TRIBINA U HND-u

Predsjednik EFJ Mogens Bisher Bjerregaard za bolje radne uvjete i prava hrvatskih novinara

 
Mogens Bisher Bjerregaard
 Ronald Goršić / CROPIX

Predsjednik Europske federacije novinara (EFJ) Mogens Bisher Bjerregaard u ponedjeljak je u Zagrebu rekao kako EFJ očekuje punu potporu država za unapređenje slobode govora, medija, novinarstva i profesionalnog statusa novinara i njihovih radnih i autorskih prava.

''Naročito su važni radni uvjeti novinara, ako ne postoje dobri radni uvjeti i ako novinari ne mogu živjeti od svog rada, teško je govoriti o dobrom novinarstvu. Iznimno je važno za cijelo društvo da se unaprijede novinarska prava te je potreban zajednički nastup novinara u kolektivnom pregovaranju i sklapanju kolektivnih ugovora u novinarstvu. Osim toga, i izdavače i vlasnike medija treba uvjeriti da je u njihovu interesu imati novinare koji profesionalno mogu odraditi posao'', rekao je Bjerregard na tribini ''Novinarstvo ne damo: Koliko i za koliko radimo?'' koju su organizirali Hrvatsko novinarsko društvo (HND), Sindikat novinara Hrvatske (SNH) i Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP).

Predsjednica SNH-a Maja Sever naglasila je kako bi prioritet novinarske zajednice trebao biti sklopiti što bolje kolektivne ugovore i dodala kako je čelnik EFJ Bjerregaard došao u Zagreb u sklopu projekta ''Upravljanje promjenama u medijima'' te da će, kao dugogodišnji danski sindikalist, napraviti radionicu o kolektivnom pregovaranju za hrvatske novinare.

Zagreb, 300919.
Novinarski dom, Perkovceva 2.
Tribina o radnim i autorskim pravima novinara Novinarstvo ne damo: Koliko i za koliko radimo u organizaciji Hrvatskog novinarskog drustva (HND), Sindikata novinara Hrvatske (SNH) i Drustva za zastitu novinarskih autorskih prava (DZNAP).
Na fotografji: Valentina Wiesner, Mogens Bisher Bjerregaard, Maja Sever, Hrvoje Zovko.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX
Valentina Wiesner, Mogens Bisher Bjerregaard, Maja Sever i Hrvoje Zovko

''Naš posao je da izvještavamo, pozivamo i upozoravamo na poslodavce koji krše Zakon o radu i koji ne potpisuju kolektivni ugovor. Ono što mi tražimo nije nešto više, neka nova prava nego ono što piše o Zakonu o radu. Kolektivnim ugovorom novinari mogu zaštititi niz svojih prava, od plaće, radnog vremena, prava na godišnji odmor, ali cijeli niz svojih profesionalnih prava. Kada se taj ugovor potpiše, on ima snagu zakona'', rekla je Sever naglasivši i kako hrvatski novinari rade u prekarnim uvjetima te da radno-pravna nesigurnost i narušeni profesionalni standardi ugrožavaju dostojanstvo profesije, ali samih novinara.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko ocijenio je kako sadašnju medijsku scenu karakteriziraju dosad neviđeni i sve jači pritisci na novinare i medije, a naročito na one koji se bave istraživačkim novinarstvom, ali i ignoriranje odredbi Zakona o medijima i kršenje redakcijskih statuta u tiskanim medijima.

''Zastrašujuća je šutnja ljudi koji predstavljaju državu o tome, a naročito države koja će u vrlo kratko vrijeme preuzeti predsjedanje Europskom unijom'', rekao je Zovko.

Valentina Wiesner, predsjednica DZNAP-a govorila je o autorskim pravima novinara u okviru Europske direktive o autorskim pravima, a naglasila je nužnost postizanja dogovora s monopolističkim platformama i nakladnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:52