IN MEMORIAM

PREMINUO IVICA TOLIĆ U dobi od 50 godina otišao ratni veteran i bivši eurozastupnik koji je u Bruxelles došao nakon odlaska Stiera i Plenkovića

 
Ivica Tolić
 Damjan Tadić / CROPIX

U dobi od 50 godina preminuo je Ivica Tolić, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu u sazivu čiji je mandat okončan prije nekoliko mjeseci. Tolić je eurozastupnik postao kao zamjena, nakon što su Andrej Plenković i Davor Ivo Stier 2016. preuzeli HDZ, a zatim nakon izborne pobjede ušli u Vladu.

Za vrijeme Domovinskog rata bio je zapovjednik imotske 3. bojne 4. gardijske brigade, završetak rata dočekao je na mjestu načelnika stožera južnog bojišta, a karijeru je nastavio u Hrvatskoj ratnoj mornarici. Odlikovan je najvišim vojnim odličjima.

Po zanimanju je bio diplomirani inženjer strojarstva, a magistrirao je ekonomiju.

Komodor Tolić je preminuo u noći s petka na subotu u rodnom Imotskom, rečeno je Hini u 4. gardijskoj brigadi.

Tolić je rođen 1968. godine u Imotskom, u rat je otišao sa samo 22 godine, sa svojom 3. imotskom bojnom vatreno je krštenje prošao u Kruševu kod Obrovca, slijedili su zadarsko, šibensko, drniško i južno bojište. Nakon rata ostao je raditi u Hrvatskoj ratnoj mornarici.

Završio je zapovjedno-stožernu i ratnu školu u Hrvatskoj, međunarodnu diplomu stekao je na NATO-ovu koledžu za obranu, magistrirao je na splitskom Ekonomskom fakultetu.

Nakon umirovljenja 2008. u činu komodora, angažirao se u udruzi veterana 4. gardijske brigade, a ubrzo postaje i dopredsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih brigada.

Iza njega su ostali supruga i dva sina.

Premijerova sućut

Premijer Andrej Plenković uputio je u subotu sućut obitelji u povodu smrti komodora Tolića, ističući da ćemo ga pamtiti kao istinskog domoljuba koji se u najtežim trenucima za Hrvatsku dragovoljno stavio na raspolaganje domovini, a za ratne zasluge i hrabrost odlikovan je najvišim vojnim odličjima.

- Sa velikom žalošću primio sam vijest o preranoj smrti hrvatskog branitelja i donedavnog zastupnika u Europskom parlamentu, komodora Ivice Tolića.

Pamtit ćemo ga kao istinskog domoljuba koji se u najtežim trenucima za Hrvatsku dragovoljno stavio na raspolaganje domovini te kao zapovjednik 3. imotske bojne 4. gardijske brigade prošao mnoga bojišta, od Kruševa kod Obrovca, zadarskog, šibenskog, drniškog i Južnog bojišta sve do oslobađanja hrvatskoga juga. Istovremeno je prolazio i put od vojnika do zapovjednika te je Domovinski rat završio kao načelnik stožera Južnog bojišta. Za svoje ratne zasluge i hrabrost odlikovan je najvišim vojnim odličjima.

Nakon rata gradio je uspješnu karijeru u Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM) gdje je imenovan načelnikom Stožera HRM-a i promaknut u čin komodora, a prepoznat je i njegov angažman u Zboru udruge veterana hrvatskih gardijskih brigada, stoji u izrazima sućuti predsjednika Vlade obitelji Tolić.

- Iznimno cijenimo i važan doprinos koji je dao obnašajući dužnost hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu gdje je snažno i odgovorno zastupao hrvatske nacionalne interese, naglasio je premijer Plenković, izrazivši sućut i poštovanje obitelji komodora Ivice Tolića u ime hrvatske Vlade i osobno, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Izrazi sućuti Tolićevih kolega iz EP-a

- Napustio nas je komodor Ivica Tolić, hrvatski branitelj i moj kolega u Europskom parlamentu. U mislima i molitvama sam s njegovim najmilijima. Počivao u miru Božjem!, napisala je na Twitteru europska zastupnica Ruža Tomašić.

- Napustio nas je Ivica Tolić, hrvatski branitelj, zastupnik u EP, domoljub i prijatelj. Obitelji i suborcima izražavam najdublju sućut. Beskompromisan u ljubavi prema Hrvatskoj i u borbi za kršćanske i obiteljske vrijednosti bio je primjer dobrog političara i dobrog čovjeka, napisala je na Twitteru bivša eurozastupnica Marijana Petir.

- Dragi Ivica, bila je velika radost i čast poznavati te i raditi s tobom. Izgubili smo velikog čovjeka, hrabrog, jakog i ponosnog domoljuba spremnog dati sve za svoju domovinu Hrvatsku. Hvala ti. Tvojim odlaskom ostaje velika praznina u našim životima. Počivao u miru, Komodore naš, poručila je bivša eurozastupnica Ivana Maletić.

Ministrova sućut u ime HV-a

Izraze sućuti u povodu smrti Ivice Tolića njegovoj obitelji poslao je i ministar obrane Damir Krstičević.

Poštovana ožalošćena obitelj Tolić,

u ime svih pripadnika Hrvatske vojske izražavam vam iskrenu sućut povodom preranog odlaska našeg Ivice, supruga i oca, hrvatskog branitelja i ratnog zapovjednika Treće imotske bojne Četvrte gardijske brigade.

S bolom u srcu primio sam ovu tužnu vijest i ovo je ogroman gubitak za Hrvatsku vojsku i cijelu braniteljsku populaciju koja ga je iznimno cijenila.

Komodor Ivica Tolić dao je velik doprinos u obrani Domovine, stvaranju slobodne i neovisne Hrvatske i u razvoju Hrvatske ratne mornarice. Do zadnjeg trenutka, branio je hrvatske nacionalne interese i borio se za vrijednosti Domovinskog rata i hrvatske branitelje.

Hrvatska ratna mornarica, Četvrta gardijska brigada i hrvatski branitelji uvijek će te nositi u srcu i u našim si molitvama.

Dragi Ivica, dragi prijatelju, hvala ti za sve što si dao za Hrvatsku.

Počivao u miru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:22