INTERVJU ZA SRF

PREDSJEDNICA O POLICIJSKOM TRETMANU ILEGALNIH MIGRANATA 'Naravno da je potrebno malo sile kada provodite pushback'

 
Predsjednica na graničnom prijelazu (arhiva)
 Robert Fajt / CROPIX

"Naravno da je potrebno malo nasilja kada provodite pushback, ali morate vidjeti i kakav je to teren", odgovorila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na pitanje novinara švicarske javne televizije SRF jesu li netočni izvještaji nevladinih udruga i migranata o nasilju hrvatske policije prema migrantima koji iz Bosne i Hercegovine ilegalno ulaze u Hrvatsku.

Predsjednica je ovim odgovorom zapravo potvrdila da hrvatska policija nasilno vraća migrante iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, što je protivno hrvatskim zakonima i međunarodnom pravu. Osim toga, već više od godinu dana ministar unutarnjih poslova i policija kontinuirano demantiraju sva medijska izvješća i tvrdnje međunarodnih organizacija za ljudska prava da hrvatska policija tuče i pljačka migrante te ih nasilno vraća u BiH.

U intervjuu za švicarsku televiziju predsjednica je ponovila tvrdnju izrečenu prije nekoliko dana tijekom posjeta pripadnicima granične policije u Karlovačkoj županiji. Tada je, naime, pohvalila policajce, rekavši da "je njihovo postupanje prema strancima maksimalno humano". Tome je dodala da neki migranti preko zelene granice u Hrvatsku pokušavaju ući i po četrdesetak puta, ali kako ne žele azil, policija ih vraća u BiH.

Švicarskom novinaru na pitanje što misli o snimkama na kojima se vidi da hrvatska policija "radi ilegalni pushback migranata", predsjednica je odgovorila: "Ilegalni pushback? Zašto mislite da su ilegalni? Govorimo o ilegalnim migrantima, ljudima koji ilegalno žele ući u Hrvatsku i policija ih šalje nazad u Bosnu i Hercegovinu. Postoje otvoreni granični prolazi koji su otvoreni za sve koji žele doći u Hrvatsku i zatražiti azil."

Ovo je prvi put da je netko od najviših hrvatskih dužnosnika potvrdio da hrvatska policija migrante koji ilegalno ulaze u Hrvatsku vraća u Bosnu i Hercegovinu, što je protivno međunarodnom pravu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:55