NAKON NESREĆE U VINKOVCIMA

PRITISAK NA PLENKOVIĆA ZBOG MINISTRICE KOJA JE UHVAĆENA BEZ VOZAČKE Partneri i predsjednica premijeru: 'Njezina odgovornost postoji. Sami odlučite'

 
 Bruno Konjević / CROPIX

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, kao i koalicijski partneri HDZ-a, ostavljaju premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici Gabrijeli Žalac prostor da sami procijene može li ministrica Žalac nakon prometne nesreće kada je, vozeći bez valjane vozačke dozvole, automobilom naletjela na desetogodišnju djevojčicu, i dalje ostati na ministarskoj dužnosti.

Ministrica još uvijek može sama ponuditi ostavku, a da ne ispadne kako je to učinila pod pritiskom, dok premijer Plenković može procijeniti hoće li je prihvatiti ili ne.

- Za predsjednicu Republike to je pitanje moralne i etičke odgovornosti dužnosnice i građanke - navela je glasnogovornica predsjednice Ivana Crnić odgovarajući na naše pitanje smatra li predsjednica da ministrica Žalac treba dati ostavku zato što je vozila i sudjelovala u prometnoj nesreći iako joj je istekla vozačka dozvola, ili smatra da kršenje propisa automatski ne povlači političku odgovornost dužnosnika.

Stav predsjednice Grabar-Kitarović na sadrži izričit odgovor koji bi bio “za” ili “protiv” ostavke, ali je vrlo znakovit i očito se ne podudara s prvim stavom Vlade, iz koje su u subotu poručili kako ne smatraju da bi ministrica trebala dati ostavku.

Bandićev poučak

Većina HDZ-ovih koalicijskih partnera jučer nije odgovarala na pozive, čime su izbjegli izjašnjavanje o odgovornosti ministrice Žalac za vožnju i prometnu nesreću s nevažećom vozačkom dozvolom.

U odnosu na SDSS to se i očekivalo jer će vrh stranke, kako je to najavio njezin predsjednik Milorad Pupovac, već ovoga tjedna odlučiti hoće li ostati u vladajućoj koaliciji. Iznošenjem stava prema političkoj odgovornosti ministrice Žalac zakomplicirali bi ionako kompleksne odnose s HDZ-om koji pucaju po svim šavovima.

Zanimljivo je, međutim, da se od izricanja stava nisu ustručavali u stranci zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića koji je već postao vrlo bitna karika u vladajućoj koaliciji, a ako SDSS izađe iz saveza s Plenkovićem i još nekoga povuče sa sobom, bit će glavni koalicijski partner.

Potpredsjednica Bandićeve Stranke rada i solidarnosti Jelena Pavičić Vukičević kaže da je članica njihove stranke i potpredsjednica Gradske skupštine Grada Zagreba dr. Ana Stavljenić Rukavina jedina podnijela ostavku na ministarsku dužnost, i to unatoč tome što nije postojala njena osobna odgovornost, ali je došlo do pogreške u sustavu kojem je bila na čelu. Radilo se o aferi Baxter, kada je zbog propusta 23 ljudi umrlo na dijalizi. Te 2001. godine Stavljenić Rukavina je bila ministrica zdravstva u Vladi Ivice Račana i odmah je dala ostavku.

- Slučaj ministrice Žalac je pitanje za HDZ i vjerujemo da će oni to riješiti unutar stranke, odnosno ministrica s premijerom Plenkovićem - rekla je Pavičić Vukičević, naglašavajući kako oni u Stranci rada i solidarnosti imaju svoj stav, a da je iz primjera Stavljenić Rukavine jasno kakav je. No, dodala je da svakome treba ostaviti prostora da najprije sam donese odluku kako će postupiti.

Oporba jasna

U najvećoj oporbenoj stranci, SDP-u, kažu da još nisu razmotrili hoće li, bude li Vlada inzistirala na stavu da ministrica Žalac treba ostati na dužnosti, tražiti glasanje o njenom opozivu. - Kao prvo, svakom se može dogoditi prometna nesreća, ali nije svatko ministar. Sreća je što je dijete izvan životne opasnosti i djevojčici želim brz oporavak. No, minimum je političke odgovornosti i pristojnosti da mandat stavi na raspolaganje premijeru - rekao je potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina.

Potpredsjednik SDP-a upozorava da nisu rasvijetljene sve okolnosti prometne nesreće u kojoj je ministrica sudjelovala, pa tako nije poznata ni brzina kojom je vozila u naseljenome mjestu. Komadina ističe da se svi detalji moraju objaviti.

Nije poznato ni kada je ministrici istekla vozačka dozvola. Iz policije poručuju da taj podatak ne mogu dati u javnost jer bi to bilo u suprotnosti s Uredbom o zaštiti osobnih podataka, a za sam prekršaj je on irelevantan. Vožnja bez valjane vozačke dozvole je prekršaj neovisno o tome je li vozačka istekla prije dan, prije mjesec dana ili prije godinu dana.

U Vladi su tvrdili da ne znaju kada je ministrici istekla vozačka dozvola, a sama ministrica Žalac taj detalj nije otkrila u izjavi koju je dala u subotu, nakon što je posjetila stradalu djevojčicu.

“Nakon ovog nesretnog dana, još jednom iskazujem duboko žaljenje zbog nesreće. Posjetila sam svoju malu dragu susjedu u bolnici koja se, hvala dragom Bogu, dobro oporavlja. Srećom, potkoljenica je sanirana samo repozicijom i fiksirana longetom. Moje misli i molitve su uz djevojčicu i njezinu obitelj te joj želim što brži oporavak”, napisala je Žalac u subotu navečer na Facebooku.

“Što se tiče vozačke dozvole, propustila sam produljiti njezinu valjanost koju sam, kao i svi građani, dužna produljiti svakih 10 godina te se zbog navedenog propusta ispričavam javnosti. Kaznu sam platila odmah sukladno Zakonu”, dodala je u subotu navečer ministrica.

Tražio se odlazak sedam ministara u Plenkovićevoj Vladi

Pavo Barišić, ministar znanosti i obrazovanja

- tražila se smjena zbog neprovođenja reforme školstva (otišao u koalicijskom preslagivanju)

Zdravko Marić, ministar financija

- više puta se tražila smjena zbog povezanosti s Agrokorom (ostao na funkciji)

Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva

- premijer ju je branio, ali je na kraju smijenjena zbog afere Hotmail

Damir Krstičević, ministar obrane

- tražila se njegova ostavka jer je propao posao s Izraelom oko kupovine vojnih zrakoplova (oporba je tražila interpelaciju, ali nije pokrenula postupak opoziva ministra)

Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku

- tražila se ostavka zbog zakonskog prijedloga da je brak zajednica muškarca i žene s djecom, a potom zbog slučaja na Pagu

Milan Kujundžić, ministar zdravstva

- ostavka se tražila nakon smrti dječaka u Metkoviću

Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU

- ostavka se traži jer je vozila bez valjane vozačke dozvole i automobilom naletjela na desetogodišnju djevojčicu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:01