LANA PETÖ KUJUNDŽIĆ

PREDSJEDNICA ODJELA ZA MLADEŽ ŽUPANIJSKOG SUDA U ZAGREBU ZA JUTARNJI O TRAGEDIJI NA PAGU: Ako roditelji nemaju kompetencija, treba im oduzeti tu djecu

u krugu: Lana Petö Kujundžić
 CROPIX

Nakon strašne obiteljske tragedije na Pagu nužno je, kaže predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu Lana Petö Kujundžić, poduzeti četiri koraka.

Na prvom mjestu je sigurnost djece. - Treba odmah vidjeti s kim djeca mogu biti kada budu zdravstveno osposobljena. Za njih treba naći udomiteljsku obitelj, pri čemu to mogu biti i rođaci djece, a posebno se mora voditi računa da ih se ne razdvaja. Braća i sestre moraju biti zajedno, i to u obitelji, a ne u nekom domu - kaže sutkinja Petö Kujundžić.

Drugi korak su roditelji djece koju je otac bacio kroz balkon. Sutkinja kaže da treba vidjeti što je s njihovom roditeljskom skrbi. - Ako nemaju kompetencije, treba im oduzeti roditeljsko pravo i to bez odlaganja - kaže sutkinja i nastavlja da treći korak mora biti provjera cijelog sustava koji je bio u kontaktu s obitelji. Pritom kaže kako treba provjeriti sve, od susjeda, preko pedijatra, Centra za socijalnu skrb, liječnika obiteljske medicine, da treba vidjeti je li se zajedno s obitelji koja se selila također selila i dokumentacija o njima.

- Mora se utvrditi je li netko već ranije trebao primijetiti ponašanja koja su mogla upućivati na probleme u obitelji koji su kasnije kulminirali strašnom tragedijom - rekla je sutkinja i kao četvrti korak navela da u slučaju propusta treba postaviti odgovornost onih koji su ih eventualno skrivili. Naglašava da se mora početi odlučno tražiti reakcija već na prve znakove zanemarivanja i zlostavljanja, a oni su vrlo često vidljivi već pri prvom posjetu babice rodiljama.

Na pitanje je li u sudskoj praksi srela nešto slično, Petö Kujundžić je izjavila kako je samo jednom imala jedan sličan događaj. Premda naglašava kako u svim slučajevima kada se radi o djeci treba pristupati s osobitom pažnjom, i tako o njima izvještavati, nema dvojbe kako o tragediji na Pagu postoji velik i opravdan interes javnosti.

- Kad četvero djece završi u bolnici, a to je skrivio jedan od roditelja, o tome je opravdano izvještavati - kaže sutkinja, no naglašava da treba paziti na zaštitu identiteta djece. Osim njihovih imena i fotografija, ne bi trebalo objavljivati ni imena i fotografije roditelja jer bi se preko njih mogao saznati identitet djece. Kada se događaj dogodi u manjoj sredini, tada, smatra sutkinja, ne bi trebalo objavljivati ni fotografije kuće u kojoj živi obitelj jer bi se i preko toga djeca mogla identificirati.

- O slučaju treba pisati, ali i problematizirati općenito probleme djece. Prije svega zašto se na vrijeme ne reagira na problem, zašto se ne prepozna u ranoj fazi, zašto ga ne vide pedijatri, odgojitelji u vrtićima, učitelji, centri za socijalnu skrb. Ako dijete dolazi potišteno u vrtić i vidi se da mu se ne presvlače gaćice, pa jasno je da je to dijete zanemarivano i to treba prijaviti. A kad se alarmira Centar za socijalnu skrb, nije dovoljno da oni jednom pro forma dođu u obitelj.

Treba ići više puta i temeljito ispitati kako obitelj funkcionira - kaže sutkinja i navodi da u zadnje vrijeme ima puno slučajeva zanemarivane djece, no kad ona dođu na sud zbog kriminala, u pravilu je već prošlo vrijeme kad im se moglo pomoći.

Dr. Suzana Kos, psihijatrica u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče koja je i sudska vještakinja, kaže da ne može govoriti o psihološkom profilu oca koji je bacio djecu s balkona jer nema dovoljno informacija.

- Moguće da je duševno bolestan i da je to učinio u stanju rastrojstva, ali i da je riječ o ponašanju koje nije motivirano bolešću - kaže dr. Kos koja se u praksi susretala sa slučajevima roditelja koji su napali svoje dijete, ali nikada s ovako nečim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:30