INTERVJU

Predsjednik Hrvatskog kirurškog društva Mario Zovak: ‘Vrhunski svjetski kirurzi stižu u Hrvatsku‘

‘Da bismo napredovali, potrebno je prihvatiti činjenicu da zdravstvo ima probleme koje treba rješavati‘

Mario Zovak

 Vedran Peteh/Cropix

Da bismo napredovali na svim poljima medicine, a sve u korist pacijenta, potrebno je prihvatiti činjenicu da hrvatsko zdravstvo ima brojne kvalitete, ali i probleme koje treba rješavati.

Sve dok se ne uhvatimo u koštac s njima, događat će nam se da će nas sustizati procjene drugih, poput studije Concord iz 2016. godine koja je na svjetskoj razini ocjenjivala kvalitetu zdravstvenog sustava pojedinih država na temelju rezultata liječenja malignih bolest.

Nažalost, stvarnost otvara oči - u odnosu na europski prosjek, za mnoge maligne bolesti na dnu smo uspješnosti u liječenju.

- Razlozi za to su višestruki, od nevoljkosti naših građana za mijenjanje navika i stila života, što se odnosi na prehranu, aktivnost, alkohol i pušenje, preko neodazivanja nacionalnim programima probira na pojedine bolesti, do zdravstvenog sustava sa svojim nesavršenostima i ogromnim prostorom za poboljšanja - kaže prof. dr. sc. Mario Zovak, specijalist kirurg, subspecijalist abdominalne kirurgije i kirurške onkologije, predstojnik Klinike za kirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice i predsjednik Hrvatskog kirurškog društva.

Velik interes

Upravo da bi se hrvatsko zdravstvo unaprijedilo te kako bi se radilo na poboljšanju kvalitete liječenja, ali i razmijenila iskustva stručnjaka, organiziraju se stručni skupovi.

HKD u svrhu pojačanja razine komunikacije i edukacije u Hrvatskoj svake četiri godine organizira najveći kirurški skup na našim prostorima, a ove se godine, pod imenom 8th Croatian International Surgical Congress, održava u Zagrebu od 9. do 12. studenog, u hotelu Sheraton.

- Posljednji je bio u Vodicama 2018. godine. Ovogodišnji kongres bit će internacionalnog karaktera i s ponosom mogu reći da su poziv za sudjelovanje održavanjem svojih predavanja te sudjelovanjem u diskusijama i na okruglim stolovima prihvatili vrhunski stručnjaci iz cijelog svijeta. Interes je velik, baš kao i glad za stručnim druženjem nakon hermetičnog razdoblja covida, i doista će biti teško u prostoru i vremenu racionalno rasporediti sve vrlo važne teme za hrvatsku kirurgiju - kaže predsjednik HKD-a prof. Zovak.

Teme kongresa takve su, napominje, da su zastupljeni svi aspekti kirurške djelatnosti u Hrvatskoj, a naglasak će biti upravo usporedba rezultata liječenja naših kirurških odjela, zavoda i klinika s onima čiji će rad prikazati ugledni gosti iz vrhunskih svjetskih ustanova.

Hrvatsko kirurško društvo kao stručno društvo Hrvatskog liječničkog zbora krovna je organizacija kirurških djelatnosti u Hrvatskoj. Potrebno je naglasiti, kaže prof. Zovak, da Hrvatska, zahvaljujući svojem regionalnom administrativnom ustroju, ima velik broj bolnica, a time i velik broj kirurških odjela.

Uvjeren je da svi liječnici i medicinske sestre na svojim odjelima ulažu silan trud kako bi pružili maksimalnu skrb i kvalitetu kirurškog liječenja pacijentima na svojem području. No, problem je koji se prepoznaje u tom konceptu, smatra prof. Zovak, što u našoj državi ne postoji definiran kurikulum pojedinih djelatnosti, primjerice opće kirurgije, te su mnogi kirurzi prisiljeni operirati doista sve.

Centri izvrsnosti

S druge strane, tendencija razvoja struke je u subspecijalizaciji kako bi se specifične bolesti usmjeravale u centre izvrsnosti.

- Hrvatska je populacijom premala da bismo svi radili sve, pri čemu pojedini liječnici imaju premali broj složenih operacijskih zahvata, a time se ne može postići kvaliteta kao u centrima s većim brojevima zahvata - navodi prof. Zovak.

Nadalje, HKD bi, ističe, trebao biti savjetnik zakonodavcu i partnerima - Ministarstvu zdravstva i HZZO-u - u kreiranju nacionalne zdravstvene strategije i kontrole kvalitete, no u situaciji stalnih borbi sustava za financiranje zdravstva kakvo imamo, ta se uloga još nije ostvarila.

- Budućnost hrvatske kirurgije i hrvatske medicine u cijelosti u objektivnoj je procjeni svoje vrijednosti i učinkovitosti, ali svakako i svojih slabosti. Hrvati tradicionalno ne vole priznavati svoje slabe točke i najčešće smo skloni isticanju onoga što je dobro, a prešućivanju svojih neuspjeha. Evaluacija i kontrola kvalitete prvi je preduvjet napretka - pojašnjava prof. Zovak.

Hrvatsko kirurško društvo upravo zato ima zadaću uključiti se aktivno putem svojih djelatnosti u promicanje zdravog života, no i u unapređivanje kirurške djelatnosti u Hrvatskoj. Predsjednik i dopredsjednik HKD-a ujedno su i članovi Uprave Kirurške sekcije UEMS-a, krovne organizacije medicinskih profesionalaca EU, a HKD je u svibnju ove godine bio i organizator redovite godišnje skupštine UEMS-a u Zagrebu.

Stipendiranje mladih

- Jedna od vrlo važnih aktivnosti UEMS-a je organizacija edukacija i europskih specijalistički ispita. Ambicija našeg društva jest potaknuti što veći broj mladih specijalista u Hrvatskoj na polaganje europskog ispita, čime se značajno podiže razina stručnog znanja i te mlade ljude čini ‘virusom promjena‘ nakon povratka u svoju radnu sredinu - govori prof. Zovak.

HKD je također, zahvaljujući nesebičnoj donaciji malog broja vrhunskih poduzetnika iz uglednih tvrtki u Hrvatskoj, formirao fond za subspecijalizacije (fellowship) u centrima izvrsnosti u svijetu za određen broj naših mladih specijalista, u trajanju od šest mjeseci do godinu dana, što je vrlo važan, gotovo vitalan čimbenik njihova stručnog sazrijevanja.

- Moramo shvatiti da je prošlo vrijeme naših starih učitelja koji su bili apsolutni autoriteti za sve bez ikakve želje za promjenom. Današnji tijek informacija - web stranice, web streaming, You Tube, društvene mreže itd. - pruža našim mladima mogućnost da dobiju uvid u moderne trendove i tehnike i u tome ih ništa ne može zaustaviti. Stipendije za subspecijalizacije nismo, nažalost, realizirali posljednje dvije godine zbog covida, ali uskoro će prva grupa naših mladih specijalista krenuti u svjetsku školu, u Izrael te u Europu - dodaje prof. dr. sc. Mario Zovak.

Medicinske sestre najvredniji su dio naše medicine

Najvredniji dio naše medicine su medicinske sestre, kaže Mario Zovak. One također imaju svoj skup: 24. Simpozij kirurškog društva medicinskih sestara HUMS-a, čiju organizaciju koordinira Elzika Radić, dipl. med. tehn., glavna sestra Klinike za kirurgiju KBC-a Sestre milosrdnice.

- To je prilika da i naše medicinske sestre međusobno razmijene iskustva i rezultate timskog rada u liječenju naših pacijenata. Medicinske sestre i tehničari čine neodvojiv dio kirurške obitelji.

Zajedno provodimo više vremena nego u svojim domovima i zajednička edukacija i suradnja najvažnija su garancija za uspjeh liječenja naših pacijenata - kaže prof. Zovak te poziva sve kirurške ustanove u Hrvatskoj da se pridruže na ovom važnom skupu edukacije, evaluacije i druženja u prijateljskom okružju.

- Svjesni smo svi da možemo bolje, a ovo je jedan od koraka koji možemo učiniti. Kolektivna pamet kroz predavanja, rasprave i zaključke može promijeniti situaciju samo nabolje i na boljitak naših građana - zaključuje prof. Zovak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:07