SUSRET NA PANTOVČAKU

PREDSJEDNICA ALBANSKOG KOLEGU UPOZORILA NA VELIKI PROBLEM NA JADRANU Razmatrali su kako riješiti problem otpada koji do naše obale dolazi s juga

Ilir Meta i Kolinda Grabar Kitarović
 Ured predsjednice

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović primila je u četvrtak na Pantovčaku albanskog kolegu Ilira Metu, koji boravi u radnom posjetu Hrvatskoj.

- Predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Republike Albanije Meta ocijenili su bilateralne odnose dviju zemalja tradicionalno dobrima i bez otvorenih pitanja, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednice.

- Uz zadovoljstvo nastavkom suradnje između dviju država na najvišoj razini, dvoje predsjednika razmotrilo je i mogućnosti za osnaživanje bilateralnih odnosa kako bi isti slijedili i povijesno bliske veze dvaju naroda čemu uvelike pridonosi uvažena albanska zajednica u Republici Hrvatskoj. Posebno su izdvojili mogućnost veće gospodarske i suradnje u energetici, dodaje se u priopćenju.

- Razgovarajući o značaju Jadranskog mora za gospodarstvo dviju zemalja, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je pitanje onečišćenja Jadranskog mora velikim količinama plutajućeg otpada za koji je utvrđeno kako dolazi iz nekoliko južnih jadranskih država. Sugovornici su se složili kako su zaštita i sprječavanje zagađenja Jadrana i priobalja od strateške važnosti za obje zemlje. Suradnji po ovome pitanju može pridonijeti i novi mehanizam suradnje, Jadranska trilaterala, priopćili su s Pantovčaka.

- Naglasivši važnost nastavka proširenja Europske unije za punu konsolidaciju hrvatskog jugoistočnog susjedstva, Predsjednica Republike istaknula je snažnu potporu Republike Hrvatske ostvarivanju članstva Republike Albanije u Europskoj uniji. Dvoje predsjednika razmijenilo je mišljenja i o zajedničkoj suradnji glede političkog i sigurnosnog stanja na jugoistoku Europe, složivši se u ocjeni niza ugroza. Predsjednici su se osvrnuli i na promišljanja glede predstojećeg sastanka na vrhu Sjevernoatlantskog saveza gdje su naznačili značaj iznimne važnosti vjerodostojne politike otvorenih vrata Saveza, zaključuje se u priopćenju iz Ureda predsjednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:49