INTERVJU

PREDSJEDNICA GRABAR-KITAROVIĆ OSUDILA NASILJE 'Ne može se svaki incident tretirati kao etnički motivirano nasilje. Neću dopustiti da se to radi'

 
 HRT screenshot

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u ekskluzivnom intervjuu za HRT da ona nije 'dnevno politički komentator već predsjednica te da njezin uloga nije hraniti nečije ideološke ili političke, pa rekla bih čak i poslovne ambicije'.

Što se tiče incidenata u okolici Knina, Grabar-Kitarović je rekla da je u kontaktu s nadležnim službama, ali da ne želi komentirati pojedinosti tih slučajeva jer se oni još uvijek istražuju.

- Moram reći da nasilje uvijek i svugdje osuđujem. Osuđivala sam ga i osuđujem. Ali želim isto tako vrlo jasno reći da se ne može svaki incident koji se dogodi između hrvatskih građana raznih nacionalnosti kvalificirati a priori kao etnički incident odnosno etnički motivirano nasilje - pojasnila je.

- Neću dopustiti da se to radi u Hrvatskoj jer vrlo je neugodno i neodgovorno kad političari počnu komentirati i etiketirati te incidente zanemarujući ili stvarne činjenice koje su utvrđene službenom istragom ili uopće ne brinući o tim činjenicama. To je vrlo opasno jer to izaziva novu spiralu nasilja, netoleranciju i izgreda i takvu vrstu političke neodgovornosti neću dopustiti - zaključila je Grabar-Kitarović.

Predsjednica je izjavu Milorada Pupovca da je Hrvatska čimbenik nestabilnosti u regiji okarakterizrala kao 'u najmanju ruku bezobraznu' i 'vrlo neodgovornu'.

- Gospodin Pupovac iznio je, nažalost, niz neistina na račun vlastite države. On mora shvatiti da je on zastupnik u Hrvatskom saboru, da predstavlja srpsku zajednicu u Hrvatskoj , hrvatske građane kojima je glavni grad Zagreb, a ne Beograd - dodala je.

Grabar-Kitarović je rekla da je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić zaista 'molio' da ne spominje 'velikosrpsku agresiju'.

- Kao što vidite molba mu nije uslišena. Velikosrpska agresija jest zabilježena, nažalost, krvavim slovima u hrvatskoj povijesti. Ona je samo još jedan totalitarni režim i treba biti i tretiran kao takav. Ona je propala, ona je poražena. Međutim, isto tako svima onima koji i danas prijete Hrvatskoj želim vrlo jasno reći da nikada više niti jedan srbijanski tenk neće ući u Vukovar, neka se nitko time ne zavarava - dodala je.

Predsjednica je također rekla da Srbija Hrvatskoj 'neće dijeliti lekcije' jer se nije suočila s vlastitom poviješću.

- Država koja ne samo da nije priznala velikosrpsku agresiju i zločine i genocid koji su počinjeni u njeno ime, država koja još i dan danas skriva podatke o nestalim hrvatskim braniteljima i civilima što je za mene presudno pitanje međudržavnih odnosa i svakako Hrvatskoj neće držati lekcije države koja je rehabilitirala četništvo i srbijanski fašistički režim iz Drugog svjetskog rata. To po meni dokazuje da se to neke novo proeuropsko ruho doista u potpunosti izlizalo - dodala je Grabar-Kitarović te rekla da Hrvatska želi stabilne odnose sa Srbijom.

Predsjednica je rekla da će kandidaturu objaviti na vrijeme te da je do nadolazećih predsjedničkih izbora u Hrvatskoj ostalo još puno vremena.

- Vjerujem da niti hrvatski građani, hrvatski državljani koji su me izabrali i koji će na sljedećim izborima isto tako birati ne žele pet mjeseci bespotrebnih tenzija pa čak rekla bih i histerije. To ne služi Hrvatskoj nikako, to može služiti samo pojedincima. Razumijem želju nekih pretendenata da budu neprestano u medijima, međutim moja je dužnost i dalje biti predsjednicom RH i obnašati svoju dužnost odgovorno i onako kako to od mene traže hrvatski državljani - dodala je.

Grabar-Kitarović nije htjela komentirati svoje potencijalne protukandidate jer, kako je rekla, kandidaturu još nije službeno objavila, ali je konstatirala da 'ide' na izbore.

- Međutim, treba to sve posložiti kako bi to bilo ozbiljno. Htjela sam prekinut te neke spekulacije u javnosti. Ali i u konačnici tim ljudima koji me podržavaju uključujući i HDZ-u poslati poruku da ćemo se viđati kao predsjednica Republike sljedećih pet godina. Nikoga niti podcjenjujem niti precjenjujem Pravo je svakog državljanina RH istaknuti svoju kandidaturu , naravno tko zadovoljava sve uvjete po Ustavu za predsjednika ili predsjednicu Republike Hrvatske. Ono što hrvatski državljani moraju razmisliti jest što žele u sljedećih pet godina. Žele li rad za bolju Hrvatsku, nekoga s iskustvom koji će na tome raditi ili žele eksperimente. Međutim, nemojmo podcjenjivati ljude, nemojmo podcjenjivati građane. Naša je dužnost predstaviti naše programe, ali isto tako odgovoriti na sva pitanja. Ali u ovom trenutku, ponavljam, ostalo je još pet mjeseci. To je dragocjeno vrijeme koje ne smijemo gubiti, imam puno državničkih obveza, nastavit ću raditi na njima, a kampanji ću se posvetiti u vrijeme kada to bude potrebno, kada je vrijeme kampanje, jer država kao Hrvatska ne može si dopustiti tako duge kampanje - dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:33