REVITALIZACIJA

PROJEKTI KOJI ĆE IZMIJENITI ZAPAD ZAGREBA Na mjestu karting centra gradit će se zatvoreni bazen i klizalište

Osim sportskih sadržaja, u planu je natkrivanje tržnice u Španskom, gradnja doma zdravlja i vrtića. Projekti su vrijedni 60 milijuna kuna, a realizirat će se tijekom ove i sljedeće godine
 Davor Pongračić/CROPIX

Devet milijuna kuna stajat će uređenje i proširenje Doma zdravlja Zapad u Španskom, a radovi počinju u listopadu ove godine. Oko 700 tisuća kuna za projektnu dokumentaciju odobreno je u proračunu Grada pa iako ostatak sredstava službeno nije “rezerviran”, Vladimir Andrić, predsjednik Gradske četvrti Stenjevec, kaže kako je u nadležnim gradskim uredima dobio čvrste garancije da će novac osigurati.

U četvrt Stenjevec u deset godina doselilo se 13.000 ljudi, a trenutačni broj od 54.000 stalno raste. Dom zdravlja Zapad ima samo 3 ambulante za liječnike opće medicine i 4 stomatologa, iako mu gravitira 10.000 školaraca. U Domu nema ni jednog ginekologa iako je u četvrti 25.000 žena.

Šest novih ambulanti

- Sanirat ćemo krov starog objekta, urediti mu interijer, a onda zgradu koja je montažna i proširiti. Imat će šest novih ambulanti za predškolski i školski uzrast te jednu ginekološku i laboratorij za krvne pretrage. Glavnina radova završit će se do kraja godine, a otvorenje planiramo za proljeće 2016. - kaže Andrić.

Međutim, Dom zdravlja Zapad samo je jedan od 4 kapitalna projekta vrijedna više od 60 milijuna kuna koje kvartovska vlast želi odraditi u ovom mandatu, i ako uspiju, GČ Stenjevec, pod koji spadaju Špansko, Malešnica i Stenjevec, do 2017. godine izgledat će bitno drukčije nego danas.

Uz Dom na listi prioriteta je novi dječji vrtić na lokaciji uz ulicu Kotarnica u blizini City Centera One. Pritisak na mjesta u 4 gradska dječja vrtića u četvrti je uvijek među najjačima u gradu, a svake godine 300 djece ne dobije mjesto.

Najzvučniji kapitalni projekt u četvrti svakako je natkriveni bazen duljine 33 metra s klizalištem i tribinama koji se planira na mjestu gdje je danas Karting centar Špansko. Prostor je gradski, a koncesija na njega je istekla s prvim danom 2015. Prepreke su donošenje GUP-a i naravno novac.

Donošenje GUP-a

Dakle, kada se donese GUP, krenut će se u realizaciju oko 40 milijuna kuna vrijednog bazena. Grad je za projektnu dokumentaciju već osigurao milijun kuna. Već sljedeće godine mogla bi početi gradnja.

KAPITALNI PROJEKTI

1. Dom zdravlja Zapad: obnova i proširenje

Cijena: 9 mil. kuna

Radovi - od listopada 2015. do travnja 2016.

2. Bazen i klizalište i tribina: gradnja (Karting centar)

Cijena: 40 mil. kuna

Radovi: projektiranje u 2015., gradnja u 2016.

3. Dječji vrtić Kotarnica (380 mjesta) - gradnja

Cijena: nepoznata

Gradnja: 2016.

4. Natkrivanje tržnice Špansko - gradnja

Cijena: 2 milijuna kuna

Radovi: krajem 2015.

TKO JE VLADIMIR ANDRIĆ? Vijećnik koji je tek sa 45 godina ušao u politiku

Vladimir Andrić (47) predsjednikom četvrti postao je 2013. Bivši je branitelj, a u lokalnu politiku ušao je nakon što se sa suprugom aktivirao u roditeljskom vijeću škole koju mu pohađaju djeca.

- Shvatio sam da mogu nešto promijeniti, učlanio sam se u stranku prije sedam godina i sada sam postao predsjednik četvrti. Ništa se nije promijenilo: djeca i mladi su mi i dalje najbitniji, 35 posto budžeta odvajamo za njih. Želim da kad odrastu razmišljaju svojom glavom - kaže Vladimir Andrić (47). Dodaje da ove godine počinju i radovi u Lončarevoj ulici i ulici Savska Opatovina vrijedni 2 milijuna kuna, koji će se do kraja godine i završiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 22:36