PODJELA SAKRAMENATA

PRIČESTI OD 1. LIPNJA, KRIZME TEK NA JESEN, ALI UZ JEDAN VAŽAN UVJET Otkrivamo detalje sastanka kardinala Bozanića i župnika

Neke su župe već na svojim internetskim stranicama objavile te tijekom misa poslale obavijesti roditeljima
 Jure Mišković / CROPIX

Prva pričest već od lipnja, krizma od jeseni, ali samo uz suglasnost većine roditelja. Djeca koja primaju prvu pričest podijelit će se u više grupa, svaka grupa imat će posebno misno slavlje, a na tim svetim misama moći će biti prisutni, najvjerojatnije, samo roditelji, braća i sestre.

Tako izgleda nacrt plana i termina svetih pričesti i krizmi u Zagrebačkoj nadbiskupiji prema dogovoru između zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i dijecezanskih župnika. Nacrt će biti upućen epidemiološkoj službi koja će dati detaljnije smjernice. Što se tiče ostalih nadbiskupija, odluka bi trebala biti donesena vrlo skoro.

Sam sastanak održan je prije nekoliko dana, kako nam je potvrdila nekolicina svećenika, a neke su župe već na svojim internetskim stranicama i tijekom nedjeljnih misa poslale obavijesti u kojima mole roditelje prvopričesnika i krizmanika da se izjasne o inicijativi.

Obavezne pripreme

“Prva pričest prema odredbi našega nadbiskupa može biti nakon 1. lipnja, uz poštivanje epidemioloških mjera. A to za nas znači da bismo slavlje prve pričesti mogli organizirati krajem lipnja s time da bismo morali djecu podijeliti u najmanje pet grupa i za svaku grupu bismo posebno imali slavlje prve pričesti jer jedino tako možemo poštovati mjere socijalne distance, uzevši u obzir veličinu naše župne crkve. Isto tako, djeca bi svakako dotad trebala proći još dio pripreme. A za sve to nam roditelji trebaju dati svoju suglasnost”, stoji na internetskim stranicama župe Sv. Vida u Brdovcu nedaleko od Zaprešića, a vezano za organizaciju prve pričesti za osnovnoškolce.

Roditelji koji bi željeli da im djeca prime svetu pričest morat će župniku odgovoriti na dva pitanja - žele li da se održi sveta pričest na ovaj način ili žele da se pričest “odgodi za vrijeme kad popuste stroge epidemiološke mjere”. Roditelji će te odgovore moći poslati župniku na mail, telefonskim putem ili u pismu koje će ubaciti u poštanski sandučić župe.

- Održali smo sastanak i prvopričesnici će moći po sakrament od lipnja jedino uz suglasnost roditelja. Svećenici mogu sami odlučiti kako je najbolje sve organizirati.

nema žurbe

Naravno, oni roditelji koji svome djetetu neće dati privolu ove godine, moći će to učiniti sljedeće. Nema žurbe - kažu naši sugovornici.

Iz župe sv. Nikole u zagrebačkom Stenjevcu pak poručuju da bi “prema sadašnjoj situaciji i promišljanju svetu pričest mogli slaviti u lipnju” te da će najvjerojatnije prvopričesnike podijeliti u dva ili više termina.

“Slavlju prve pričesti moći će prisustvovati najvjerojatnije roditelji, braća i sestre prvopričesnika. Iz crkve će uputiti slične prijedloge epidemiološkoj službi koja će točno propisati upute za slavlje prve pričesti”, stoji na njihovoj internetskoj stranici.

Rektor Nacionalnog svetišta Svetog Josipa u Karlovcu Antun Sente ml. kaže nam da će se kod njega prva pričest vjerojatno održati jer za to može osigurati uvjete. Njemu u prilog ide to što na raspolaganju ima veliku crkvu i relativno mali broj prvopričesnika.

- Prije odluke ću sazvati roditeljski sastanak, no ja sam za to da se slavi sveta pričest. Znači, grupu mogu podijeliti na pola pa na jednom misnom slavlju pričestiti njih 25, a ostale na drugom. Računamo li da će svakom prvopričesniku doći roditelji i najbliža rodbina, to je stotinjak ljudi i bez problema ih možemo primiti poštujući sve propisane uvjete. Svjestan sam i da je to prigoda za obiteljska okupljanja i slavlja, koje neki obavljaju u kućama ili u dvorištu, neki i u stanovima, češće u restoranima, zato ćemo vidjeti što kažu roditelji - rekao nam je vlč. Sente.

Župnik dugoreške župe bl. Alojzija Stepinca Branko Risek svojim je župljanima najavio odgodu i krizme i prve pričesti za jesenske mjesece, pod uvjetom, dakako, da se u tom razdoblju ne dogodi drugi val pandemije. U manjim seoskim župama, gdje je broj prvopričesnika jednoznamenkast, gotovo sigurno će se održati vjerske svečanosti.

Svećenički susret

Za razliku od župnika Zagrebačke nadbiskupije, svećenici iz susjedne Gospićko-senjske o tome tek trebaju odlučivati. Župnik Ivica Miloš koji upravlja župama Zagorje i Modruš kraj Ogulina kaže nam da 18. svibnja imaju svećenički susret u Krasnom, na kojem će odlučiti o tom pitanjima. U njegovim župama godišnje bude desetak prvopričesnika, ove godine neće biti nijednog, jer su se tako posložile generacije, a imat će 19 krizmanika.

Sve krizme s druge strane prema naputku koji je župama poslan iz Zagrebačke nadbiskupije odgađaju se za jesen. Budu li to dopuštale sigurnosne prilike vezano za pandemiju koronavirusa, pretpostavlja se da će se održavati krajem rujna, odnosno u listopadu, a točni će se datumi utvrđivati krajem ljeta, prema prijedlozima koji će u nadbiskupiju doći iz župa. Budući da taj sakrament dijele biskupi, zbog većeg broja misnih slavlja moguće je da biskupi daju posebne ovlasti župnicima i vikarima kako bi oni sami mogli dijeliti sakrament svete potvrde krizmanicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 17:55