TKO ĆE U MAROKO ZA MJESEC DANA?

PREDSJEDNICA ŠALJE NOVO PISMO U UN, OTKAZAT ĆE PUT U MARAKEŠ Izvor iz Vlade: 'Tim izmišljenim temama želi skrenuti pažnju s jedne druge važne stvari'

Niti podržavam, niti ne podržavam dokument. Iskristaliziralo se da ne postoji globalni konsenzus, novi je stav Grabar-Kitarović
 Srdjan Vrančić / CROPIX

Sukob na relaciji Pantovčak - Banski dvori zbog dokumenta iz Marrakecha zaoštrio se nakon što je Jutarnji list jučer objavio pismo od 16. kolovoza u kojem je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović “sa zadovoljstvom” prihvatila poziv glavnog tajnika UN-a da 10. i 11. prosinca sudjeluje na konferenciji, gdje će se usvojiti taj dokument, da bi se poslije ipak predomislila.

Predsjednica je tako jučer oštro napala Ministarstvo vanjskih i europskih poslova jer, po njenim riječima, nije izvijestilo javnost o Marakeškoj deklaraciji o zakonitim migracijama i što sada, kaže, izaziva prijepore. Grabar-Kitarović je ministrici vanjskih i europskih poslova Mariji Pejčinović Burić poručila da se “moraju zbrojiti”, a prozvala ih je da su upravo oni dali njenu korespondenciju u medije.

- Uz dužno poštovanje svim diplomatima, Ministarstvo se treba zbrojiti. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koje je bilo nositelj svih zadaća i koordinator pregovora o tom kompaktu, nije odradilo svoju zadaću, umjesto da objavljuje moju korespondenciju i sada pokušava izazvati nekakve prijepore u javnosti koji ne bi trebali postojati - poručila je predsjednica.

Zaokret

Opet nije detaljnije pojasnila zašto je došlo do zaokreta u njenoj politici, jer je 16. kolovoza u pismu gl. tajniku UN-a Antoniju Guterresu hvalila dogovor i sa zadovoljstvom prihvatila poziv na konferenciju, a pošto je desnica počela napadati taj dokument, TV voditelju Velimiru Bujancu poslala odgovor da neće ići u Marrakech i potpisivati takav dokument. Jučer je rekla da niti podržava niti ne podržava dokument.

- U međuvremenu se dogodio niz promjena i iskristalizirala činjenica da, nažalost, ne postoji globalni konsenzus. Ne želim, ni u Hrvatskoj ni na globalnoj razini, stvarati nove prijepore, nego da probleme rješavamo zajedno. Ostajem pritom da pitanje ilegalnih i legalnih migracija treba riješiti tim globalnim dogovorom, ali očito u ovoj situaciji ostaje neraščišćen niz pitanja i problema - rekla je predsjednica.

Vladu je kritizirala i zato što je postojala radna skupina resornih tijela za taj dokument u kojoj nije bilo predstavnika njenog Ureda.

- Ne znam iz kojeg razloga nije bio uključen i konzultiran Ured. U trenutku kad ne postoji sporazum na globalnoj razini, RH treba zastupati jedan od resora koji se bavi migracijama - poručila je predsjednica.

Iako je ona zapravo potaknula ovu priču i inicirala ponovni sukob s Vladom, jučer je i sama poručila da je riječ o dogovoru koji će imati minorne posljedice za Hrvatsku, a opet se stvara ideološki sukob.

- Moramo riješiti pitanje Uljanika i niz drugih gorućih pitanja. Idemo se baviti onime što je doista važno za Hrvatsku, za sve koji primaju, odnosno ne primaju plaću i koji razmišljaju hoće li ostati u Hrvatskoj ili je napustiti, umjesto da se svađamo o međunarodnom sporazumu koji će imati minorne posljedice na Hrvatsku - zaključila je.

Iz Ureda predsjednice doznajemo da će ona poslati novo pismo glavnom tajniku UN-a u kojem će ga obavijestiti da ne ide u Marrakech, a kažu da je na Vladi da odredi tko će tamo ići umjesto nje. Iz Ureda su i ranije poručivali da se predsjedničin stav o pitanju legalnih migracija nije mijenjao, te da su obavijestili MVEP da ona tamo neće ići, dok su s druge strane u MVEP-u rekli da nisu dobili njen službeni dopis.

U Vladi, kako doznajemo, nisu još odredili tko će u prosincu ići u Marrakech. Sugovornici iz Banskih dvora kažu da će se tim pitanjem premijer baviti kad se vrati iz Kine. Kažu i da je očito riječ o izmišljenoj priči te da se time zapravo samo umanjuje važan posjet hrvatske delegacije Kini.

Važnije stvari

- Imamo puno važnijih stvari kojima se moramo baviti. Evo i Kina je velika tema i ne smijemo dopustiti da se odvraća fokus s važnijih stvari. Priča o Marrakechu je napuhana i zapravo je riječ o izmišljenoj temi - kaže naš sugovornik.

Sukob između Vlade i predsjednice jučer su komentirali i u HNS-u, odakle je stiglo priopćenje u kojem naglašavaju kako je nedopustivo da se predsjednica dodvorava i opravdava huškačima i ekstremnoj desnici, umjesto da s Vladom sukreira vanjsku politiku.

“Sukreiranje vanjske politike, naime, predsjednici stoji u opisu posla, a ne samopromocija i slične aktivnosti. HNS smatra da bi bilo primjereno da predsjednica svoju odluku o neodlasku na međunarodnu konferenciju o migracijama u Marrakechu obrazloži Vladi i hrvatskoj javnosti”, poručili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:05