ODBOR ZA PRAVOSUĐE

Predstavili se kandidati za šefa DORH-a, oporba se obrušila na Turudića: ‘Vi ste najbolji infleuencer među sucima‘

Glavni državni odvjetnik bira se na četiri godine, a za izbor je potrebna natpolovična većina, tj. najmanje 76 zastupničkih glasova

Tko će postati 13. šef DORH-a?

 Cropix/

Četiri kandidata za izbor budućeg glavnog državnog odvjetnika predstavljaju na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe, svoje programe i odgovaraju na pitanja članova odbora i zainteresiranih zastupnika.

Prema objavljenom rasporedu, prvi se predstavio odvjetnik Mladen Dragičević, zatim aktualni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić, potom sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić. Nakon pauze, predstavit će se zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner.


NOVO 14:47 - "Već sam rekao da neću podržati nijednog kandidata jer bi bio izbor vlasti na odlasku. Ali, zanima me odgovor na vrlo jednostavno pitanje. Hoćete li imati snage, s obzirom na dokumente koji su izašli u javnost i niz dokaza, i hrabrosti pokrenuti postupke protiv predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i kruga njegovih najbližih suradnika - Katičića, Miličića... Vidjelo se da namještaju poslove, ali ih se nije pozvalo ni na obavijesni razgovor", pitao je Grmoja.

"Rekao sam da za vrijeme mog mandata, ako budem, nikome se neće pakirati i nikoga se neće čuvati. U tome je odgovor na vaše pitanje", kazao je Turudić, piše N1.


14:41 - "Opće dobro je moj motiv. Financijskih motiva nema. Vodim se općim dobrom kao motivom za svoju karijeru", odgovorio je prisutnima Ivan Turudić.


14:36 - "Nikad nisam tajio da poznajem Zdravka Mamića više od 30 godina. Nisam mogao znati u kojem će smjeru otići. Poslao mi je čestitku za Božić i ja sam mu odgovorio na identičan način. Nisam to trebao? Mislim da je to mentalna higijena", odgovorio je opasku Sandre Benčić, koja je na to rekla:

"Kad se družite baš s toliko ljudi koji su u postupcima, onda to malo utječe na dojam i povjerenje građana."


14:27 - Anka Mrak Taritaš tražila je da sudac Turudić u dvije rečenice kaže svoj kratkoročni plan kako poboljšati pravosuđe.

"Zanima me i vaš stav kao suca. Sutra je tema femicid. Imali smo slučaj u kojem je čovjek osuđen za silovanje, ali kao olakotna okolnost mu je uzeto to što je branitelj. Kako to komentirate", pitala je zastupnica GLAS-a.

"Smatram da to ne može biti olakotna okolnost. Što se tiče prvih koraka ili povratka povjerenja građana, oni je ozbiljno narušeno i to je dug put. Postoji pravosudna inspekcija, osnovana je prije 15 ili 20 godina i nikad nije bila dio DORH-a. Prvi korak je da inspekcija dođe u DORH, USKOK i vidimo što nije valjalo pa da ne bude nesporazuma u budućnosti. Posao glavnog državnog odvjetnika je težak i nailazi na više kritika i pohvala, s čime se treba nositi i to je u redu. Slažem se da stanje nije dobro i da ga treba što je moguće prije ispraviti. Zvuči parolaški, ali nemam suvisliji odgovor", izjavio je Turudić.


14:15 - "Da ste se držali više kodeksa sudačke etike, imali biste manje problema u objašnjavanju pozicija i stavova. Siguran sam, da nije bilo izjava koje ste dali o HDZ-u, ne bi bilo pitanja o presudi majci šefa zagrebačkog HDZ-a. U politički arenu ste ušli i tijekom sukoba s bivšim ministrom pravosuđa Bošnjakovićem. Moj problem je što vas često imam potrebu gledati kao političkog takmaca, ali volio bih da to nije tako. Ali, tako ste se često puta postavili i to vam otežava u ovom izboru. Pitanje je koji će se Ivan Turudić kandidirati, sudac ili političar. Vi ste najbolji influencer među sucima i najbolji sudac među influencerima", rekao je Bauk.


14:05 - "Postoje glasine da ste kao predsjednik Županijskog suda na sastancima podizali glas, unosili se sutkinjama u lice, da ste omalovažavali i vrijeđali kolege, da ste se pozivali na nemoral i nedolično ponašanje te da ste zastrašivali kolege", pitala je Zlata Đurđević.

"Sami ste rekli da su glasine, neću komentirati glasine. I ja sam čuo svakakve glasine o vama pa ih ne bi iznosio", odgovorio je Turudić.


14:00 - "Niste bili nepristrani i niste se izdvojili iz vijeća koje odlučuje o žalbi vašeg prijatelja, kako očekivati da ćete biti nepristrani kao glavni državni odvjetnik", pitala je Urša Raukar.

"Malo je onoga što ste rekli istina. U predmetu Marija Mamića nisam donosio nikakvu odluku. Tražio sam da se dostavi cijeli spis, nisam utjecao na odluku, praksa je tražiti spis", odgovorio je Turudić.


13:50 - "Sami ste naveli da je u prošloj godini DORH zabilježio kadrovske devastacije, koje se mogu spriječiti povećanjem plaća. No, po zahtjevima sudaca i dužnosnika u pravosuđu vidimo da to ne ide samo tako. Ako ne dobiju povećanje plaća, biste li stali iza bijelog štrajka i uz suce i dužnosnike", pitala ga je Vesna Nađ.

"Naravno da podržavam zahtjeve Udruge sudaca jer se oni zalažu za indeksaciju plaća. Ne podržavam štrajk jer to nije primjereno za suce, ali mislim da se mora napraviti reda u sustavu plaća", objasnio je Turudić.


13:35 - "Podnijeli smo devet prijava, ali dobivali smo čudne odgovore kao da za određeni zločin znaju deset godina, no ništa nije poduzeto. Svaka prijava imala je potrebnu dokumentaciju i dokaze. Što ćete poduzeti po pitanju ratnih zločina", pitao je Mlinarić.

"Slažem se da nismo dovoljno učinili po pitanju ratnih zločina, s obje strane. Jedino što su oni s hrvatske strane u lošijoj situaciji jer žive ovdje, dok oni s druge većinom žive u Srbiji, koja ih ne izručuje. Pažljivo ću proučiti sve prijave jer sam senzibiliziran po pitanju ratnih zločina kao i vi", Turudićev je odgovor, piše N1.


13:30 - Kao i sve kandidate, tako je Zekanović i Turudića pitao oko curenja informacija.

"Sad je u zakonodavnoj proceduri izmjena zakona. Kad je 2008. donesen Zakon o kaznenom postupku, izvidi i istraga bili su tajni. Odlukom Ustavnog suda, istraga je postala nejavna, a izvidi su ostali tajni. Ostala je jedna rupa i sad se želi sanirati postojeća situacija. Što se tiče izmjene stavka, mislim da je to u redu", odgovorio je Turudić.


13:24 - "Priznali ste da je gospođa Rimac tražila ubrzavanje jednog slučaja i da ste joj rekli kako ne možete tako intervenirati. Rekli ste da se ne sjećate o kojem slučaju je riječ pa vas pitam je li riječ o bratu gospodina Bačića", pitala je Benčić.

"Govorio sam istinu. Primio sam je kao predsjednik suda, na njen zahtjev. Prekinuo sam razgovor nakon što sam upitao radi li se o tom predmetu", odgovorio je Turudić.


13:10 - Na red je došao i Ivan Turudić.

"Vjerujem da ste svi pročitali program pa ću ga sažeti. Referentno vrijeme je kraj 2022. i temelji se na izvješću glavne državne odvjetnice, izloženom u Saboru. Prva stvar koja bode u oko jest da od 778 zamjenika državnih odvjetnika nepopunjeno 181 mjesto, što čini oko 25 posto. To je već dio odgovora zašto je pravosuđe sporo i neučinkovito. Kao poseban podatak ističem da 2022. nije zaposlen nijedan odvjetnički vježbenik. Otuda percepcija javnosti i struke. Percepcija se temelji na osjećajima ispred stvarnih podataka, ali je nedvojbeno loše", kazao je Turudić pa se ispričao na načinu obraćanja jer je bolestan i na bolovanju posljednjih tjedan dana.


12:40 - Hrvoje Zekanović pitao je Kalabrića smatra li da je u redu da kamere dođu pred nečiju kući, a rkeao je i kako bi htio čuti čvrst stav oko prijetnji oporbe. "Već su vam pet puta zaprijetili, između redaka ste prozvani mafijom. ‘Mafija ima Grad Zadar, Zadarsku županiju...‘ Nisam čuo da ste branili Grad Zadar i Zadarsku županiju, to su neskrivene prijetnje kolege Grmoje vama i vašoj neovisnosti. Spominjali ste AP, ne razumijem baš koji kontekst, može li se u istu vezu staviti i afere u kojima se eksplicitno spominje Grmoja, možete li se time baviti?"

Mostov Nikola Grmoja uključio se u raspravu i Zekanoviću rekao da se bira glavni državni odvjetnik, a da on (Zekanović, op.a.) cijeli dan nastupa kao zaštitnik korupcije. Zekanović je rekao kako je zanimljivo čuti da da ga zaštitnikom korupcije naziva netko duboko umočen u aferu mali G. "Da, da, vi kolega Grmoja", rekao je dodajući da ga jako smeta kad se njegov grad naziva gradom mafije i njegove građane mafijašima. "Ja ću biti taj koji će braniti i Zadrane i Šibenčane, bil oto vama pravo ili krivo", rekao je.

Kalabrić je primijetio da je Zekanović vodio "veliki monolog", ali poručio da će pokušati dati odgovore.


12:35 - Sandra Benčić rekla je Kalabriću da joj se čini kako je uspješno neodgovarao na pitanja više nego što je odgovarao. Nije bila zadovoljna kako je odgovarao na njena ranija pitanja, a naglasila je pitanje o odavanju informacija iz istraga.

Kalabrić je na pitanja zastupnice Benčić rekao kako misli da on nije onaj koji preispituje zakon, nego ga provodi. Dodao je kako je cilj tajnosti postupka to da istraga bude učinkovita, ali i da osoba koja je predmet istrage ne bude unaprijed osuđena. "S druge strane je pravo javnosti da bude obaviještena. U tehničkom dijelu je ovaj zakon potpuno nepotreban. Ako on kaže da se ne smije izdavati sadržaj izvidnih radnji, to je suvišno, jer su izvidi već tajni. Što se tiče onog prijedloga novinara da će policija dolaziti kod njih, mislim da neće jer novinar nije dužan otkriti izvor informacija i novinar neće biti doveden u nikakvu situaciju. Gledajte sadržaj ovog članka u odnosu na odredbe ZKP-a. ... Ovaj članak je neprovediv", rekao je.


12:15 - Profesorica Zlata Đurđević upozorila je da je jedina kontrola u našem sustavu ona interna DORH-a, eventualno politička zbog velikih predmeta. Također, upozorila je Kalabrića da smo najgora zemlja u Europi po broju femicida, kaže kako bi u tom smislu i DORH trebao preuzeti svoj dio odgovornosti jer je riječ i jednako važnom, možda i važnijem, obliku kriminaliteta od korupcije.

Pitala je kako će DORH funkcionirati pod njegovim vodstvom, u slučaju da ga izaberu te kako bi riješio institut izuzeća državnog odvjetnika. Pitala je i je li bio na razgovoru u Vladi.

"Po peti put odgovoram danas da ni s kim nisam razgovarao, ne poznajem ministra Malenicu. MOlim vas da povjerenje gradite na temelju mog životopisa. Ova tema nema smisla, recikliramo te migove, sufliranja, političke pripadnosti, što već... Osoba koja je povezana s politikom i sluša politiku čini kazneno djelo i de facto je kriminalac, ja kriminalac biti neću", odgovorio je žustro Kalabrić.

Što se tiče izbjegavanja snimanja, on kaže kako ima tehnička rješenja kako to riješiti, ali da je ona kao profesorica možda i bolja u tome. "Ja želim racionalizirati postupanje, je li ta radnja potrebna? Ako postoji direktiva zbog koje je vršen monitoring, poštuje li DORH ljudska prava, ako se vršio monitoring i mi smo uveli snimanje, je li to bilo potrebno? Ako postoji snimanje, zašto ne samo audio, je li to dovoljan dokaz? Zbog čega smo veći kršćani od pape?", pita Kalabrić dodajući da tonski uređaj košta tisuću, a AV uređaj 13 tisuća eura.


11:50 - "Brine me što dolazite iz DORH-a, u njemu ste 27 godina i danas ovdje obećavate da ćete se uloviti u koštac s ratnim zločinima... 30 godina nakon rata. Što ste radili dosad? Što ste radili s korupcijom, koju stavljate na zadnju točku programa? Što s pretvorbom i privatizacijom? Zato govorim da treba razdrmati DORH. Imate iskustvo, ali i ogroman teret nečinjenja, neprocesuiranja kriminala u pretvorbi i privatizaciji, ratnih zločina... Vidim, Zekanović vas nije napadao pa mi se čini da ste vi taj, a Turudić je trčao kao maratonac počasni krug, da ga se preko medija razvaljivalo, ali čini mi se da ste vi taj. Čestitat ću vam jer vas je vladajuća većina izabrala i nadam se da će ono što ste ovdje rekli biti tako. Ali, sumnjam zbog miljea iz kojeg dolazite i zbog onoga tko vas je izabrao", rekao je Grmoja.

"Nisam dobio migove od vladajućih niti u državnoodvjetničkim krugovima. Onaj koji će me predložiti neka to ne rade ako misle da ću nekoga slušati. Želim da za mene glasuju samo oni koji su stvorili predodžbu o meni kao osobi koja će biti samostalna i neovisna. Što se tiče dijela o procesuiranju ratnih zločina, korupcije... da ne ispadne da nisam samokritičan. Statistički gledano, može postojati određeni dio krivnje na DORH-u, ali zaboravljate važnu činjenicu, ulinkovitost rada DORH-a ne ovisi samo o DORH-u nego i drugim tijelima. Postoje službe i kad se pribavi dokumentacija, tu je DORH, koji je tijelo progona. Nije tijelo otkrivanja. Kvaliteta rada DORH-a ovisi o kvaliteti rada svih drugih", odgovorio je Kalabrić, piše N1.


11:15 - Bivši ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković htio je čuti odgovor o tome jesu li potrebne optužnice protiv većeg broja ljudi.

"Imam dojam da je u optužnici u vezi Agrokora velik broj ljudi i da to dugo neće završiti. Možete li to obrazložiti?"

"Normalno da nisam za njih. Nažalost, pored ostalog posla, DORH će morati voditi računa o uspješnosti i brzini rješavanja predmeta u sudskom dijelu. Nemojte zaboraviti da od ukupnog broja predmeta, 4100 ili 4200 čeka na zakazivanje rasprave. Nismo proizveli brzu i učinkovitu pravdu", odgovorio je Kalabrić.


10:55 - "Zanima me hoćete li se moći nositi s pritiskom prijetnji i što s curenjem informacija iz DORH-a. Hoće li biti praksa saslušavati ljude zbog 50 eura kazne ili će se promijeniti i biti pravednija", pitao je Zekanović.

"Možda će ovo zvučati prepotentno, ali mislim da sam jedna prekrasna osoba, idealna za glavnog državnog odvjetnika, ali to moje mišljenje seže samo do granice samopouzdanja, samopoštovanja i samoodržavanja, strogo pazeći da ne pređem u granicu prepotencije i ostalih slabosti duha. Nemojte glasati za mene ako očekujete da budem poslušnik onoga tko me predlaže jer će se razočarati", odgovorio je Kalabrić.


10:50 - "Moja zamjerka programu je da ste borbu protiv korupcije stavili na treće mjesto. Iz djela programa koji se tiče USKOK-a, uglavnom je to općenito, osim dijela oko frekvencije ljudi u USKOK-u. Nije nužno da su odbačene prijave dokaz nepovjerenja građana u sustav nego olakog odbacivanja kaznenih prijava. Što ćete napraviti da USKOK bude funkcionalniji i da se prijave ne odbacuju olako, kao i što ćete učiniti po pitanju da nemamo ravnatelja USKOK-a", zanimalo je Peđu Grbina.

"Posebno sam razradio pitanje USKOK-a. Moje poimanje njegove uspješnosti, organizacije i rada svelo bi se na pet točaka - adekvatan zakonodavni okvir, dostatni ljudski i materijalni resursi, proaktivni pristup, međuinstitucionalna i efikasna međunarodna suradnja", odgovorio je i točku po točku objašnjavao, na što je Grbin odlučio replicirati:

"Zašto sve ovo niste napisali u programu kad je ključno? Ovo što ste rekli je katastrofa. Vi želite osloboditi USKOK od nadzora nad javnim dužnosnicima koji donose odluke u predmetima građanima. Što će nam onda USKOK? Možemo ga i ukinuti", piše N1.


10:45 - "Špekulira se da ste dobili zeleno svjetlo premijera zbog povezanosti s ministrom Ivanom Malenicom. Navodno ste se tijekom funkcija zbližili s njim. Možete li to demantirati", pitala je Ružica Vukovac.

"Nikakvog kontakta s politikom nisam imao. Čini mi se da je premijer rekao da je s troje kandidata razgovarao, a s četvrtim da nije u kontaktu. To sam ja. Ministra nisam poznavao dok nije postao ministar. Nikad s njim ni kavu popio nisam", demantirao je Kalabrić navode.


10:40 - "Dugo ste u sustavu i po meni je to vaš minus. Imamo nered i kaos, ali važno je uvesti princip osobne odgovornosti. Ponavljam pitanje, je li Hrvoj Šipek trebala dati ostavku zbog Agrokora", zanimalo je Stjepu Bartulicu.

"Nije mi minus što dolazim iz DORH-a. Ako me hvalite zbog radnog iskustva, vidio sam u praksi kako funkcionira kad dolaze ljudi koji nisu iz sustava, što nikad nije doprinijelo poboljšanju. Nije prednost doći izvan sustava, potrebno ga je poznavati. Kad govorimo o odgovornosti prvo pođimo otpočetka, državni odvjetnik je dužan vršiti pogon počinitelja kaznenih djela. Kad govorite o Agrokoru, ovo je moje mišljenje, državni odvjetnik je pokrenuo istragu jer je postojala osnovana sumnja u kazneno djelo. Osnovana sumnja se razrješava tijekom istrage, gdje se prikupljaju dokazi je li djelo počinjeno ili nije. Zamislite da je vještačenje zaključilo da nije počinjeno nikakvo kazneno djelo i državni odvjetnik obustavi postupak pa na isti način prozroči štetu državi od milijun eura."


10:30 - "Koje je vaše viđenje vođenja procesa koji se tiču ratnih zločina i nestalih", pitao je Nikola Mažar.

"Svjestan sam senzibiliranosti javnosti na ovu temu. Znate da su ustrojena specijalizirana državna odvjetništva koja se bave ratnim zločinima i javno je dostupno sve što se tijekom godine učinilo. Naravno, pokušavamo biti proaktivni u tom dijelu. Često mi se događa da žrtva ratnih zločina ne želi svjedočiti protiv počinitelja jer su susjedi", odgovorio je Kalabrić.


10:05 - Nešto iza 10 sati s predstavljanjem je započeo drugi kandidat Emilijo Kalabrić.

"Napisao sam program na 14, 15 stranica. Govorilo se da sam mogao više. Međutim, sad kad ste mi dali priliku od 20 minuta, nastojat ću početi od onoga što sam napisao i dodatno obrazložiti pojedine točke programa, a i da ćete mi kroz pitanja pomoći da detaljnije razradimo neke točke kako bi vam bilo jasno što namjeravam", započeo je predstavljanje Kalabrić pa nastavio:

"Po pitanju kadrovskog stanja u DORH-u, kao jedan od kandidata, moram primijetiti da sve ide jako sporo i da bi trebalo ubrzati rad na donošenju Zakona o državnom odvjetništvu jer to utječe na kvalitetu rada. Zapošljavanje novih kadrova nije jedini način podizanja kvalitete. Lako je kazati da nam treba ljudi i novca, ali unutar postojećeg sustava postoji način riješiti stvari i bez dodatnog zapošljavanja. Naravno da je puna zaposlenost, prema trenutnim mjerilima, bitna. Dugi niz godinama sam u DORH-u i znam kako se to prije rješavalo. Po mom mišljenju, glavni problem je Zakon o državnim vježbenicima i pripravnicima. Nije to greška DORH-a nego sustava koji je kreirao takvu situaciju. Na to se nadovezuje savjetnički položaj."

"Nudim rješenja. Možda vatrogasna, ali dobra. Jedno se tiče izmjena Zakona o kaznenom postupku. Oduvijek je bilo poznato da je broj državnih odvjetnika veći od broja sudaca. Sa spajanjem sudova, broj se izjednačio, a negdje se i povećao broj sudaca. Što je posljedica? Nije bilo moguće pokrivati brojne rasprave koje bi suci zakazali. Osim toga, događale su se vatrogasne mjere pa jedan spis koji ima 10 ili 15 stranica, jedan dan dođe jednom, drugi drugom i treći trećem zamjeniku. Zamislite situaciju da tako moraju raditi suci. Moja vatrogasna mjera za ovu situaciju jest da se izmijeni zakon pa da za kaznena djela do pet godina državni odvjetnik ne mora ići na rasprave", piše N1.


10:00 - "Zanima me vaš stav o presumpciji nevinosti. I zanima me kako će DORH provoditi i utvrđivati odgovornost ako se pogriješi u optužbama prema bilo kojem optuženiku ili okrivljeniku. Zasad nema odgovornosti za tako nešto", pitao je Krunoslav Katičić.

"Svatko može pogriješiti, zato postoji odgovornost višega. Ako bi netko napravio veću grešku, pozvalo bi se na odgovornost, no to su sve teme koje bi se obavljale tijekom vremena", piše N1.


9:55 - "Rekli ste da vam se u ovim godinama ne ide u školu, znači li to da vam edukacija nije bitna? Hoćete li se educirati ako budete izabrani", pitala je Vesna Nađ i dobila odgovor:

"Ne idem u školu kao ni što trener Ancelotti ne ide u Realu u akademiju. Imam tim i moram isporučiti rezultate."


9:50 - "Ako biste postali glavni državni odvjetnik, hoće li i dalje biti praksa kao dosad, da mediji i novinari saznaju za neke afere i slučajeve prije vas, odnosno, da netko iz DORH-a obavještava novinare. Hoće li biti praksa da se diže haranga na vladajuće, da im se upada u kuće i oduzima mobitele. Kako reagirate na prijetnje, kao one kolege Grmoje, u kojima se govori da dolazi uskoro kraj korumpirane većine? Hoće li to djelovati na vas", pitao je Hrvoje Zekanović.

"Radio bih svoj posao. Da li je netko dao medijima neku informaciju ili nije, postoji sustav, zna se kako se postupa. Da li je netko nekome nešto rekao, nema veze. Nisam tamo da bih ispitivao je li netko nekome nešto rekao. Posao novinara je ispitivati", odgovorio je Dragičević, a Zekanović mu je na to kazao da se diskvalificirao:

"Što se mene tiče, definitivno ste diskvalificirani. Nema veze ako je netko nešto rekao, što treba ostati u DORH-u? Pa vi ste zalutali ovdje."

Za to što je rekao, dobio je opomenu.

"Nije član Odbora pa vas ni ne može diskvalificirati", dodao je Jakšić.


9:45 - "Kad nabrajate sve državne tvrtke za koje ste radili i obavljali odvjetničke usluge, isto tako kad se pojave dva angažmana trenutno vladajuće stranke, moram postaviti pitanje da li ste dobili mig da se javite ili niste", pitao je Petar Baranović Restović.

"Nisam dobio mig i nisam nikad radio za HDZ, bio sam u saborskom Odboru za europske poslove, ne za pravosuđe. U većini državnih tvrtki sam izgubio angažmane, a radio sam u raznim tvrtkama tijekom svih vlada", odgovorio je Dragičević, piše N1.


9:40 - "Govorili ste o otvorenosti i uvođenju novih kadrova. Vidimo taj problem u cijelom sustavu pravosuđa. Kako biste motivirali mlade i jesu li bolje plaće dovoljne? Kako pomaknuti dobnu granicu kada mladi mogu postati zamjenici glavnih državnih odvjetnika", zanimalo je zastupnicu Mariju Jelkovac.

"Plaće nisu ključan faktor, mladi su motivirani i ambiciozni, ali stariji ih koče, govore im da se ne miješaju. Ali, u DORH-u treba povećati plaće. Vjerujte, ima mnogo kolega koji bi se uključili u radi i poboljšali rad DORH-a", odgovorio je Dragičević.


9:35 - "Svjedoci smo da sadašnje stanje zapravo izaziva ne samo zabrinutost, ljudi ne znaju kome vjerovati. Da ste bili na čelu DORH-a tijekom postupka u slučaju bivšeg Agrokora, biste li dali ostavku", pitao je Stjepo Bartulica, a Dragičević spremno odgovorio:

"I da nije kriva, to je moralna obaveza. Ako ti padne tako veliki predmet, odlaziš i preuzima zamjenik. Meni se takav slučaj ne bi dogodio jer sam ekonomski nezavisan i to mi je prednost. Svaki novi kandidati ima prednost što može biti samo bolji, ne može biti lošiji."


9:30 - "Zastupali ste državne tvrtke pa me zanima što će biti s predmetima iz vaše kancelarije dok ste glavni državni odvjetnik i što nakon četiri godine, kako ćete rješavati sukob interesa", pitala je Dalija Orešković i odmah dobila odgovor:

"Očekivao sam takvo pitanje, nikakav problem. Partner sam u društvu "Dragičević i partneri". Kad je došao HDZ na vlast, izgubio sam većinu tih klijenata. Radio sam po uredima i u inozemstvu. Ako budem izabran, poslovanje će preuzeti društvo i hoće li ga netko angažirati ili neće, kako bi rekao pokojni predsjednik "ki bi da bi". Točno, u ime HDZ-a pomagao sam, kao i drugima, interno, na pripremama zakona i susgestija, tako da tu nemam nikakvih problema."


9:25 - "DORH je duboko kompromitirana instituacija, a ovaj izbor to neće promijeniti. Promjena vlasti to jedina može, a nakon toga će se ponovno birati glavni državni odvjetnik", kazao je Nikola Grmoja.


9:20 - Zastupnici Karolini Vidović Krišto nije bilo jasno kako se točno može ispitivati kandidate.

"DORH je prevažna tema, želim da pojasnite hrvatskim građanima kako se može ispitivati kandidate."

"Nikoga ne možemo tjerati toljagom na odgovaraju na sva vaša pitanja", odgovorio je predsjednik Odbora Mišel Jakšić, piše N1.


9:15 - Predstavljanje je započeo odvjetnik Mladen Dragičević.

"Ovo doživljavam kao osobnu pobjedu zbog transparentnosti jer mi je osnovni cilj vratiti povjerenje u pravosudni sustav. Državno odvjetništvo nije neprijatelj građana, tu je da bi vratilo povjerenje u pravosuđe. Zato je bitan angažman sudova, koji su postali opterećavajući faktor u ovoj situaciji. Ali, zašto sam se uopće prijavio? Ovo je važna funkcija za promjenu percepcije o pravosuđu. Građani su izgubili povjerenje u njega s razlogom. Tijekom 30 godina iskustva uvidio sam loš ustroj, da zamjenici neuspješnih državnih odvjetnika i dalje ostaju zamjenici, stvaraju kaos. Čak se ni ja s tolikim iskustvom nisam mogao snaći oko toga tko je tamo tko. Treba promijeniti tu percepciju i strukturu. Veliki problem je i što se zatvorio sustav državnog odvjetništva. Nevjerojatno je da odvjetnik s 30 godina može postati glavni državni odvjetnik, a ne može postati zamjenik. Ako mogu biti glavni državni odvjetnik, mogu biti i zamjenik. Zatvorili su sustav. I onemogućili su mlađem kadru ulazak u sustav. To se mora promijeniti."

"Kao što Biblija kaže, može se pogriješiti mišlju, rječju, djelom i propustom. U DORH-u se previše puta svjedočilo propustima i to se više ne bi smjelo događati. Kao u slučaju Agrokor, gdje se pravi da se ništa nije dogodilo. Potrošili su se novci. U mom programu navedena je brza pravda, slučajeve treba brže riješiti. Treba ići u srž, precizno i tako vratiti povjerenje građana", kazao je Dragičević.

"Tko god dobije mandat, pred saborskom većinom branit će program, gdje će se vidjeti je li ispunio obećanja ili nije. I to je ono na čemu se temelji moj program, stojim iza njega", zaključio je Dragičević.


9:00 - Počeo je Odbor. Kandidati će se predstavljati redom, prvo Mladen Dragičević, a zatim slijede Emilijo Kalabrić, Ivan Turudić i Nikša Wagner. Iz saborskih redova tražili su da se objedine druga i treća točka, za što su bila dva glasa protiv.


Iznošenjem programa odvjetnika Mladena Dragičevića u srijedu je pred saborskim Odborom za pravosuđe započelo predstavljanje četiri kandidata za izbor budućeg glavnog državnog odvjetnika koji će odgovarati na pitanja članova odbora i zainteresiranih zastupnika.

- Kao što Biblija kaže, može se pogriješiti mišlju, rječju, djelom i propustom. U DORH-u se previše puta svjedočilo propustima i to se više ne bi smjelo događati. Kao u slučaju Agrokor, gdje se pravi da se ništa nije dogodilo. Potrošili su se novci. U mom programu navedena je brza pravda, slučajeve treba brže riješiti. Treba ići u srž, precizno i tako vratiti povjerenje građana - kazao je Dragičević na početku predstavljanja.

Uz Dragićevića, svoje programe predstavit će aktualni zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić, sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić i zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner.

Riječ je o kandidatima koji su Državnoodvjetničkom vijeću (DOV) ranije poslali potpune i pravovremene prijave na natječaj za glavnog državnog odvjetnika, a koje je vijeće proslijedilo Vladi RH.

Predsjednik Odbora Mišel Jakšić (SDP) uvodno je rekao da svaki kandidat ima pravo na iznošenje programa u trajanju od 20 minuta, nakon čega će uslijediti pitanja i replike članova saborskog Odbora.

Ranije je Vlada RH osnovala Povjerenstvo za utvrđivanje prijedloga kandidata za glavnog državnog odvjetnika koje čine premijer Andrej Plenković i sedam ministara, a koji će naknadno obaviti razgovore sa četiri kandidata za budućeg čelnika Državnog odvjetništva (DORH).

Razgovore s kandidatima obavit će uz premijera potpredsjednica vlade Anja Šimpraga, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan i ministar financija Marko Primorac.

Glavni državni odvjetnik bira se na četiri godine, a za izbor je potrebna natpolovična većina, odnosno najmanje 76 zastupničkih glasova. Prije izglasavanja u Saboru potrebno je i mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe.

Novi glavni državni odvjetnik zamijenit će prvu ženu na čelu DORH-a, Zlatu Hrvoj Šipek, koja je izabrana u svibnju 2020. nakon što je njen prethodnik podnio ostavku kada se otkrilo da je bio član masonske lože.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:41