AKCIJA

Pritisak iz Europske komisije? 'Plenković ide kod Junckera, ali ne zbog arbitraže'

Jean Claude Juncker (lijevo) i Andrej Plenković (desno)
 HANZA MEDIA/REUTERS

Pema pisanju slovenskih medija, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker mogao bi do kraja siječnja pozvati na sastanak u Bruxellesu premijere Hrvatske i Slovenije, Andreja Plenkovića i Mira Cerara, i time osobno u ime Komisije preuzeti kormilo posredovanja u rješavanju spora oko arbitražne odluke.

Navodno je do ideje da se razina uloge u EU podigne na sam vrh, dakle na predsjednika Junckera, došlo nakon što je Zagreb odbio ulogu prvog potpredsjednika Fransa Timmermansa kojeg je Juncker bio zadužio za to pitanje. Iako je bio najavio da će posjetiti oba glavna grada, Timmermans to nije učinio te, po svemu sudeći, i neće.

Hrvatska je do sada odbijala bilo kakvu ulogu Europske komisije inzistirajući da je to isključivo bilateralno pitanje. A izjave Europske komisije uvijek su takve da i jednoj i drugoj strani daju mogućnosti da ih interpretiraju na svoj način.

Sastanak u pripremi?

Tako je i nakon nedavne izjave predsjednika Jucnkera hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova pozdravilo to što je rekao da je to bilateralno pitanje, a Slovenci su pozdravili što je on rekao da to “nije samo bilateralno pitanje” te da je stav Europske komisije da se odluka Arbitražnog suda mora poštovati.

Iako je očito da su slovenski mediji o ideji da Juncker posreduje između Plenkovića i Cerara pisali pozivajući se na visoke slovenske izvore, nije do kraja jasno je li to bila ideja samog Jucnkera ili mu je to sugerirala Slovenija. U Europskoj komisiji su odbili dati bilo kakav komentar o tome. Samo su ponovili da je predsjednik Juncker “rekao ono što je mislio reći i ništa se tome ne mora dodati”. No očito je da i iz Komisije žele da Zagreb i Ljubljana malo manje javno iznose tako isključive stavove.

Slovenija najavljuje da će Komisiji poslati popis svih onih postupaka za koje smatra da su kršenje međunarodnog prava i povreda međudržavne granice. Nakon toga bi, ako se Zagreb ogluši i nastavi odbijati i ulogu Europske komisije i provedbu arbitražne odluke, Slovenija mogla pokrenuti postupak pred Sudom Europske unije jer smatra da Hrvatska krši i pravo EU. Na to pitanje Juncker se nije htio izjasniti komentarom da “nema lakih odgovora na laka pitanja”.

Samo jedan poziv

No u hrvatskoj Vladi zasad postoji samo jedan poziv za posjet premijera Andreja Plenkovića Bruxellesu, ali ni na koji način vezan s pitanjem graničnog spora sa Slovenijom.

Kako su se dogovorili još tijekom summita u prosincu u Bruxellesu, Juncker je poslao poziv premijeru Plenkoviću da 14. veljače posjeti Europsku komisiju. Tijekom tog posjeta Plenković bi trebao imati i sastanak s cijelim kolegijem Europske komisije. Teme bi bile budućnost Europske unije i druge, ali ne i odnosi sa Slovenijom.

Prekjučer je Juncker nakon sastanka sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom još jednom rekao kako želi da obje države spriječe sukobe i dijalogom riješe spor, ali i ponovio da je Komisijin stav da se odluka arbitraže mora poštovati.

- To nije samo bilateralno pitanje. To je pitanje koje ima utjecaj na cijelu Europsku uniju. Zato mi kao Komisija predlažemo, ako strane to žele, posredovanje između dviju strana - rekao je Juncker i to pitanje povezao i s budućim procesom proširenja prema zapadnom Balkanu poručivši da više neće biti moguće da države uđu u EU ako prije toga nisu riješile bilateralna granična pitanja sa susjedima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 10:09