sporovozni trak); na 362. km u smjeru Dubrovnika vozilo je u kvaru.

Na A2 Zagreb-Macelj promet je pojačan u oba smjera; kod naplatnih postaja Trakošćan u smjeru Slovenije kolona je duga oko 1,5 km (povremeno se vozila zaustavljaju kod tunela Frukov Krč).

Na A3 Bregana-Lipovac: promet pojačan u smjeru istoka; kolona osobnih vozila kod GP Bajakovo u smjeru Srbije duga je oko 3 km; na 148. km između čvorova Novska i Okučani u smjeru Bregana, prometna nezgoda (vozila su na zaustavnom traku).

Na A7 GP Rupa-čvor Diračje su bog pojačanog prometa zastoji kod naplatnih postaja Rupa u oba smjera; a na GP Rupa u smjeru Slovenije kolona je duga oko 1 km.

Na A8 Istarski ipsilon je zbog pojačanog prometa na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona duga oko 7 km, dijelom se proteže i na Istarski ipsilon;kod tunela Učka u smjeru Rijeke kolona je duga oko 3 km; kod čvora Matulji u smjeru Rijeke kolona je duga oko 2 km.

Na Krčkom mostu pojačan je promet u oba smjera, kolone su duge oko 4 km.

Najduža se čeka na graničnim prijelazima sa Slovenijom, na Kaštelu sat i pol i na ulazu i na izlazu te na Macelju sat vremena također na ulazu i na izlazu. Na Lupinjaku se čeka sat i pol na ulazu u Sloveniju.

Ljetna zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na pojedinim cestama u Istri i priobalju danas je do 14 sati, a bit će i u nedjelju od 12 do 23 sata. Zabrana nema na autocestama kao i na državnoj cesti DC1 (dijelom Lička magistrala).

Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe.

Pojačan je priljev vozila u većini trajektnih luka.

FOTOGALERIJA: Gužve na Lučkom

Kako javlja HRT, Hrvatska turistička zajednica i ove godine usred špice turističke godine organizira akciju dijeljenja vode i promotivnog materijala na najprometnijim graničnim prijelazima u zemlji.

U akciji će, na graničnom prijelazu Plovanija u subotu sudjelovati i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, direktor TZ Istra Denis Ivošević, voditelj Odjela za strateške marketinške projekte HTZ-a Dubravko Šimenc, ali i ostali djelatnici Glavnog ureda HTZ-a.

Inače, akcija će se osim na graničnom prelazu Plovanija provoditi i na graničnim prijelazima Rupa, Karasovići, Bregana, Macelj, Bajakovo te na naplatnoj postaji Lučko. Voda će se tijekom udarnih vikenda organizirano dijeliti od jutra do 13 sati subotom te od 15 do 19 sati nedjeljom. Cilj ove akcije je pozicioniranje Hrvatske kao zemlje ljubaznih i dobrih domaćina, ali i izražavanje zahvalnosti brojnim turistima koji su za svoja odredišta odabrali brojne hrvatske destinacije.

Inače, prošle godine na isti dan na graničnom prijelazu Plovanija ušlo je 8.811 vozila u kojima je bilo 36.578 putnika, a izašlo je iz zemlje 5.584 vozila u kojima je bilo 23.303 putnika. Na graničnom prijelazu Plovanija u dva dana bit će podijeljeno 4.500 boca vode te isto toliko promotivnog materijala vezanog uz zdravstveni i nautički turizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:05