SLOŽENI ZAHVATI

Pročelja sedam secesijskih zgrada u Osijeku obnavljaju se novcem iz rente

Osječka secesija nadaleko je poznata kao jedna od najljepših u Europi, ali većina povijesnih zgrada vapi za obnovom
 Marko Mrkonjić/Cropix

Osječka secesija nadaleko je poznata kao jedna od najljepših u Europi. No, isto tako poznato je da većina povijesnih osječkih zgrada, ponajprije njihovih pročelja i krovišta, već desetljećima vapi za obnovom. Posljednjih godina po tom se pitanju ipak događaju pozitivni pomaci pa je dobar dio pročelja takvih zgrada u centru Osijeka doživio obnovu, a ti se procesi nastavljaju i dalje.

Tako je u ovoj godini Grad Osijek zaključio već sedam ugovora za sufinanciranje projekata obnove povijesno vrijednih zgrada kroz povlačenje novca od spomeničke rente. Riječ je, naime, o zgradama koje su pod zaštitom Konzervatorskog odjela, koji određuje uvjete obnove, a to onda iziskuje velika financijska ulaganja koja suvlasnici sami teško mogu pokriti. Stoga je uloga lokalne samouprave u toj priči od presudnog značaja. Jedna od zgrada koja je ušla u taj projekt je ona u Ulici Franje Krežme na broju 12.

Složeni zahvati

- Zgrada je građena 20-ih godina prošloga stoljeća i u zadnjih nekoliko desetljeća samo je jednom obojena, ali nije se ništa radilo na sanaciji žbuke. Osobno mi puno znači da smo ušli u ovo jer je to, osim za nas suvlasnike i stanare, bitno i za ljepotu našeg grada - voljela bih da blista.

Sretni smo što je Grad izašao u susret suvlasnicima i odlučio sufinancirati obnovu jer mi to ne bismo mogli sami. Vrijednost radova je oko 80.000 kuna, a riječ o obnovi pročelja i Grad će nam u cijelosti sve platiti - kazala nam je Mirjana Zdunić, predstavnica suvlasnika u ovoj zgradi, koja će tako dobiti novu, ljepšu vizuru, kao uostalom i sama ulica. Koliko je to važno pokazuje i primjer zgrade na Trgu Ante Starčevića, konkretno kuće Mohatschy iz 18. stoljeća, inače najmanje na središnjem osječkom trgu, čije je pročelje nedavno obnovljeno. Radove je izvela osječka tvrtka Monte-Mont, koja se usko specijalizirala za restauraciju objekata.

- Riječ je o prilično složenim zahvatima i nikada ne znate na što ćete naići kada ulazite u takve projekte. To su objekti zidani prije stotinu, pa i nekoliko stotina godina, a za to morate imate stručne i obučene ljude koji to znaju raditi - kazao nam je Ivan Iličić iz tvrtke Monte-Mont. Sve se, veli, radi u skladu s konzervatorskom studijom, pri čemu konzervatori i nadziru radove. U konkretnom slučaju radilo se na obnovi pročelja koje ima oko 80 kvadrata. Na nekoj novijoj zgradi obnova takvog pročelja bi vjerojatno završila za 20-30 dana, a na ovoj su radovi potrajali oko četiri mjeseca.

- To nije velika fasada, ali ima jako puno detalja, odljevaka, profilacija... Ulazna vrata su znamenita, portal je kameni..., tu je i drveni izlog koji je postavljen oko 1920. godine. Prvo je kipar, kojeg morate imati za ovakve projekte, uzeo sve profilacije i odljevke da bi se mogli replicirati i napraviti kako je nekada bilo. Zatim smo obili žbuku i skinuli cijelo pročelje, a potom ide proces dozidavanja, žbukanja, pa profilacija, bojenje... Paralelno se radi stolarija, što također sami radimo s masivnim drvetom. Sadašnja ulazna vrata su 90 posto nova, tek je možda 10 posto ostalo od starih vrata, par detalja, jer su bila previše oštećena, a uvijek se gleda da se ostavi što je više moguće starih, izvornih materijala.

U svakom slučaju, riječ o zahtjevnim projektima pa je potrebno dosta strpljenja, ali nakon svega svi vidimo da se to itekako isplatilo, jer je tim zgradama doslovno udahnut novi život - rekao je Iličić. Grad Osijek je obnovu kuće Mohatschy sufinancirao s 398.011,60 kuna. Za spomenutih sedam zgrada Grad će izdvojiti 1,35 milijuna kuna, a javni poziv za Projekt obnove kulturnih dobara i dalje je otvoren, pri čemu je za rekonstrukciju pročelja i krovišta povijesno vrijednih zgrada u ovoj godini osigurano 1,9 milijuna kuna. Grad sufinancira maksimalno do iznosa od 499.999 kuna po projektu obnove.

Poticaj vlasnicima

Inače, prema Odluci o komunalnom redu Grada Osijeka, vlasnici zgrada dužni su održavati vanjske dijelove zgrade. U suprotnome kazne su do 3000 kuna za pravne osobe, 800 kuna za odgovornu osobu unutar pravne osobe te 1500 kuna za fizičke osobe - obrtnike i samostalne djelatnosti, odnosno 800 kuna za fizičke osobe. No, do sada se vlasnike nije kažnjavalo pa su, kako su nas izvijestili iz Grada Osijeka, ‘‘prve kazne ispisane u ovom mandatu" (primjer zgrada Royala, koja je postala opasna za prolaznike).‘ Sada se razmišlja i o izmjenama Pravilnika o komunalnom redu i pooštravanju kazni do maksimuma koji propisuje Prekršajni zakon, a to je 10.000 kuna.

- Razmišljamo o tome, ali napominjem kako nam nije namjera kažnjavati, već potaknuti vlasnike zgrada na obnovu pročelja, čemu svakako u prilog idu i poticaji za obnovu pročelja i krovišta iz spomeničke rente. Svakim uređenim pročeljem naš je grad ljepši i uređeniji - poručio je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 23:25