POČETKOM LIPNJA

PRIPREME ZA UTRKU SOLARNIH AUTOMOBILA U SISKU Električne bolide koje su sami napravili vozit će učenici čak 24 tehničke škole iz Hrvatske i inozemstva

 Screenshot

SISAK - Sisak će početkom lipnja tri dana biti u znaku solarnih i električnih automobila, ali i inovativne djelatnosti učenika i studenata. U organizaciji sisačke Tehničke škole bit će održana šesta utrka solarnih automobila SOELA, na kojoj će sudjelovati dosad najviše, čak 24 ekipe srednjoškolaca iz cijele zemlje, među kojima se očekuje i nastup ekipa iz Slovenije i Francuske.

Kako su ovog tjedna najavili organizatori manifestacije, nastup na sisačkoj utrci solarnih automobila je već stvar prestiža srednjoškolaca, koji sami pod vodstvom svojih mentora konstruiraju solarne automobile te ih sastave. Utrka solarnih bolida sisačkim ulicama održat će se u subotu, 9. lipnja s početkom u 11 sati.

Utrka će biti vrhunac festivala električnih automobila od 7. do 9 lipnja. Osim utrke bit će priređena izložba električnih i hibridnih vozila uz promotivnu vožnju, izložba solarnih automobila, te konferencija o inovativnoj djelatnosti mladih.

Budući da se ova manifestacija održava u znaku Dana Sisačko-moslavačke županije, koja ove godine obilježava 25 godina postojanja, projekt će se sufinancirati iz županijskog proračuna. Ugovor o tome u utorak su potpisali ravnatelj Tehničke škole Davor Malović i župan Ivo Žinić.

- Ova manifestacija je za našu županiju velika stvar. Drago mi je da u jakoj konkurenciji ove godine nastupaju čak četiri ekipe srednjih škola iz naše županije, iz Siska, Kutine, Novske i Gline. I ova je manifestacija najava da želimo prednjačiti u primjeni novih tehnologija, rekao je župan Žinić.

Organizator zbivanja je sisačka Tehnička škola, koja i inače prednjači u korištenju sredstava iz fondova EU.

Dosad je na taj način ostvareno 15 projekata u vrijednosti desetak milijuna kuna Na taj je način prije šest godina počeo i danas prepoznatljivi projekt SOELA, koji je vremenom prerastao u tradiciju, poznatu u cijeloj državi, te zemljama EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:53