SLUČAJ IVANA PEŠE

PREOKRET NA SUDU Zaustavljena ovrha vrijedna 200 mil. kn, sutkinja donijela privremenu mjeru: 'Moramo utvrditi tko je stvarni dužnik u ovom predmetu'

Ivan Peša
 Goran Mehke / CROPIX

Odlukom Općinskog suda u Požegi ovrha Ivana Peše iz Zagreba, koji tvrdi da mu zbog prometne nesreće iz 1989. pripada više od 200 milijuna kuna, zaustavljena je.

Kako na sudu doznaje Jutarnji, sutkinja je donijela privremenu mjeru zabrane pljenidbe sredstava na računima tvrtki Croatia Protekt, APP Požega i Čazmatrans Nova. Sredstva će se eventualno zaplijeniti tek kada bude nedvojbeno utvrđeno tko je stvarni dužnik u predmetu “najveće ovrhe u povijesti Hrvatske”.

Podsjetimo, Jutarnji list već danima objavljuje detalje ove zamršene pravne priče u kojoj je Peša, kao vozač kamiona javne tvrtke Croatiatrans-Grup 1989. u Italiji doživio tešku prometnu nesreću. Do pravomoćne presude njegova se tvrtka raspala na 17 ili 18 pravnih subjekata, a izvorni dug od 38 tisuća kuna i četiri tisuće njemačkih maraka monstruozno je narastao na čak 202 milijuna kuna. Stoga treba utvrditi tko bi taj dug trebao platiti. Osim toga, i s računa Zagrebačkog holdinga skinuto je 22,9 milijuna još prošle godine.

Zanimljivo je da je Holding još 2013. uspio zaustaviti ovrhu na (tadašnji dug) iznos od 80 milijuna kuna te im je taj novac vraćen. No, 2018. im je ovrhom oduzeto i na poseban račun deponirano 22,9 milijuna. Tim novcem ne mogu raspolagati do okončanja spora.

Sutkinja suda u Požegi ovdje je odlučila drugačije te je zabranila pljenidbu sredstava s računa triju kompanija. Imala je, kažu sugovornici Jutarnjeg lista, na raspolaganju instrument prema kojem bi sredstva te tri tvrtke bila zamrznuta. No, to bi značilo apsolutnu propast te tri kompanije jer bi sudski spor mogao trajati godinama, a oni ne bi bili u stanju isplaćivati plaće i izvršavati obveze prema dobavljačima te bi u samo nekoliko mjeseci bili “mrtvi”, što bi za posljedicu imalo otpuštanje oko 600 ljudi.

- Sudovi su vezani svojim rješenjima o ovrsi od trenutka otpreme, a sadržaj otpremljenih rješenja nisu ovlašteni mijenjati mimo žalbenog postupka, a što je sud de facto napravio prihvaćanjem prijedloga za usvajanjem privremene mjere. Postavlja se pitanje zašto je sud uopće odgađao ovrhu čije je pravne učinke u potpunosti otklonio privremenom mjerom od istog dana. Zanimljivo je da su obje odluke suda uslijedile istog dana kojeg su, prema medijskim napisima, direktori ovršenika održali sastanak s ministrom pravosuđa, kao i nakon medijskih napisa u kojima se najavljivalo da će ovrha i zapljena sredstava biti odgođeno - komentirao je Pešin odvjetnik Mato Krmek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 16:20