RADNI POSJET

PREDSJEDNICA KOD PAHORA POVODOM POČETKA NJEGOVA DRUGOG MANDATA Imala sam niz upita hoću li u ovom trenutku ići u Sloveniju, o tome uopće nisam dvojila

Kolinda Grabar Kitarović i Borut Pahor
 Uros Hocevar/ Delo / CROPIX

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u radnom je posjetu Sloveniji gdje sudjeluje na svečanom ručku u Brdu kod Kranja koji u prigodi početka novog mandata upriličuje slovenski predsjednik Borut Pahor za predsjednike susjednih država.

- Zaželjela bih vam puno uspjeha u nastavljanju obnašanja vaše predsjedničke dužnosti i veselim se našoj daljnjoj suradnji, kako bilateralnoj tako i onoj u vođenju Procesa Brdo-Brijuni koji je od iznimnog značaja za naše jugoistočno susjedstvo, rekla je predsjednica, čiju izjavu prenosi Dnevnik.hr.

Spomenula je prijepor o rješavanju graničnog pitanja između Hrvatske i Slovenije.

- Smatram da je posebno važno sastajati se, nastavljati i poticati dijalog. Iako sam imala niz upita hoću li u ovom trenutku ići u Sloveniju, o tome uopće nisam dvojila, rekla je.

Istaknula je da su Republici Hrvatskoj dobrosusjedski odnosi sa svim susjedima vrlo važni.

- Uvijek je potrebno sagledati ukupnost naših pojedinih odnosa koji su mnogo više od nekoliko otvorenih pitanja koje nam je preostalo riješiti. Stoga, smatram da takva otvorena pitanja, pa i ono granično sa Slovenijom, treba rješavati otvorenim i prijateljskim dijalogom i ne dozvoliti da ona zasjene i dominiraju našim inače vrlo dobrim odnosima. Vjerujem da su naše dvije susjedne države, članice EU i NATO-a više nego sposobne to postići, rekla je predsjednica.

Sudionicima je pažnju skrenula na jugoistočnu Europu 'čija je budućnost, sigurnost i stabilnost također od vitalne važnost za sve naše države' te izrazila nadu da će ta tema biti prisutna i u nekoliko sljedećih predsjedanja EU - austrijskom u drugoj polovini godine, rumunjskom 2019. i hrvatskom 2020. godine.

Pahor je, osim hrvatske predsjednice, na ručak pozvao i kolege iz Mađarske, Austrije i Italije, no došao je samo talijanski šef države Sergio Mattarella. Mararski predsjednik Janos Ader otkazao je posjet zbog obaveza u Budimpešti, a austrijski Alexander Van der Bellen zbog teške bolesti u obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:33