DJEČJE IGRAONICE

Prljave i opasne: Možete staviti i bodljikavu žicu i nikome ništa!

Nakon što je dječak u jednoj splitskoj igraonici poginuo igrajući se na trampolinu, oprezniji su i roditelji i vlasnici igraonica. U zapadnoj Europi postoje propisi koji kažu što smije biti u igraonici i koliko se često sprave moraju čistiti i servisirati. U Hrvatskoj toga nema, kaže Robert Hajdek, vlasnik Habylanda

ZAGREB - Djeca mi vole igraonice i često, za lošeg vremena, dolazimo ovdje jer je sigurno, čisto, novo, mogu imati djecu stalno na oku i besplatno je. Država nije uredila situaciju oko igraonica , pa sam se do sada svega nagledala - prljavih igračaka, jeftinih, kineskih sprava, po desetoro djece na jednom trampolinu, do roditelja koji jednostavno ostave djecu i odu - ispričala nam je L. N., mama petogodišnje Elize i tri godine mlađe Nine, koja je s obitelji subotnje jutro provela u igraonici shopping centra West Gate, najvećoj igraonici u Hrvatskoj.

Tragedija na trampolinu

Nakon što je prije mjesec dana dječak u jednoj splitskoj igraonici poginuo igrajući se na trampolinu, naša sugovornica, kaže, nije se preplašila ili prestala odlaziti u igraonice.

No, smatra kako to treba biti zadnje upozorenje zakonodavcu da u to područje uvede reda. A i vlasnici samih igraonica, kaže, postali su oprezniji te roditeljima jasno govore što se u igraonicama smije, a što ne smije.

Činjenica je da danas u Hrvatskoj ne postoje jasna pravila tko, kako i pod kojim uvjetima može otvoriti igraonicu. Iz Ministarstva obitelji ipak stižu najave kako će se u bliskoj budućnosti to izmijeniti. Prije desetak dana predstavnici ministarstava obitelji, obrazovanja i gospodarstva te pravobraniteljstva za djecu održali su prvi inicijalni sastanak kako bi se unaprijedili propisi i osigurao kvalitetan nadzor nad radom igraonica. Sljedeći je sastanak zakazan za idući tjedan, kad bi se mogli definirati i neki konkretni prijedlozi.

Dobio napadaj panike

Danas se dječja igraonica otvara kao bilo koji drugi obrt, a, prema riječima Roberta Hajdeka, vlasnika obiteljskog zabavnog centra Habyland u neposrednoj blizini shopping centra City Center One, kontrole prije otvaranja gotovo su jednake kao da se otvara kafić.

- Zakonodavac mora urediti ovo područje, osobito kad je u pitanju sigurnost sprava, ali i definirati što je igraonica, a što nije. Igraonica je igralište u zatvorenom prostoru i pravila su jednaka kao i na drugim igralištima: roditelj mora biti s djetetom na tom prostoru i paziti na dijete. Igraonica nije čuvalište djece i to treba jasno reći - objašnjava Hajdek, koji je upravo iz tog razloga svoju igraonicu registrirao kao obiteljski zabavni centar jer je cilj, kaže, potaknuti roditelje da provode vrijeme s djecom, da se s njima spuštaju toboganima, jure kroz sprave i provode vrijeme.

- Na žalost, mnogi roditelji to ne shvaćaju, iako im jasno kažemo. Imali smo slučajeva da roditelj ostavi dijete i ode s prijateljima na piće. Jednom prilikom smo već htjeli zvati centar za socijalnu skrb jer je dječak shvatio da mu nema tate i dobio napadaj panike. Otac je naprosto otišao, nije ostavio kontakt, a mi nismo mogli umiriti dijete - kaže Hajdek. Ima zaposleno stručno osoblje, čak i psihologinju, ali, ističe, njihova je uloga nadzirati, pomagati i animirati djecu i roditelje, a ne čuvati djecu.

- Naša je odgovornost sigurnost djece i tu nema dileme. Žalosno je da danas inspektori u igraonicama javno govore da ne znaju što bi zapravo trebali provjeravati...

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 02:58