'TO JE JAKO DOBRO'

PREMIJER O AGROKORU, HRVATSKOM NOGOMETU I KREDITU HDZ-a 'Nogometni savez je začahuren, morat će se prozračiti'

 Nikša Stipaničev / CROPIX

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković komentirajući u četvrtak prijedlog strukture nagodbe u Agrokoru, nakon što su dobavljači odbili podržati takav prijedlog, izjavio je kako se s dobavljačima konzultira vrlo temeljito te ako neki nisu zadovoljni konceptom ići će se putem pregovora i dogovora, u kojima vjerovnici imaju ključnu ulogu i glavnu riječ.

Nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća večeras u središnjici HDZ-a Plenković je na upite novinara komentirao odbijanje danas prezentiranog nacrta strukture nagodbe Udruzi dobavljača Agrokora. Napomenuo je da zbog brojnih drugih obveza nije podrobno upućen, no izrazio je uvjerenje kako će se naći put.

"Mislim da je izvanredni povjerenik Agrokora u ovoj fazi predstavio koncept nagodbe. Dobavljači su u ovoj priči od prvoga dana, s njima se konzultira vrlo temeljito. Očito svi nisu zadovoljni s konceptom, no pred nama je put pregovora i dogovora u kojima vjerovnivci imaju ključnu ulogu i glavnu riječ. Tako da je to proces o kojem ćemo još govoriti i raditi na njemu", naglasio je premijer.

Kupnju vojnih zrakoplova detaljno analizirati

Govoreći o kupnji vojnih zrakoplova premijer Plenković je potvrdio da na idućoj sjednici Vlade neće biti donesena odluka o tom jer se prvo mora ići na Vijeće za obranu. "Nema veze što je kraj godine, danas smo imali drugu temu, Vijeće za nacionalnu sigurnost. Tu temu želimo s nadležnim Ministarstvom detaljno analizirati, a onda ćemo s predsjednicom Republike i ostalim članovima Vlade donositi odluke", rekao je Plenković.

Na upite novinara istaknuo je kako je danas održana zaključna sjednica i Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a za 2017., gdje su rezimirana sva postignuća i sve aktivnosti, dotaknute aktualne teme od kojih je među prvima dogovor sa Slovenijom. "Usvojili smo i godišnji plan rada za 2018. godinu, glavni tajnik HDZ-a je podnio financijsko izvješće i mogu reći da će HDZ krajem lipnja ili početkom srpnja riješiti sve financijske obveze koje smo naslijedili kada sam preuzeo ulogu predsjednika stranke", rekao je Plenković.

Vlada u dva proračuna povećala izdvajanja za hrvatski sport

Kazavši da je u srijedu bio na Danima hrvatskoga sporta, koje je organizirao Hrvatski olimpijski odbor (HOO), Plenković je istaknuo da je Vlada u dva proračuna, koja je donijela, povećala izdvajanja za hrvatski sport. "Smatramo da je sport izrazito bitan. Danas smo s državnom tajnicom Janicom Kostalić donijeli odluku da za 100 posto povećamo nagrade našim vrhunskim sportašima za sva njihova postignuća. Želimo sport depolitizirati, dati ga sportašima i učiniti da svi klubovi i savezi doprinose jednoj pozitivnoj klimi u društvu", rekao je.

Stanje u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) ocijenio je "malo začahurenim" te dodao da je zdrava konkurencija dobra. "Kad je riječ o HNS-u, možda jest u skladu sa zakonom, ali sigurno je začahuren kada je riječ o mogućnostima kandidature. Praktički se skupljanjem potpisa s razine županijskih saveza može onemogućiti kandidatura više od jednog kandidata. Osobno ne mislim da je to osobito zdravo, pogotovo kada je bilo i drugih kandidata koji su imali ambicija", rekao je premijer Plenković.

Dodao je kako bi demokratska procedura s više kandidata bila zdrava za HNS. Napomenuo je da će se HNS morati 'prozračiti' u razdoblju koje dolazi, a što ne znači, naglasio je "da svi ne želimo najbolje rezultate za reprezentaciju u na svjetskom prvenstvu u Rusiji". Upitan je li to 'zračenje' inspekcija koja je poslana HNS-u, premijer Plenković je podsjetio kako taj posao obavlja državni ured te da on u proces nije involviran ni na bilo koji izravan način.

Upitan što je s državnom tajnicom Janicom Kostelić, Plenković je odgovorio protupitanjem. "Što mislite koliko inspekcija ide na teren i koliko predsjednik Vlade ima uvida u njihov posao, oni rade svoj posao, provjeravaju aktivnosti i mislim da je to u redu", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 14:05