NEISKORIŠTENE SPECIJALIZACIJE

Problemi Opće bolnice Dubrovnik: Liječnici neće na specijalizacije

 Goran Mehkek/CROPIX

DUBROVNIK - Problem nedostatka liječnika na jugu Hrvatske jače je izražen nego u drugim županijama, a Opća bolnica Dubrovnik ima izražene kadrovske probleme osiguranja potrebnih liječnika i stoga što se na višestruko raspisane natječaje za specijalizacije mladi liječnici opće prakse već godinama uopće ne javljaju.

Svjesni opasnosti kako bi uskoro mogli ostati bez mladih stručnjaka, uprava bolnice pokušava rješenja naći u dogovoru s vodstvom Dubrovačko- neretvanske županije, tako da će se do dugoročnog rješenja najvjerojatnije doći stipendiranjem dijela studenata pete i šeste godine Medicinskog fakulteta.

- Nije problem odobrenje same specijalizacije, nego činjenica da se mladi liječnici uopće ne javljaju na specijalizacije. Naime, već smo tri puta raspisali natječaj za spoecijalizacije iz kirurgije, ginekologije i ortopedije na koje se mladi liječnici nisu javili. Upravo smo od Ministarstva zdravstva RH, uz te tri zatražili i sepcijalizacije, ukupno 16, iz oblasti citologije, infektologije i još nekih “deficitarnih područja”.

Nadamo se da će ministarstvo naš zahtjev odobriti, ali me ponovno strah kako se neće javiti dovoljan broj liječnika te će specijalizacije i ovaj put ostati neiskorištene - ističe ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Branko Bazdan.

Očito, iz ravnateljeve se izjave može zaključiti da za rješenje ove teškoće nije problem u novcu kojeg nadležno ministarstvo ima, nego u medicini. Naime, liječnici već dulje vrijeme govore kako je medicina postala “težak i dugotrajan fakultet” i mladi se sve teže za nju odlučuju, a sve više za druge struke. Stoga se i u Hrvatskoj sve više pribjegava praksi razvijenih zemalja koje te “sofisticirane kadrove”- uvoze.

Takvo je rješenje Opća bolnica Dubrovnik već iskoristila te si osigurala specijeliste, jednog liječnika iz Armenije i jednog “američkog” Nijemca.

- Dio se mladih liječnika svakako opredjeljuje i za obiteljsku medicinu, ali smo u dogovoru s županijom odlučili stipendirati dio studenata pete i šeste godine Medicinskog fakulteta te ih barem na godinu - dvije vratiti u Dubrovnik, a onda što će biti, vidjet ćemo - naglasio je na kraju bolnički ravnatelj Bazdan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:05