NOVA BLOKADA?

PRODEKANICA ŽRTVA SUKOBA ZBOG SPAJANJA FILOZOFSKOG I KATOLIČKOG FAKULTETA? ‘Suspendirao sam je zbog glasne glazbe i nerada...'

Pa zaboga, dekan predlaže Vijeću postavljanje i razrješenje prodekana, tvrdi Vlatko Previšić
 EPH

Vlatko Previšić, dekan zagrebačkog Filozofskog fakulteta, odlučio je smijeniti svoju prodekanicu za znanost i međunarodnu suradnju Branku Galić jer se protivila suradnji Filozofskog i Katoličkog bogoslovnog fakulteta, upozorio je sindikat Akademska solidarnost.

Dekan za svoj postupak, tvrde u Akademskoj solidarnosti, nije dao nikakvo objašnjenje, ali jasno je da je dužnosti razriješena jer se jedina među prodekanima od početka protivila ugovoru FF-a i KBF-a. Izravnim povodom za smjenu u Akademskoj solidarnosti smatraju i govor prodekanice Galić na nedavnoj tribini “Velečastivi na Filozofskom: klerikalizacija visokog obrazovanja”, zbog čega za srijedu najavljuju studentski plenum na FF-u, a nije isključena niti organizacija blokade FF-a.

Plenum i blokada

Uz opravdanje da ne može davati nikakve izjave do sjednice Fakultetskog vijeća, Branka Galić uputila nas je na Statut FF-a, u kojemu je opisan postupak razrješenja prodekana. Izbor i razrješenje prodekana je, naime, u nadležnosti Fakultetskog vijeća, ne dekana. U internom mailu koji je poslala profesorima FF-a, Branka Galić je međutim i sama pretpostavila da je razrješenje s dužnosti uzrokovano njenim dolaskom i javljanjem na tribini Akademske solidarnosti, čije je održavanje odobrio dekan.

No, Vlatko Previšić demantira razlog smjene. Ova suspenzija, kaže, nema stvarno nikakve neposredne veze s ugovorima o suradnji FF-a i drugih sastavnica Sveučilišta, a najmanje Ugovora o suradnji s KBF-om, tvrdi Previšić i potvrđuje da je na zadnjoj sjednici Dekanskog kolegija priopćio Branki Galić da je izgubila njegovo povjerenje te da više ne može biti prodekanica.

- Objašnjenje odluke iznijet ću na Fakultetskom vijeću jer dobro znam statutarnu proceduru. Suspenzijom na kolegiju to sam upravo najavio. Pa zaboga, dekan predlaže Vijeću postavljanje i razrješenje prodekana - kaže Previšić, nudeći Jutarnjem svoje tumačenje ove, kako kaže, interne stvari jedne ustanove.

Osobni motivi

Previšić tvrdi da je prodekanicu gotovo od prvog dana suradnje morao upozoravati na njezinu neažurnost i “usputnost” u radu. Pokazivala je, tvrdi Previšić, stalnu nezainteresiranost za većinu važnih problema s kojima se uprava i fakultet svakodnevno sreću.

- Svemu zajedničkom pretpostavljala je neke svoje osobne motive, a najnužnije poslove tek odrađivala. Konfliktno je komunicirala s ostalim prodekani(ca)ma, zbog čega sam više puta morao posredovati. Iz prostora svog ureda treštavom je glazbom otežavala rad drugih djelatnika. Eh, sada bi se sve to, i drugo, trebalo prikazati kao žrtva protivljenja Branke Galić potpisivanju ugovora Filozofskog fakulteta i nekih drugih sastavnica - komentira dekan.

- Uzgred - dodaje Previšić - čudi me licemjerno ponašanje prodekanice Galić imajući u vidu činjenicu da je baš ona bila dio dekanske ekipe koja je potpisala ugovor s KBF-om koji u nekim elementima nije bio povoljan za naš fakultet. Tada ne samo da se nije bunila nego ga je podržala, a danas kada je predložen bolji i transparentniji prijedlog, Branka Galić nalazi tobožnje zamjerke

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:51