POBUNA U KOALICIJI

Premijerka mora kazniti i Friščića i Polančeca

Čak i dio HDZ-a računa da se razlaz koalicije može očekivati nakon donošenja proračuna, a najkasnije nakon predsjedničkih izbora

ZAGREB - Liberalni dio vladajuće koalicije - koji čine HSLS, SDSS i Klub manjinskih zastupnika - više ne želi snositi posljedice loše politike koju vode glavni partneri u vlasti, HDZ i HSS. Zbog sumnji da su HDZ i HSS jednako umiješani u aferu u Podravki, liberali, SDSS-ovci i manjinci već su se jasno distancirali od politike tih dviju stranaka, a sve je više znakova koji upućuju da su spremni u doglednom roku napustiti koaliciju i izazvati prijevremene izbore.

Nema više amnestije

Lider SDSS-a Milorad Pupovac najotvorenije prezentira takav stav, ali i naši sugovornici iz liberalne stranke, iako zasad uglavnom neslužbeno, tvrde da se HSS više ne može amnestirati od odgovornosti.

- Prijevremeni parlamentarni izbori su političko pitanje i ne mogu nagađati hoće li i kada do njih doći, no ključno je pitanje hoće li Vlada u ovom trenutku učiniti napor da se stabilizira i razriješi afera koja može prerasti u krizu. Podravka ugrožava stabilnost Jadranke Kosor i Vlade. Tražimo da se cijela stvar do kraja rasplete ili mi nećemo participirati u tome - rekao je jučer Pupovac. Ako Vlada već sljedeći tjedan, upozorava on, ne povuče prave poteze da se afera rasvijetli i svi odgovorni podnesu konzekvence, “jedan dio nas iz koalicije ne može podržati ono što su, bez našeg sudjelovanja, činili neki drugi članovi vladajuće koalicije”.

- Ne želimo kusati ono što su nam drugi skuhali, a o čemu nismo imali pojma - dodaje Pupovac.

Žele detaljno izvješće

Šefica HSLS-a Đurđa Adlešič dan ranije u izjavi za naš list prvi je put jasno rekla da se ni HSS ne može ponašati kao da ga se afera ne tiče, te je zatražila i odgovornost HSS-a i čelnika te stranke Josipa Friščića.

Jučer pak Adlešič ponavlja da je ključni problem to što političari i dalje sjede u nadzornim odborima.

- Podravka se vjerojatno ne bi dogodila da je ispunjen naš zahtjev da političari posve izađu iz nadzornih odbora. Da nije bilo politike u NO-u, ni HDZ ni HSS sada ne bi imali taj problem - rekla je Adlešič.

Iz njenih je riječi evidentno da cilja na utjecaj koji je i Friščić imao na Podravku upravo preko svojih pouzdanih kadrova u vrhu kompanije. Zastupnik talijanske manjine Furio Radin kaže da manjinci od premijerke očekuju da ih u najskorije vrijeme izvijesti o detaljima afere, kao i o potezima koje kani povući jer “o tome ovisi naša pozicija”.

Iako je najavljeno da će Kosor o događajima u Podravki sutra izvijestiti sve partnere, Pupovac tvrdi da se razgovori među njima ipak ne vode do kraja otvoreno i ravnopravno. A koalicija, poput stolca, ne može funkcionirati samo na dvije noge, kaže on i ponavlja da se ni HSS, uz HDZ, ne može amnestirati od odgovornosti jer je Polančec, koji mora otići, samo jedan od sudionika, a nikako jedini.

Zaoštravanje oko zakona

- Ako HSS ne vidi štetnost za sebe, mi vidimo da je njihovo sudjelovanje u svemu ovome štetno za stabilnost Vlade i za kredibilitet nas koji smo u toj Vladi - poručio je Pupovac kojega se smatra svojevrsnim glasnogovornikom nezadovoljne grupacije unutar vladajuće koalicije. Da je vladajuća koalicija podijeljena na tzv. liberalni i konzervativni dio, pokazuje i novo zaoštravanje oko Zakona o umjetnoj oplodnji. Na sastanku s ministrom Darkom Milinovićem u petak Adlešič, Pupovac i Radin jasno su dali do znanja HDZ-ovu konzervativnom ministru da ne odustaju od zakonskog prava na zamrzavanje zametaka.

Sve više spornih tema

Budući da Milinović i dalje ne želi ugraditi tu odredbu u dopunu zakona, posve je izvjesno da HSLS, SDSS i manjinski klub idućega tjedna neće glasati za Milinovićev zakon. Dapače, doznajemo da HSLS, SDSS i manjinci već pripremaju posve novi, svoj zakon o umjetnoj oplodnji.

Sve je više spornih tema oko kojih se ostali partneri razilaze s HDZ-om i HSS-om i čini se kako samo čekaju pogodan trenutak da napuste vlast. A toga su, prema našim informacijama, svjesni i u HDZ-u u kojemu neki već računaju da se razlaz koalicije može očekivati nakon donošenja proračuna, a najkasnije poslije predsjedničkih izbora.

Ivan Jakovčić: Odnos HDZ-a i HSS-a ostale je partnere isključio

Na mogućnost da Kosor i Friščić neće sačuvati vlast do redovitih izbora već računa i dio oporbe, pa čelnik IDS-a Ivan Jakovčić nema dvojbi da je afera Podravka posve približila parlamentarne izbore koji bi se, po njegovu mišljenju, bez obzira na ishod afere, morali održati odmah nakon predsjedničkih.

Podravka je pokazala da HDZ i HSS imaju posebne odnose koji isključuju ostale partnere, slaže se Jakovčić, čiju stranku neki ionako vide kao dio nove političke grupacije na centru u kojoj bi trebali biti i HSLS i SDSS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:15