IZMJEŠTEN URED

PREDSJEDNICA S GOSPODARSTVENICIMA I OBRTNICIMA U SKRADINU 'Vlada mora ubrzati gospodarske reforme koje će donijeti investicije i nova radna mjesta'

 
 Nikša Stipaničev / CROPIX

-Vlada mora ubrzati najavljene ključne reforme kojima će se stvoriti poticajni uvjeti za poslovanje gospodarstvenika i obrtnika i za ulaganja, a time i za otvaranje novi radnim mjesta i sveopći rast životnog standarda – kazala je u predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u Skradinu na sastanku s gospodarstvenicima, obrtnicima i turističkim djelatnicima Šibensko-kninske županije.

Predsjednica je istaknula potrebu za daljnjom decentralizacijom, jer je upravo Šibensko-kninska župamija, kazala je, ogledan primjer kako se na lokalnoj razini mogu napraviti veliki iskoraci u privačenju I povlačenju sredstava iz europskih fondova.

-Uz velike turističke potencijale, prirodne ljepote i kulturno-povijesno nasljeđe, Šibensko-kninska županija ima i industrijsku tradiciju koju danas nastavljaju poduzetnici. A vidjela sma da su velika nastojanja lokalne vlasti u ovoj županiji da investicijama u poduzetničku infrastrukturu stvore dodatne uvjete za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, na kojemu počiva gospodarstvo šibensko-kninske županije – kazala je hrvatska predsjednica.

Skradin, 180418.
Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarovic izmjestila je Ured na tri dana u Sibensko kninsku zupaniju.
 Drugog dana posjetila je grad Skradin gdje se druzila s gradjanima i gospodarstvenicima.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / CROPIX

Iz podataka koje sam ovdje danas čula, napredak ove županije vidljiv je u mnogim pokazateljima, rastu broja poduzetnika, tvrtki, rastu prihoda i dobiti, porastu broja zaposlenih i znatnom povećanju turističkog prometa, odnosno povećanju broja turističkih dolazaka i noćenja – kazala je predsjednica RH.

- Prerađivačka industrija je najveća razvojna snaga ove županije. Posjetila sam Centar kompetencija Alutech i iNavis i u njima vidim budućnost baze gospodarstva, ne samo ove županije, nego i cijele Hrvatske. Turizam je izvrsna dodana vrijednost našem gospodarstvu, ali gospodarstvo moramo temeljiti na proizvodnji i izvozu. Upravo su Alutech i iNavis primjer kako se uspješnom sinergijom gospodarstva, znanosti i obrazovanje te lokalne sampouprave, mogu stvarati nove poticajne razvojne mogućnosti – kazala je u Skradinu Kolinda Grabar Kitarović.

Skradin, 180418.
Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarovic drugi dan posjeta Sibensko kninskoj zupaniji u posjetu gradu Skradinu sa gradjanima i gospodarstvenicima. 
Na fotografiji: gradonacelnik Antonijo Brajkovic i Kolinda Grabar Kitarovic.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / CROPIX
Gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković i Kolinda Grabar Kitarović

Na sastanku, Joso Smolić, predsjednik Županijske obrtničke komore, zatražio je od predsjednice pomoć i podršku u rješavanju gorućeg problema obrtnika, a to je neprilagođenost obrazovanja potrebama tržišta rada.

- Premda na ovom problemu Hrvatska obrtnička komora radi godinama i njegovo rješavanje uključeno je resorno ministarstvo ove Vlade, sve to ide presporo. Strukovno obrazovanje moramo vratiti u radionice, u restorane i konobe. Da onaj tko se školuje, ima vještine i znanja i da je odmah konkurentan na tržištu rada. S današnjim obrazovanje to nije slučaj. Djeca nam završe škole, na nemaju ni znanja, ni vještine za struku koju su završili. Stoga se Burza rada puni, a nama nedostaje ne samo kvalitetne radne snage, nego bilo kakve radne snage – ustvrdio je Joso Smolić.

Skradin, 180418.
Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarovic izmjestila je Ured na tri dana u Sibensko kninsku zupaniju.
 Drugog dana posjetila je grad Skradin gdje se druzila s gradjanima i gospodarstvenicima.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Nikša Stipaničev / CROPIX

Tijekom drugog dana radnog posjeta šibenskog-kninskoj županiji, predsjednica Grabar Kitarović posjetit će Opčinu Kistanje, Knin, Općinu Kijevo, Drniš i Općinu Unešić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:24