SJEDNICA VLADE

PREMIJER PLENKOVIĆ U ŠIBENIKU 'Do prije godinu dana župani nisu znali ministre, i obratno, a sada se svi dobro poznaju!'

 
 Niksa Stipanicev / CROPIX

U petak je u Šibeniku, u hotelu Solaris, započeo sastanak Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenković sa svim županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina, a na sastanku je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Pozdravivši sve sudionike, te posebno šibensko-kninskog župana Gorana Pauka i gradonačelnika Šibenika Željka Burića u ulozi domaćina, premijer Plenković istaknuo je kako je ovo treći sastanak kompletne Vlade sa čelnicima regionalne samouprave u nepunih godinu dana. On je istaknuo kako je ova Vlada u tih godinu dana sa svim čelnicima hrvatskih županija razvila duh partnerstva i povjerenja, suradnje i stalne komunikacije.

- Prije godinu župani nisu uopće poznavali ministre, i obratno, a sada smo u situaciji da se svi dobro znaju. Na ovom skupu raspravit ćemo zakone o decentralizaciji, fiskalnoj decentralizaciji, prijedloge zakona o lokalnoj samoupravi i njihovom financiranju koji su u saborskoj proceduri. Za mene je najvažnije da su partnerski odnosi ove Vlade i čelnika županija pretvoreni u jednu pozitivnu situaciju za hrvatske građane – kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Sibenik, 081217.
Hotelsko naselje Solaris. 
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic odrzao sastanak s predstavnicima braniteljskih udruga.
Foto:  / CROPIX
Niksa Stipanice / CROPIX

Sibenik, 081217.
Hotelsko naselje Solaris 
Dolazak predstvnika gradova i zupanija na sastanak sa ministrima u Vladi RH
Na fotografiji: Martina Dalic i Tomislav Tolusic , Davor Bozinovic i Darko Milinovic
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipanicev / CROPIX

Sibenik, 081217.
Hotelsko naselje Solaris 
Dolazak predstvnika gradova i zupanija na sastanak sa ministrima u Vladi RH
Na fotografiji: Damir Krsticevic
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipanicev / CROPIX

Sibenik, 081217.
Hotelsko naselje Solaris 
Dolazak predstvnika gradova i zupanija na sastanak sa ministrima u Vladi RH
Na fotografiji: Milan Bandic
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipanicev / CROPIX

Sibenik, 081217.
Hotelsko naselje Solaris 
Dolazak predstvnika gradova i zupanija na sastanak sa ministrima u Vladi RH
Na fotografiji: Gabrijela Zalac i Zdravko Maric
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipanicev / CROPIX

Premijer je kazao kako je iza ove Vlade rebalans državnog proračuna kojim su izdvojena značajna sredstva za brojne zdravstvene ustanove kojih su osnivači županije.

- Projektom Slavonije za koju je osigurano dvije milijarde kuna dali smo politički okvir i daljnji smjer gospodarskog razvoja pet slavonskih županija, odnosno okvir za smanjivanje nejednakosti i ravnomjernog regionalnog razvoja. Suradnja sa sjevernim županijama je nešto što ćemo realizirati u narednom razdoblju. Percepcija je da je sjeveerozapadni dio najrazvijeniji dio Hrvatske, ali postoji brojni gospodarski sektori koje moramo poboljšati. Nadalje, ova Vlada donijela je mjere povećanja minimalne plaće za 70 tisuća zaposlenika, na način da su poslodavcima smanjena porezna davanja. Donijet ćemo i dodatne porezne olakšice kojima će poslodavcima omogućiti zapošljavanje deficitarne radne snage izvan Hrvatske. To je zapošljavanje 31 tisuća ljudi u idućoj turističkoj sezoni, a koje će biti obuhvaćeno i potpisivanjem posebnog sporazuma s BIH. oko To će biti riješeno ododatnim pravilnikom koji će donijeti ministar financija – kazao je Plenković.

Ono što mi se čini vrlo bitnim ovdje u Šibeniku, rekao je Plenković, to je da dotaknemo gospodarske i poljoprivredne teme, kroz pakete mjera koje smo već donijeli i koji nam tek predstoje, kao što je novi Zakon o otocima i Zakon o Vukovaru, zakon o regionalnom razvoju s novim indeksom razvijenosti.

- Osvrnut ćemo se i na prijedloge Hrvatske zajednice županije kako bolje uključiti čelnike regionalne samouprave u pripremu Vladinih programa i projekata u idućoj godini. Nakon današnje rasprave, očekujemo da ćemo svi zajedno biti bogatiji oko međusobnog razumijevanja i za stvarnim potrebama – kazao je

Na zatvorenom dijelu ovog sastanka koji je u tijeku o tema iz gospodarstva, poljoprivrede i regionalnog razvoj te o zakonima koji se odnose na fiskalnu decentralizaciju govorit će ministrica gospodarstva Martina Dalić i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Plenković sa braniteljima iza zatvorenih vrata

Prije Vladinog sastanka sa županija, premijer Plenković iza 'zatvorenih vrata sastao se s predstavnicima braniteljskih udruga Domovinskog rata Šibensko-kninske županije s kojima je, kako doznajemo, razgovarao o prevladavanju poteškoća braniteljske populacije i izgradnji spomen-obilježja Domovinskom ratu u Šibeniku.

Na sastanku su šibenski branitelji premijera izvijestili o inicijativu da se na šibenskom mostu, koji je bio simbol obrane Šibenika i Dalmacije, napravi jedan spomenik, te da se na primjerenom mjestu u Šibeniku napravi i spomen-soba Domovinskom ratu.

Ivan Prenđa iz Udruge Specijalne policije 'Jastrebovi' nakon sastanka izrazio je uvjerenje da će Vlada pomoći pri realizaciji njihovih prijedloga.

Prenđa je dodao kako je na sastanku bilo riječi o temama „koje muče sve branitelje“. Očekuje da će se realizirati i zamisao o izgradnji mediteranskog centra na šibenskom području koji bi bio namijenjen braniteljskoj populaciji.

Predsjednik Udruge dobrovoljaca Domovinskog rata Šibenika Miljenko Poljičak izjavio je kako je zadovoljan današnjim sastankom s premijerom. „Ova Vlada je učinila za branitelje mnogo više nego prethodne, a posebno za nas branitelje je važno donošenje Zakona o braniteljima od kojeg puno očekujemo“, istaknuo je Poljičak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:37