KOVAČEVIĆ IZLAZI

Preokret u aferi Janaf: Barišić podnio ostavku i izlazi na slobodu, evo što kaže njegov odvjetnik

Prema neslužbenim informacijama, Barišić je danas tražio da iznese dopunu svoje obrane
Dražen Barišić i Dragan Kovačević
 Ronald Gorišić/Željko Puhvski

Nakon tri mjeseca provedenih u istražnom zatvoru bivši šef uprave Janafa Dragan Kovačević, kojeg USKOK tereti da je primio 1,9 milijuna mita, danas će biti pušten na slobodu.

Puštanje Kovačevića koji je u istražnom zatvoru bio zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, danas je sucu istrage predložio sam USKOK, a nakon što su ispitani svi svjedoci zbog kojih je Kovačević bio pritvoren.

Njegov odvjetnik izjavio je ispred Remetinca da se njegov branjenik osjeća puno bolje, ali da sumnja da će nešto reći po izlasku iz istražnog zatvora.

U istražnom zatvoru ostaje gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić kojem je istražni zatvor određen također isključivo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali bi i on mogao uskoro na slobodu jer se bliži kraju ispitivanje svjedoka.

Nakon odluke da se pusti Kovačevića došlo je do preokreta i u odnosu na gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića koji je u istražnom zatvoru i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Barišić podnio ostavku

Naime, Barišić je podnio ostavku na mjesto gradonačelnika Velike Gorice s čime je otklonio opasnost da bi mogao ponoviti djelo. Međutim, navodno je ostalo još nekoliko svjedoka na koje je Barišić mogao utjecati.

No prema neslužbenim informacijama, Barišić je danas tražio da iznese dopunu svoje obrane te na ispitivanju priznao niz okolnosti pod kojima su se događala inkriminirajuća djela. Uglavnom, nakon davanja iskaza Uskok je sam zatražio puštanje Barišića što bi značilo da nisu nezadovoljni njegovom obranom.

Ovu informaciju smo provjerili kod njegova odvjetnika Ljube Pavasovića Viskovića.

- Moj klijent nije priznao nikakvo kazneno djelo niti išta što mu se stavlja na teret, rekao nam je u telefonskom razgovoru Pavasović Visković ne želeći ulaziti u sadržaj iskaza branjenika kojega je on kao dopunu obrane danas dao Uskoku.

Također nam je potvrdio da je Barišić podnio ostavku na dužnost gradonačelnika.

Poduzetnik Krešo Petek mogao bi ipak još neko vrijeme provesti u istražnom zatvoru jer je pritvoren zbog utjecaja na svjedoke ali i zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Za njega će Uskok vjerojatno tražiti produljenje istražnog zatvora.

Za što se terete

Podsjetimo, gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića tereti se da je od rujna 2019. u Zagrebu i Velikoj Gorici u dogovoru s Krešom Petekom poduzeo sve radnje potrebne da se njegovoj tvrtki Elektrocentar Petek u otvorenom postupku jednog javnog nadmetanja procijenjene vrijednosti nabave 97,3 milijuna kuna dodijeli izvođenje tih radova.

Velikogorički gradonačelnik je pritom koristeći autoritet svoje funkcije i pozicije jedinog člana Skupštine velikogoričke Vodoopskrbe od predsjednika uprave Vodoopskrbe i naručitelja radova zatražio da manipulira predpostupkom i postupkom javnog nadmetanja, mijenjanjem dokumentacije sukladno zahtjevima Peteka i njegove konzultantice, tvrdi Uskok.

U tu nezakonitu rabotu gradonačelnik je uključio voditeljicu odjela za EU projekte u Vodoopskrbi, da u sklopu postupka pojašnjenja i mogućih izmjena dokumentacije o javnoj nabavi na pitanja tvrtke prvookrivljenika i njegovih poslovnih partnera objavljuje one odgovore koje će joj dati devetookrivljeni kao i da mu da pitanja njihovih konkurenata radi otkrivanja njihovih ponuda.

Barišića terete i da je u dogovoru s Petekom pokrenuo postupak za raspisivanje novog javnog nadmetanja nakon što je poništeno prethodno javno nadmetanje za sustav javne rasvjete u Velikoj Gorici pri čemu je fingiran pozivni natječaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:15