NEMA DOGOVORA

PREDSTAVNIK SINDIKATA DEMONSTRATIVNO NAPUSTIO SASTANAK S VLADOM: Štrajk se nastavlja, sutra nema nastave u Zagrebu

 
Branimir Mihalinec
 Marko Todorov / CROPIX

Trinaesti je dan štrajka u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj. Cirkularni štrajk nastavljen je obustavom nastave u Primorsko-goranskoj, Sisačko-moslavačkoj i Međimurskoj županiji.

Sindikati bi trebali u podne objaviti u kojim će županijama u utorak škole biti u štrajku, no kao što je to bio slučaj i nedavno, neke su škole već objavile da će štrajkati sutra. Tako je zagrebačka Osnovna škola Ante Kovačića na svojim web-stranicama objavila da će štrajkati u utorak, 29. listopada. Kasnije je i Branimir Mihalinec potvrdio da će sutra štrajkati škole u Zagrebu, ali i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Zagreb, 101019.
Rackoga, Osnovna skola Ivana Mertza.
Od danas su ucitelji i profesori u osnovnim i srednjim skolama u strajku.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX
Štrajk u školama

Također, sastanak pregovaračkih odbora Vlade i sindikata javnih službi za pregovore o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama počeli su u ponedjeljak u 10 sati u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava.

Sa sastanka je odmah na početku izašao predstavnik sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec, prenosi N1.

- Sindikat je postavio pitanje - ima li Vlada termin za sastanak sa sindikatima koji su u štrajku. Dobili smo odgovor - ne znam. Ne znam više je li to rekao ministar Marić ili Aladrović, kaže Mihalinec.

- Ovo je simboličan potez, ima dovoljno predstavnika sindikata koji su ostali na sastanku i koji mogu pregovarati o osnovici, rekao je Mihalinec.

Poručio je da će ostali sindikati pregovarati o osnovici pa njima ova dva sindikata daju povjerenje da će to dobro ispregovarati, a oni više neće sudjelovati u pregovorima.

Istaknuo je da su imali skupštinu sindikata i da je jedinstven stav s terena koji su im prenijeli sindikalni povjerenici da nema pregovora o osnovici dok se ne riješe zaostajanje i upravo to sada čine u ime 68.000 zaposlenih.

- Ignoriranje problema ga neće riješiti, premijer mora početi rješavati probleme, ne se od njih skrivati", rekao je Mihalinec, osvrnuvši se tako na Plenkovićevu izjavu da mu ne pada na pamet sjesti za stol i pregovarati s nekim tko ima veću plaću od njega, koju je objavio Jutarnji list.

- Ovo je suluda zemlja. Umjesto da Vlada pregovara sa sindikatima, ona pregovara s koalicijskim partnerima i HNS si uzima ovlasti da pregovaraju u naše ime. Mi nismo HNS ovlastili da pregovara u naše ime i neka se maknu iz toga. Mogu nam pomoći kao koalcijski partner da kažu premijeru da treba sjesti za stol i rješavati problem i to je sve.

Odbacio je medijske napise da je prosječna plaća učitelja 7200 kuna. Kaže da do tog iznosa dolaze samo učitelji koji su pred mirovinu, a početna plaća učitelja samca u Zagrebu je 5900 kuna.

Predsjednica Sindikata učitelja Sanja Šprem kaže da se ignoriranjem problema samo produbljuje sukob i misli da Vlada itekako mora razmisliti je li ignoriranje pravi put.

Kaže da je štrajk u rukama svih zaposlenika u sustavu obrazvanja.

- Zahtjevi zaposlenika nisu usvojeni i trajat će dok se ne usvoje zahtjevi, spreman je plan za štrajk i za sljedeći mjesec, rekla je.

Kada je riječ o nadoknadi misli da su vodili računa o zaposlenicima, roditeljima i učenicima.

- Vjerujte i vi u nas, mislim da smo napravili dobru organizaciju i da će svi biti zadovoljni. Ne očekujemo pad, jedni druge svaki dan hrabrimo za bolje dostojanstvo i plaće.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Mihalinec ponovio je uoči pregovora da ti pregovori ne rješavaju pitanje zaostajanja plaća u školstvu.

- Postavit ćemo pitanje o zaostajanju plaća u osnovnom i srednjem školstvu, to su naši zahtjevi u štrajku. Pregovori o osnovici ne rješavaju naše zaostajanje, rekao je Mihalinec.

Mihalinec je, odgovarajući na izjavu premijera Andreja Plenkovića kako neće sjesti s nekim tko ga naziva "borgovcem" i tko ima veću plaću od njega, odgovorio da se izrazio figurativno.

- Nisam rekao da je premijer 'borgovac' nego da želi formirati novu grupu 'borg', očito aludirajući da će se ogromna sredstva uložiti u strane konzultante za nešto što je već u Hrvatskoj gotovo riješeno i nema velike mudrosti da se riješi. To je bilo samo figurativno, kazao je.

Što se tiče njegove plaće, Mihalinec kaže kako su plaće u sindikatu prema odluci Središnjeg odbora iste od 2003. godine, tada u rangu državnog tajnika u Ministarstvu, a danas je njegova plaća niža od pomoćnika u Ministarstvu.

- Plaće u školstvu su javne za članove sindikata i oni svake godine u izvješću Nadzornog odbora dobiju informacije o iznosu plaća i o svakom trošku sindikata, kazao je Mihalinec.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić izjavio je kako zaposleni u javnim službama zaslužuju dobiti onoliko koliko je dobio Uljanik.

- Prošle godine su ova država i porezni obveznici dali 4 milijarde kuna za Uljanik. Ja otvaram pitanje na ovoj pregovaračkoj sesiji - zar 250.000 ljudi nije vrijedno isto toliko koliko vrijedi jedno poduzeće kao Uljanik, i to barem jednom u posljednjih 10 godina. Da jednom godišnje dobijemo onoliko koliko je dobio Uljanik, rekao je Ribić.

Predstavnici zdravstvenih sindikata Anica Prašnjak i Stjepan Toopolnjak istaknuli su kako su njihovi zahtjevi veći od 6,12 posto i iznose 18 posto, koliko je rasla plaća u privatnom sektoru.

- Očekujem da čujemo ponudu je li to stvarno 6,12 posto i što je to u odnosu na naše zahtjeve - rast za 18 posto ali i božićnica, regres,dar za djecu i ostala materijalna prava, kazala je Prašnjak iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

- Nećemo tražiti koeficijente jer u pregovorima za temeljni kolektivni ugovor nemamo ingerencije da tražimo koeficijente, ali tražimo ostala materijalna prava - naknade, dar za djecu i božićnica, rekao je Topolnjak, čelnik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Divjak: Uskoro će se razgovarati i o koeficijentima

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u ponedjeljak da će u sljedećih nekoliko dana doći do razgovora i o koeficijentima u obrazovnom sustavu te je apelirala na premijera Andreja Plenkovića da to bude što prije.

"Ova situacija u kojoj smo sada sigurno nije dobra i očekujem da do razgovora dođe brzo i da se razgovara konkretno s prosvjetnim sindikatima i da se dođe kompromisno s nekim rješenjem koji će dovesti do razrješenja situacije", kazala je Divjak uoči pregovora Vlade i sindikata javnih i državnih službi u Ministarstvu rada.

Treba, ističe, na neki način ipak razgovarati o tome da se vidi koji je to rok, što će biti u međuvremenu, kako će se nastaviti rad i postoji li kompromisna ponuda u međuvremenu do donošenja nove uredbe o koeficijentima. "Do tog razgovora mora doći, tu nema alternative", naglasila je.

Divjak je ustvrdila da ministar financija Zdravko Marić "očito nema mandat da o tome razgovara prije nego se dogovori ponuda, a to isto vrijedi i za ostale članove Vlade".

Apelirala je na sindikate i članove Vlade, posebno premijera da do tog razgovora čim prije dođe. "Tu govorimo isključivo o tome kakva će biti budućnost obrazovnog sustava i moramo pokazati poštovanje prema učiteljima, nastavnicima, profesorima", poručila je ministrica obrazovanja.

Vezano za HNS-ovu prijetnju da neće podržati proračun ako se u njemu ne donese rješenje za plaće u obrazovnom sustavu, Divjak je rekla da ne želi ulaziti u stranačke odnose.

"Neću ulaziti u stranačke odnose, s obzirom da nije moja zadaća s te pozicije govoriti. Govorim s pozicije sustava i reforme sustava. Reforma je u svim školama, složenost poslova se povećala, a dio strategije i je usklađivanje plaća prosvjetara s prosječnom plaćom za visoku stručnu spremu javnih službenika", kazala je.

"HNS je u Vladu ušao na temi obrazovanja. Provođenje strategije na temi obrazovanja mora obuhvaćati sve propisane mjere. Jedna od njih kaže da se plaće u prosvjeti trebaju uskladiti s prosječnim plaćama za visokoobrazovani kadar u javnom sektoru. Rast osnovice je evidentan, ali ova mjera govori o usklađivanju plaća u prosvjeti, to doslovno znači usklađivanje koeficijenata", poručila je Divjak.

Istaknula je kako će se razgovor o koeficijentima dogoditi u sljedećih nekoliko dana.

Vezano za nadoknadu nastave zbog štrajka koji je u svom trećem tjednu, Divjak je rekla da će škole dobiti naputak.

"Moramo vidjeti koliko je to dana. Do tri dana moglo se uklopiti u školski kalendar, ali s obzirom da sada ulazimo u četvrti krug, gdje se pojavljuje četvrti dan onda ćemo dati nekoliko alternativnih prijedloga, ali na kraju, to ovisi i o tome koji je od ona tri školska kalendara škola izabrala", kazala je.

Potvrdila je i da je jedan od načina da se nadoknadi nastava produžetak školske godine

"Drugi način je da se iskoriste rezervni dani koji su u školskoj godini", rekla je Divjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:21