NOVE SMJENE

PRESLAGIVANJE U RESORU SLAVKA LINIĆA Osim Branka Šegona, padaju još dva pomoćnika

Te smjene su, kako se može neslužbeno doznati, posljedica naredbe predsjednika Vlade, a iako se dijelom spekulira kako se na taj način SDP rješava HDZ-ovih kadrova, to je teško protumačiti na taj način
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Proces kadrovskog “restrukturiranja” unutar Ministarstva financija i njegovih “pobočnih” institucija, započet najavljenim razrješenjem Branka Šegona, pomoćnika ministra financija, nastavit će se vjerojatno i smjenama Miljenka Fičora, pomoćnika ministra financija zaduženog za državnu riznicu, te Tihomira Kralja, zamjenika ravnateljice Porezne uprave, piše Slobodna Dalmacija.

Te smjene su, kako se može neslužbeno doznati, posljedica naredbe predsjednika Vlade, a iako se dijelom spekulira kako se na taj način SDP rješava HDZ-ovih kadrova, to je teško protumačiti na taj način, budući da je Fičor bio u Ministarstvu financija u Vladi Ivice Račana, a Tihomir Kralj, koliko smo mogli doznati, nije član HDZ-a.

Jedino logično objašnjenje može se naći u nastojanju premijera Zorana Milanovića da dodatno oslabi poziciju Slavka Linića, ministra financija, i da ga natjera na ostavku, ali, kako se može doznati, Linić za sada ne razmišlja o ostavci.

LINIĆA OPTUŽUJU DA GA JE ŠTITIO 'Kako je Šegonov sin mogao kupiti nekretnine vrijedne 5,2 mil. kn?'

No, sve je moguće u tom SDP-ovu pozicijskom kolopletu osobnih interesa, nezgodnih karaktera i još nezgodnijih temperamenata, pa je tako i informacija o tome da će uskoro biti smijenjeno i vodstvo Financijske agencije zvučalo kao nastavak Milanovićeve politike slabljenja Linića.

Loš rad s COP-om

No, čini se, prema dostupnim informacijama, kako je i Linić prethodno planirao smijeniti vodstvo Fine, i to zbog lošeg funkcioniranja Centralnog obračuna plaća, što je rezultiralo kašnjenjem plaća u kliničkim bolničkim centrima prošlog mjeseca. Tako će Anđelka Buneta, predsjednica Uprave Fine, i Ivana Šegon, članica Uprave Fine i supruga Branka Šegona, vjerojatno vrlo brzo napustiti svoje funkcije, ali nije baš tako sigurno da će ih Linić smijeniti zbog COP-a.

Prema informacijama kojima raspolažemo, Finin COP je ponajmanje, ili barem podjednako, kriv za kašnjenje plaća u bolnicama, odnosno najmanje onoliko koliko su kriva vodstva KBC-ova i Ministarstvo zdravlja, koji od kolovoza do prosinca prošle godine nisu usuglasili tumačenje Kolektivnog ugovora i Uredbe o radnim mjestima u zdravstvu.

Naime, u pet KBC-ova se na pet načina tumači obračun određenih dodataka na plaću, a koeficijenti na plaću za iste poslove su različiti. Stoga i Finin COP nije mogao funkcionirati kao što funkcionira kada je u pitanju isplata plaća za državnu upravu. Tako su se u siječnju plaće preko COP-a provele za KBC Split, dok su ostali plaće isplatili po starome modelu.

Kako se može neslužbeno doznati, resorna ministarstva su upravo problem tumačenja Kolektivnog ugovora i Uredbe o plaćama pokušala prebaciti na Finu, što stvarno nije njezin posao. Pitanje je hoće li Buneta nakon smjene, ako do smjene dođe, otvoriti karte ili će sve proći u miru i tišini.

Linićev inat

U svakom slučaju, ne treba sumnjati da će premijer kontrolirati tko će doći i na čelno mjesto u Fini i na mjesta koja će ostati prazna u Ministarstvu financija i Poreznoj upravi, kao što će imati glavnu riječ ako dođe do smjene čelnog čovjeka Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

Time će Slavko Linić realno ostati bez bitnih financijsko-administrativnih poluga za kreiranje financijsko-gospodarske politike, pa je pitanje hoće li biti veći njegov inat zbog kojeg ne želi dati “dobrovoljnu” ostavku (osim ako je od njega izravno ne zatraži predsjednik Vlade) ili će taktika iscrpljivanja protivnika koju je započeo Milanović rezultirati Linićevom ostavkom.

Bit će to igra živaca koju će, recimo, zaposlenicima KBC-a biti mnogo lakše pratiti ako im se budu isplaćivale plaće, koliko toliko na vrijeme, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 17:02