LABURISTI U SABORU

LINIĆA OPTUŽUJU DA GA JE ŠTITIO 'Kako je Šegonov sin mogao kupiti nekretnine vrijedne 5,2 mil. kn?'

 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - Slučaj Šegon tek je počeo. Od početka smo upozoravati kako on nikada ne bi bio pomoćnik ministra da mu to netko nije omogućio, a taj netko je bio ministar Slavko Linić. Zato smatramo da i Linić treba odgovarati - kazala je Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista koja je u Saboru održala tiskovnu konferenciju s temom "Slučaj Šegon: Kako s 460.000 kuna prihoda kupiti nekretnine vrijedne 5 milijuna kuna". Tireli je iznijela podatke o poslovanju nekretninama obitelji Šegon, te kazala kako smatra da javnost to ima pravo znati.

Zapitala je i zasto Linić jos nije odgovorio tko je taj iz Porezne koji USKOK-u tri godine nije dostavio podatke o Šegonu.

- Ministar bi sam sebi trebao postaviti pitanje kako čovjek od 56 godina, koji je radio kao tržni inspektor, te načelnik kriminaliteta može imati 60 milijuna kuna vrijednosti kapitala. Kada smo čitali koliko je Šegon "težak", najžalosnije je što tada ministar financija nije smatrao za potrebno utvrditi otkuda čovjeku - koji je 9 godina radio kao tržišni inspektor, 6 godina kao načelnik za gospodarski i organizirani kriminalitet, te 9 godina kao predsjednik uprave Nautilusa iz Zagreba i zadnjih 8 godina kao pomoćnik direktora u svojoj vlastitoj tvrtki - taj zavidni imetak, komentirala je Tireli. Istaknula je kako je Šegon bio prvi čovjek na liniji obrane i sprecavanja kriminala, a da se pokazalo da je u Ministarstvu to najmanje radio.





nesrazmjer ŠEGON by Jutarnjiredakcija





- Dobivao je plaću iz mjeseca u mjesec samo zato da bi sebi pribavljao povoljne kredite kako bi svoju tvrtku Facta Vera mogao spasiti od propasti. Osim toga bio je zadužen i za predstečajne nagodbe, pa se otvara pitanje koliko je i kome oprošteno poreznih dugovanja koja sada plaćaju građani ni krivi, ni dužni, rekla je Tireli. Zapitala je i zašto se javno ne objave imena i prezimena onih koji su dozvolili da milijarde kuna odu u zastaru.

Komentirajući imovinu obitelji Šegon rekla je da je Linić za pet minuta mogao ustvrdili je li ona u srazmjeru s prijavljenim dohotkom, te da je ona sama došla do nekih podataka zasto joj je trebalo dva dana.

- Kako je Šegonov sin Toni s primanjima od 459.000 kuna u razdoblju od 2005. do 2012. mogao kupiti nekretnine vrijedne više od 5 milijuna kuna? I kako je taj sin prvu nekretninu, odnosno pola stana zajedno s bratom uspio kupiti za 50.000 eura i to kada je imao 23 godine ? Vjerujem da se svaki roditelj u Hrvatskoj osjeća jako loše kad pročita ovakve podatke, a svom djetetu nije u mogućnosti na legalan način omogućiti takve vrijednosti - kazala je Tireli i dodala, da ako Toni Šegon nije prijavio dohodak i nije na njega prijavio porez, a uspio je kupiti toliko nekretnina, onda je samo na tim nekretninama ostetio proračun za više od milijun kuna.

- Tko kontrolira tijek novca obitelji Šegon, komentirala je Tireli i dodala kako Linić više nema opravdanja za nečinjenje.

- Zato je ovo novi početak slučaja Segon i početak kraja ministra, zaključila je Tireli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 23:52