DRUGA STRANA TURIZMA

PROCVAT ILEGALNIH KAMPOVA S POGLEDOM NA BRIJUNE: KAKO VLASNICI PARCELA VARAJU DRŽAVU Prvo dovezu kamp kućicu, postave nadstrešnicu pa nikne i objekt

 
 Goran Šebelić / CROPIX

“Imamo svoju parcelu koju smo pošteno kupili. Zašto sada na njoj ne možemo i kampirati”, kažu nam neki od vlasnika parcela uz more s pogledom na Brijune. Pa iako znaju da je tako nešto ilegalno, divlje kampiranje na tom dijelu istarskog poluotoka cvjeta.

Strani i domaći turisti brijunsko priobalje odavno svrstavaju među svoja odredišta za odmor u kamp-prikolicama na malenim ograđenim parcelama uz more, u vikendicama raznih oblika, čak i velikim kažunima koji su sagrađeni prije nekoliko godina da bi služili kao vikendice. A na to već odavno upozorava vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović. Jer divlje kampiranje s pogledom na elitno otočje ujedno sa sobom nosi i masovnu ilegalnu gradnju, neriješen odvoz smeća i devastaciju prostora. A ona je zahvaljujući legalizaciji i njenoj novoj najavi ponovno u punom zamahu.

Devastacija

- Na našem području bilo je čak 3600 zahtjeva za legalizaciju, od čega su neki zahtjevi sadržavali i više objekata. Procjenjujemo da ih je bilo oko četiri tisuće, i to se većinom radi o objektima koji se nalaze upravo na tom području uz more između Barbarige i Peroja. Legalizacija je definitivno pogodovala daljnjoj bespravnoj gradnji, a nova najava legalizacije i dalje ide njima u prilog. Jednostavno nije fer prema svima onima koji pošteno rade - kaže nam vodnjanski gradonačelnik koji ističe da gradska uprava na ovakvo ilegalno ponašanje u pogledu gradnje i kampiranja upozorava nadležne inspekcije već više od 20 godina.

- Da, najprije se dogodi da vlasnici, koji su većinom strani državljani, na parceli koje kupe, i to na poljoprivrednom i šumskom zemljištu, dovezu kamp-kućicu. Onda naprave betonsku ploču, pa kućicu stave pod nadstrešnicu, pa se naprave zidovi i tako niču vikendice, a njih iznajmljuju cijelo ljeto, a tako nikome ništa ne plaćaju. Mi u Gradu procjenjujemo da ih na našem dijelu obale ima oko tisuću, a to znači da se godišnje u brijunskom priobalju ostvari oko 300 tisuća noćenja, a da ti gosti nikome ništa ne plate. Em grade ilegalno, em iznajmljuju na crno - dodaje Vitasović. Ističe i da je taj prostor sada nepovratno devastiran, što ga posebno žalosti jer se ulaže u plaže i ostalu infrastrukturu, a od ilegalnih kampista ima samo štete jer osim boravišne pristojbe ne plaćaju ni odvoz smeća.

Slab nadzor

- U zadnjih nekoliko godina u plažu u Peroju uložili smo između tri i četiri milijuna kuna, u čemu nam je pomoglo i Ministarstvo. Ljudi otvaraju beach barove, a sa strane ovakvo ruglo. Inspekcija, nažalost, puno ne pomaže. Dođu možda dvaput tijekom ljeta, daju dvadesetak kazni i to je to - ističe Vitasović i predlaže da nadležnost inspekcija i kažnjavanje ovakvih slučajeva prijeđe na općine i gradove.

- Trenutno po tom pitanju ne možemo ništa činiti, nego to prijavljivati nadležnim službama i čekati - zaključuje on.

Zanimljivo je da istodobno i u legalnim kampovima cvjeta siva ekonomija. Naime, kako doznajemo, u manjim kampovima gosti zakupe jednu parcelu za jedno ljeto i tada je iznajmljuju drugima. Naravno, pritom nisu za to registrirani.

Podnajam

- Da, to se još uvijek događa u manjim kampovima, dok su oni veći tome stali na kraj višim cijenama. Naime, paušal se plati za određenu prikolicu i određeni broj gostiju. Ta je prikolica prijavljena i ona legalno stoji u kampu, međutim taj vlasnik nema zakonsko pravo nju iznajmljivati - ističe Adriano Ukušić, vlasnik malog obiteljskog kampa Polidor kraj Funtane. Oni za to nisu registrirani te da su direktna konkurencija vlasnicima kampova.

Inspekcija je lani napisala 2000 kazni

U Carinskoj upravi koja provodi nadzor boravišne pristojbe te iznajmljuje li se sa svim potrebnim dozvolama o tome zasad ne znaju ništa. Navode da su lani vezano uz nadzore boravišne pristojbe obavili 3000 nadzora, pri čemu je izdano više od 2000 prekršajnih naloga te je naplaćeno 1,4 milijuna kuna kazni.

Ove godine nadzor je pojačan. U prvih pet mjeseci ove godine u pogledu naplate boravišne pristojbe provedeno je 2000 nadzora, izdano 1100 prekršajnih naloga te je naplaćeno 785.000 kuna kazni. Na naše pitanje koliko će ovog ljeta na Jadranu biti inspektora, ne navode, tek da će se angažirati sve raspoložive snage nadležnih područnih ureda, službenici mobilnih jedinica, uključujući i određeni broj službenika s područja nadležnosti područnih ureda Zagreb i Osijek.

A u ljeto 2010. Državni inspektorat na more je poslao oko 750 inspektora koji su kontrolirali sav djelokrug rada u ugostiteljskim i turističkim objektima. Te godine su od 1. lipnja pa sve do 10. rujna obavili čak 35.848 inspekcijskih nadzora, doduše iz svih segmenata turizma - prijave boravišne pristojbe, rada agencija, rada sezonaca i ostaloga. Samo u Istri te je sezone naplaćeno oko 1,3 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:38