VJENCESLAV HRUŠKA

Proizvođač slavonskih mesnih specijaliteta: ‘Razlika između kobasice, kulena i seke? Evo, sad ću vam sve objasniti...‘

Vjenceslav Hruška je proizvođač slavonskih mesnih specijaliteta i odgovara na 10 pitanja našeg novinara
 Danijel Soldo/CROPIX
Vjenceslav Hruška je proizvođač slavonskih mesnih specijaliteta i odgovara na 10 pitanja našeg novinara

1. Evo, napokon, i Uskrsa u kojem je slavonska kobasica dobila svoju zaštitu. Što to znači za tebe kao proizvođača koji se godinama borio za zaštitu kulena?

- Svaka je zaštita dobrodošla i sreća je što što su to Osječani kvalitetno odradili iako se moglo i ranije. To je dokaz da se sve može uz potporu struke, ali i politike.

2. Neki se žale što je u recepturu uvršten i papar jer je to turski utjecaj. Što ti kažeš?

- Ne, to je sve u redu. Ljuta i slatka paprika, češnjak i papar. Kao da moj pradida i dida koji su došli iz Češke nisu znali što je biber. To su gluposti, kao što neki tvrde da se meso može dimiti hrastovinom. Može se i u Zagreb doći automobilom, ali može se i pješice. Zna se da se meso dimi čistom bukovinom ili grabovinom kako bi se dobila ta zlatnožuta boja. ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 14:47