VRLO KORISNO

Profesor Milun i suradnici napravili aplikaciju kojom besplatno možete izračunati povrat poreza

Aplikacija Popodica roditeljima besplatno računa jesu li optimalno podijelili osobni odbitak za djecu i pomaže u povratu poreza
Toni Milun

Poznati hrvatski profesor matematike Toni Milun u sklopu svojeg projekta 'S Milunom do milijuna' sa svojim je suradnicima napravio i učinio šire dostupnom aplikaciju za povrat poreza, koju možete pronaći i isprobati na linku https://smilunomdomilijuna.hr/#/calculator.

Aplikacija Popodica roditeljima besplatno računa jesu li optimalno podijelili osobni odbitak za djecu i pomaže u povratu poreza, navodi Milun.

- Roditelji, jeste li platili previše poreza i prireza tijekom 2020. godine i ako jeste kako ga dobiti nazad? Iako Porezna uprava automatski vraća preplaćeni porez, ipak vam ne može provjeriti možete li bolje rasporediti djecu na poreznim karticama da dobijete još veći povrat poreza, upozorava Milun.

- Protekla godina bila je prepuna izazova, ali evo jedna pozitivna vijest koja će obradovati mnoge roditelje, navodi omiljeni profesor koji je zajedno sa svojim studentima Visokog učilišta Algebra Marinom Miletićem i Bornom Skračićem napravio POPODICU – aplikaciju za povrat poreza. POPODICA je skraćenica od POvrat POreza za DIjete (ili DICU), a pomaže roditeljima da provjere jesu li tijekom 2020. godine optimalno podijelili osobni odbitak za djecu, a ako nisu nudi rješenje i računa koliko će dobiti povrata poreza za 2020. godinu.

Nalazi se na novom portalu S Milunom do milijuna i posve je besplatna za korištenje. Bitno je do kraja veljače anonimno ubaciti podatke o primanjima u aplikaciju, predati popunjen ZPP-DOH obrazac poreznoj upravi i čekati ljeto da sjedne uplata novca.

Ove godine se povrat poreza za mlade osobe računa malo drugačije nego svih prethodnih godina jer mladi do 30 godina imaju pravo na povrat pola uplaćenog poreza i prireza, a oni do 25 na cjelokupan uplaćeni iznos. Zato je posebno važno da mladi roditelji provjere imaju li pravo na dodatni povrat poreza.

Kako do povrata poreza: Primjer

Evo primjer u kojem će mladi bračni par ostvariti pravo na povrat poreza u iznosu jedne mjesečne plaće, ali ako ga ne zatraže neće dobiti niti kune.

Bračni par Marko (29 godina) i Ana (31 godinu) imaju dvoje djece. Marko ima nešto veću bruto plaću pa je oba djeteta stavio na svoju poreznu karticu. Marko mjesečno prima neto oko 6500 kn, a Ana oko 5300 kn.

U ovom slučaju POPODICA nudi optimalnu razdiobu po kojoj će preseliti dio osobnog odbitka djece na Aninu karticu. Kao posljedica Marko će dobiti godišnje porezno rješenje po kojem će trebati uplatiti oko 140 kuna, ali Ana će dobiti 6230 kuna povrata poreza i prireza, što znači da par zajedno dobije više od 6000 kuna povrata poreza. Važno je napomenuti da u slučaju da ne predaju ispravno popunjen ZPP-DOH obrazac neće dobiti ništa.

Sve što trebate je unijeti podatke o primanjima u POPODICU i preuzeti rješenje. U aplikaciji su linkovi na tri video upute s objašnjenjem kako je koristiti, gdje u sustavu e-Građani pronaći sve potrebne podatke i kako popuniti ZPP-DOH obrazac.

Milun savjetuje da pogledate sva tri videa od početka do kraja da biste ispravno koristili aplikaciju.

- POPODICA je namijenjena najčešćim slučajevima: za roditelje koji imaju jedno ili dvoje djece. Nažalost, naš porezni sustav je vrlo kompliciran i ostali slučajevi nisu baš jednostavni za jednu aplikaciju koju su volonterski napravili studenti preddiplomskog studija Algebre i ponudili je na besplatno korištenje tisućama roditelja u Hrvatskoj. Čak i ovako za svaki unos podataka o prihodima i uplaćenim iznosima poreza jednog para roditelja postoje 72 kombinacije koje su morali pratiti, a one ovise o broju djece, godini rođenja roditelja i imaju li prebivalište u potpomognutom području, navode iz Milunovog tima najavljujući da će pratiti komentare korisnika na FB stranici S Milunom do milijuna i ako bude potrebe usavršavati Popodicu.

POPODICA je prvi projekt na novom portalu S Milunom do milijuna, na kojem će građani naučiti mnoge korisne stvari iz područja financija: kako zaraditi više, koji kredit odabrati, koja pitanja postaviti kad uzimate životno osiguranje, kako najjednostavnije umnožiti svoj novac: štednjom ili ulaganjem u fondove, kriptovalute i još puno toga, zaključuju iz Milunovog tima.

Projekt 'S Milunom do milijuna'

Profesor Milun je detaljno pojasnio sve o projekt 'S Milunom do milijuna', njegovim ciljevima i ljudima koji su sudjelovali u njemu.

U nastavku donosimo Milunovo priopćenje o projektu u cijelosti.

- Zašto projekt S Milunom do milijuna? Odgovor je jednostavan: financijska pismenost prosječne osobe u Hrvatskoj je prilično loša. I ne možemo kriviti samo građane, jer financijska edukacija nikad nije bila važan dio redovnog programa u školama i fakultetima. Ali nema problema, zato smo mi tu - da pomognemo.

Nadamo se da će ovaj projekt pomoći mnogima da:

- budu financijski pismeniji

- počnu odvajati novac za sebe, tj. za svoju budućnost, a to će učiniti kad se bolje upoznaju s brojnim oblicima štednje i investiranja

- ako već ne mogu bez kredita, da odaberu za sebe onaj najbolji mogući

- nauče koja su to pitanja koja trebaju postaviti kad uzimaju životno osiguranje, uplaćuju za mirovinu u trećem mirovinskom stupu, uzimaju dječju štednju, a sve s ciljem da na što bolji način oplode svoj novac

- postanu odgovornije i poduzetnije osobe i donose zrelije odluke u životu

Projekt S Milunom do milijuna je logičan nastavak nagrađivane emisije Financijalac, koja se četiri godine emitirala na HTV-u. Projekt je nastao na prijedlog koscenaristice Financijalca i specijalistice za razvoj medijskih projekata Anite Cvetnić. Naziv S Milunom do milijuna je kreacija Anite i urednice Snježane Samac. Toni je zahvalan što je okružen takvim kreativcima.

Toni vjeruje da svaka generacija ima svoje prednosti i zato nastoji spojiti ljude različite dobi i karaktera. Zna da ima što naučiti od onih koji imaju više iskustva, ali i od mlađih koji su otvoreniji prema novim idejama. Zato su u projekt uključeni studenti Lea Ukropina, Matea Škreblin, Vito Martines, Leon Vlašić, Marin Miletić, Borna Skračić i Antonio Britvar, a s razvojem projekta broj suradnika će se povećati.

Toni je zahvalan mnogim ljudima koji su doveli do stvaranja ovog projekta:

Suradnicima na Financijalcu: producentu Darku Mardešiću i redatelju Damianu Nenadiću od kojih je puno naučio o stvaranju korisnog sadržaja

Nikoli Mujdžiću, bivšem studentu s kojim je pokrenuo projekt besplatnih videolekcija Where maths is fun na www.tonimilun.hr

Silviji Popović, savjetnici za poslovni i mentalni razvoj, koja mu je pomogla da probije svoje mentalne barijere.

I još mnogima drugima.

A sad malo o nazivu projekta. Kad je prvi put čuo riječ milijun u nazivu novog projekta Toni je pomislio: Ajme, samo to ne. Naime, Toni je prije deset godina na nagovor prijatelja bio polaznik zanimljive radionice Moj prvi milijun. Sam naziv mu je bio odbojan, jer Toniju nije bilo bitno zaraditi milijun kuna, niti milijun ičega. I na kraju je Toni autoru radionice Željku Zoričiću rekao: „Gle, na ovoj radionici sam toliko toga naučio: kako biti poduzetniji, odgovorniji, o važnosti ulaganja truda u nešto što volim raditi i još puno korisnoga. A ti si radionicu nazvao tako da zvuči kao da se na njoj uči samo kako zaraditi više. Jesi li mogao drugačije?“

I naravno, kako nam se bumerang uvijek vraća, Tonijev portal, koji je usmjeren na podizanje financijske pismenosti i odgovornosti u Hrvata, u sebi ima naziv milijun. Ali kad malo bolje razmisli, ovaj portal će mnogima pomoći da bolje upravljaju svojim financijama i kao posljedica mogu postati milijunaši, tako da je naziv skroz ok. Osim toga, baš se lijepo rimuje Milun - Milijun.

Tim kreativnih osoba uključenih u projekt vjeruje da će njihov trud biti prepoznat od kompanija i pojedinaca koji će postati partneri i pomoći da projekt postane samoodrživ.

Naš je opći cilj stvoriti portal koji će pomoći ljudima u povećanju financijske pismenosti i odgovornog ponašanja u Hrvatskoj i regiji. Ako portal bude koristio barem jednoj osobi u barem jednom aspektu, bit ćemo zadovoljni. A vjerujemo da će biti koristan svakoj osobi u mnogočemu. Piši nam slobodno u čemu je tebi koristan, a u čemu bi ti mogao biti još korisniji! - navodi se u priopćenju profesora Miluna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:50