ČUDO U ŠIBENIKU

PRIPRAVNICA U 57. GODINI Neobičan rezultat Mrsićevog programa za zapošljavanje mladih

 Goran Mehkek/CROPIX

ŠIBENIK - Opća bolnica Šibenik, koju vodi sanacijski ravnatelj dr. Ante Županović, inače bivši šibenski gradonačelnik, od rujna ove godine mogla bi dosegnuti tzv. pozitivnu nulu, a Županović optimistično vjeruje da bi možda mogla brojiti i nešto plusa. Još donedavno njezine su dubioze bile preko 200 milijuna kuna, piše Slobodna Dalmacija .

Pa ipak, u središte medijske pozornosti ova Županijska bolnica nije dospjela zbog dugova ni sanacije, nego zbog zapošljavanja pripravnika po “Mrsićevu modelu”, za 1.600 kuna. Ali, na specifičan način.

Među brojnim mladim ljudima sa završenim fakultetom kojima država omogućava da odrade pripravnički staž od godinu dana za 1.600 kuna iz državnog proračuna, šibenska bolnica našla je mjesta i za “pripravnicu” od 57 godina života!

- Zaposlena je po svim propisima i ispunjavala je sve uvjete - tvrdi ravnatelj bolnice. - Zapošljavanje za 1.600 kuna koje jamči država, namijenjeno je svima koji završe fakultet, kako bi odradili pripravnički staž i mogli konkurirati za redovno zaposlenje u struci, a ona je završila Veleučilište u Šibeniku - objašnjava “sanacijski”.

Ali, zar ta mjera nije uvedena radi mladih, visokoobrazovanih ljudi?

- Da, to je točno. Ali, kandidati dolaze preko Zavoda za zapošljavanje koji kroji listu, a ne bolnica. Tko ne dobije potvrdu sa Zavoda, ne dolazi u obzir. Gdje god postoji mogućnost mentora, uzeli smo pripravnike, jer nas to ne košta ništa, a želimo dati šansu mladim ljudima da ovdje završe pripravnički i kvalificiraju se za odgovarajuće stalno radno mjesto.

Zakon ne kaže koliko kandidati moraju imati godina, bitno je da su završili fakultet i da su nezaposleni - tvrdi Županović, i sam svjestan kontradiktornosti svoga objašnjenja. Jer, nije isto kad netko s faksa dobije priliku za “pripravnički” za 1.600 kuna, ili netko tko je veći dio radnog vijeka odradio i otpremninu zaradio pa bi karijeru otpočetka gradio...

Prošle jeseni bolnica je tek ušla u sanaciju. HZZO je dijelom otpisao dugove, a plaćen je i najveći dio duga veledrogerijama, više od 60 milijuna kuna, dok bi do kraja kolovoza trebalo riješiti i dodatnih 20 milijuna kuna. Bolnicu opterećuje i kredit iz 2004. koji je, kako ističe sanancijski ravnatelj Županović, odobrio župan i resorni ministar, a za ustanovu to znači da do 2027. mora vratiti 110 milijuna kuna s kamatama. Problem je što se taj kredit vraća iz tekućih sredstava, a još postoje i neriješeni računi iz 2002. prema drugim bolnicama.

- Nije samo država otpisivala bolničke dugove, nego smo i mi sami, racionalizacijom i mjerama štednje, u prvoj polovini ove godine, u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine, uštedjeli 6,5 milijuna kuna na troškovima - pohvalio se Županović, napominjući kako je dio dugova rezultat lošega rada onih koji su vodili šibensku bolnicu, jer bilo je puno slabosti i komotnog ponašanja, dok je dio posljedica lošeg sustava, piše Slobodna Dalmacija .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:44