I FORENZIČARI POTVRDILI

Predsjednik Hajduka je lagao: Njegova fotografija s ustaškom kapom ipak je autentična!

Fotografiju je provjerila međunarodna fotografska agencija sa sjedištem u Parizu

Nema više nikakvih dvojbi oko autentičnosti fotografije koja je proteklih dana uzburkala domaću, ne samo sportsku, javnost. Dakako, riječ je o fotografiji na kojoj današnji predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš pozira s ustaškom kapom, piše Slobodna Dalmacija .

To je pokazala forenzička analiza jedne međunarodne fotografske agencije sa sjedištem u Parizu, koja je potvrdila prvotni nalaz Matka Biljka, urednika fotografije Slobodne Dalmacije.

Naime, svaka digitalna fotografija, bez obzira na to koliko puta i na koji način bila posredovana, sadrži i šifrirani dio s osnovnim tehničkim podacima, u što se ubrajaju i navedeni podaci. Svako manipuliranje digitalnom fotografijom, pa tako i eventualni pokušaj fotomontaže, ostaje zabilježen unutar skrivene datoteke same fotografije. Upotrebom odgovarajućih kompjutorskih programa, takve se intervencije mogu detektirati, iako prosječni korisnici aparata uglavnom i ne znaju za tu mogućnost.

Dakle, Maleš se “zaigrao” kažnjivim simbolima na proslavi obljetnice Oluje, odnosno Dana domovinske zahvalnosti, negdje u Dalmatinskoj zagori . Nećemo nagađati je li to bilo u Čavoglavama ili u nekom drugom selu, baš kao što nećemo nagađati niti što je mladog, perspektivnog ekonomista tog dana nagnalo da nacionalni praznik proslavi simbolima ideologije koja je počivala na rasnim zakonima.

Ostaje tek nejasno zašto je, kako je “Slobodna” neslužbeno saznala od pouzdanog izvora u policiji, na obavijesnom razgovoru negirao da je ikad nosio ustašku kapu. No, valjda će se i sam Maleš o tome očitovati bez ikakvog kalkuliranja.

Bilo bi nam draže da demantira naš policijski izvor nego samog sebe, tj. vlastito priopćenje od utorka, kada je fotografija i objavljena na internetu, u kojem se Maleš ispričava zbog nepromišljenog čina.

Nadzorni odbor kluba ga je u petak podržao , očito ocijenivši da nije riječ o nečemu što bi moglo jako naštetiti ugledu Hajduka, odnosno, članovi Nadzornog odbora su odlučili dati Malešu šansu da nastavi tek započeti posao revitaliziranja splitskog kluba. Navijači su znakovito odšutjeli čitavu aferu. Malešov predsjednik vjerojatno si govori u bradu: Zašto se ja nisam ovako nečega sjetio na vrijeme!

Treba se nadati da je i sam Maleš izvukao pouke iz čitavog slučaja, makar se, eto, nije odlučio i za moralni čin podnošenja ostavke. Valja vjerovati i da se nije ispričao samo zbog neželjenih reakcija javnosti. U suprotnom, to bi značilo da je pokušaj stvaranja europski uistinu relevantnog Hajduka unaprijed osuđen na čistu propast.

Originalni članak pročitajte u Slobodnoj Dalmaciji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 21:41