KRAJ ODMORA

Premijer Plenković sutra predstavlja kandidatkinju za EK, HDZ formira stožer za predsjedničinu kampanju

Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Završili su godišnji odmori u Banskim dvorima i većina ministara i premijer od jučer su ponovno u pogonu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer je imao uobičajeni radni dan, kažu njegovi suradnici, pripreme za sjednicu Vlade u četvrtak su u tijeku, a glavna točka prve sjednice nakon godišnjih odmora bit će kandidiranje europskog povjerenika, koji potom ide u petak pred saborski Odbor za europske poslove. Kao što je Jutarnji već pisao, bit će pravo iznenađenje ako Vlada ne predloži Dubravku Šuicu kao novu hrvatsku europovjerenicu. Uži kabinet bit će u srijedu, a isti dan u popodnevnim satima održat će se i sjednica Predsjedništva HDZ-a.

Primat u Slavoniji

Osim što će premijer vrhu stranke otkriti koga će Vlada kandidirati za visoku funkciju u Europskoj uniji, očekuju se, kažu nam izvori iz HDZ-a, i razgovori oko formiranja stožera za predsjedničke izbore Kolinde Grabar-Kitarović, u kojem će većinom biti stranački ljudi. Na čelu stožera bit će osječko-baranjski župan Ivan Anušić, i to je sada sigurno, kaže nam nekoliko izvora, a njegova uloga bit će da pokuša utjecati na Slavonce da se ne okrenu Miroslavu Škori jer sva istraživanja govore da protukandidat Kolinde Grabar-Kitarović tamo osvaja velik broj glasova.

Anušić je, osim što je župan, i predsjednik županijskog HDZ-a i njemu je povjerena dužnost da izvuče što veći broj simpatizera HDZ-a i Kolinde Grabar-Kitarović u Slavoniji i Baranji na izbore, jer se u HDZ-u pribojavaju da bi im primat u istočnoj Hrvatskoj mogao preoteti Miroslav Škoro.

Iako se u medijima spominjalo da će u stožeru biti i karlovački župan Damir Jelić, koji je vodio izborni stožer HDZ-a za parlamentarne izbore 2016., ali nakon izglasavanja Istanbulske konvencije nije više blizak predsjedniku stranke, to u ovom trenutku, kažu nam izvori, nije sigurno.

- S njim su se vodili razgovori, ali nije potvrđeno da će biti u stožeru. Sigurno je samo da će Anušić biti šef izbornog stožera - kažu sugovornici iz HDZ-a.

Kao mogući glasnogovornik kampanje spominje se bivši novinar i aktualni glasnogovornik HDZ-a Zoltan Kabok, a kao član stožera u igri je i glavni direktor Veleučilišta VERN Ivo Ivančić. Ideja je i da u kampanji sudjeluju jaki lokalni HDZ-ovci - gradonačelnik Vukovar Ivan Penava, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, a predsjednici bi u kampanji trebao pomoći i Davor Ivo Stier.

Stanka do 15. rujna

Kada je pak riječ o Vladi, jedan od najzaposlenijih ministara jučer bio je novi ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je jučer rješavao problem nastao zbog skandaloznog istupa prve tajnice hrvatskog veleposlanstva u Berlinu. Ministrica demografija Vesna Bedeković dala je intervju N1 televiziji, ministar zdravstva Milan Kujundžić bio je u ministarstvu, ali je popodne i operirao u Kliničkoj bolnici Dubrava. Njega danas čekaju pregovori oko plaća sa zdravstvenim djelatnicima, a ministar rada Josip Aladrović ima pune ruke posla oko nastojanja da obnovi Gospodarsko-socijalno vijeće.

- Neki ministri se još vraćaju s godišnjeg, ali će svi biti u Zagrebu već danas (ponedjeljak), a od sutra (danas) su svi u punom pogonu - kaže naš sugovornik iz Vlade.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović s godišnjeg se vratila još prošli tjedan, a jučer je održavala sastanke u Uredu, dok je predsjednik Sabora Gordan Jandroković još na godišnjem, budući da ustavna stanka traje do 15. rujna, ali će u Zagrebu biti sutra na sjednici Predsjedništva HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:33