TAJNIK HDZ-a NA LISTI SRAMA

PREPISAO DIPLOMSKI Cvrtila: 'Bez diplome Milijan Brkić nikada ne bi bio šef u policiji i SOA-i'

Diploma, odnosno VSS je neki minimum za takva mjesta - upozorava bivši zamjenik ravnatelja policije Željko Cvrtila

Nakon što je interna revizija MUP-a na Policijskoj akademiji u Zagrebu, što je najviša razina školovanja za policajce u Hrvatskoj, otkrila falsificirane diplomske radove, a među kojima je i diplomski rad sadašnjeg tajnika HDZ-a Milijana Brkića, oglasio se bivši zamjenik ravnatelja policije Željko Cvrtila, koji tvrdi da bez diplome Brkić nikada ne bi mogao biti tako visoko u MUP-u i SOA-i, piše Slobodna Dalmacija.

- Diploma, odnosno VSS je neki minimum za takva mjesta – upozorava Cvrtila, dodajući kako valja biti oprezan s optužbama za plagijat na Policijskoj akademiji zbog prirode diplomskih radova koji se tamo rade. Prema riječima našeg sugovornika, postoji opći i posebni dio diplomskog rada na Akademiji koji se znatno razlikuju.

- Opći dio bavi se tehnikom, metodikom i taktikom kriminalističkog istraživanja ili rada, i to je uvijek manje-više pozivanje na iste autore, izvore i knjige. Nema tu puno mogućih opcija. Tako da je moguće da su radovi međusobno slični u tom dijelu. U posebnom dijelu diplomskog rada uvijek se uzme konkretno kriminalističko istraživanje nekog zločina, odnosno kaznenog djela. Ako se tu radi o tretiranju istoga kaznenog djela u dva rada, onda je plagijat sasvim moguć – komentira Cvrtila, izražavajući uvjerenje kako su puno gori oblici nelegalnog dolaska do diplome, kupovanje ispita i falsificiranje dokumentacije o sudjelovanju.

Kad su u pitanju moguće posljedice istrage koju je MUP poduzeo na Policijskoj akademiji protiv dvojice profesora Franje Magušića i Mate Pušeljića zbog propusta u sprečavanju plagiranja diplomskih radova, naš sugovornik kaže kako je jedna od mogućih posljedica i oduzimanje diplome onima koji su do njih došli na nelegalan način.

- Moguće su i kaznene prijave protiv onih koji su omogućili plagiranje, kao i onih koji su se time okoristili – zaključuje Željko Cvrtila.

Podsjetimo, kako je Jutarnji otkrio, Brkić je 2010. napisao rad “Organizacijske razine MUP-a Republike Hrvatske”, za koji je revizijom utvrđeno da je identičan radu polaznika Stanka Tomića iz 2009. godine. Radovi se toliko podudaraju da nam kažu da je različit samo naslov, koji kod Tomića glasi: “Policijske organizacijske strukture”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:52