KOLINDA TRAŽI ŽURNO IZVJEŠĆE

PRIZEMLJENO 10 HELIKOPTERA KOJI SU BILI NA REMONTU U RUSIJI Doznali smo što se događa s letjelicama, piloti prijavili 270 kvarova!

 
Helikopter MI-171Sh (ilustracija)
 Jure Miskovic / CROPIX

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general Michael Križanac u srijedu navečer zapovjedio je prizemljenje svih deset helikoptera MI-171Sh koji su nedavno remontirani od strane ruske kompanije „Russian Helicopters“, objavio je Tportal. O problemima s tim helikopterima danas u 15 sati trebao bi u javnosti govoriti upravo zapovjednik HRZ-a na hitno sazvanoj novinskoj konferenciji.

Odluka o prizmljenju svih transportnih helikoptera ovog tipa donesena je sedam dana nakon što je Ministarstvo obrane najoštrije demantiralo medijske napise da su Rusi obavili loš remont zbog čega se helikopteri učestalo kvare. Iz MORH-a su tada priopćili kako je riječ o “tendencioznom stvaranju konstrukcije o navodno loše odrađenom poslu, što apsolutno nije točno".

Upravo suprotno, remont je profesionalno odrađen od strane izabranog izvođača. Od ukupno 10 remontiranih helikoptera Mi-171Sh, trenutno je pet helikoptera operativno raspoloživo, tri helikoptera nalaze se na redovnom periodičkom održavanju, a dva helikoptera se nalaze na otklanjanju uočenih nedostataka, u jamstvenom roku, priopćili su tada iz MORH-a.

Prema neslužbenim informacijama, razlog prizemljenja helikoptera su učestali kvarovi, odnosno uočene pogreške tijekom remonta. Učestale su greške s pumpama za ulje te uređajima koji pokazuju položaj helikoptera. Prema neslužbenim informacijama, posade helikoptera su u godinu dana, od primopredaje prvih letjelica do danas, prijavili ukupno 270 kvarova.

Da se nešto čudno dogođa s ovim letjelicama ukazivala je i informacija da u misiji u KFOR-u Hrvatska vojska nakon remonta više ne sudjeluje s ovim helikopterinma nego sa helikopterima Mi 8 MTV-1. Nakon primopredaje svih helikoptera na Kosovo su odmah upućena dva helikoptera Mi 171Sh. Potom su uslijedile neslužbene informacije da je prvo jedan pa drugi helikopter vraćen zbog kvarova. MORH je to demantirao. No, nedavno su put Kosova poletjele dvije “osmice” umjesto remontiranih helikoptera.

U kratkom vremenu tako je prizemljeno ukupno 25 vojnih helikoptera. Zbog pada helikoptera Kiowa nedavno je prizemljeno 15 helikoptera OH 58D, a sada i 10 transportnih helikoptera.

O prizemljenju helikoptera obaviještena je i predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga.

- Predsjednica je obaviještena i zatražila je žurno podrobno izvješće načelnika GSOSRH o svim okolnostima, poručuju iz Ureda predsjednice, prenosi Dnevnik.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:39