PRAVOSUDNA AGONIJA

Prokletstvo 'srpskih kuća' nije zaobišlo ni Todoroviće: Zaljubili smo se u ovo mjesto, mislili smo da smo došli u raj, a ušli smo u pakao!

 
 Jure Mišković/HANZA MEDIA

Prava drama odvijala se u utorak ujutro u Sabunikama pokraj Nina, gdje se trebala provesti ovrha nad vikendicom Milovana i Verice Todorović.

Todorovići žive u Međimurju, a kuću stotinjak metara udaljenu od mora, na atraktivnom dijelu obale, kupili su 1997. godine. Za vikendicu u Sabunikama obitelj Todorović tvrdi da ima uredne "papire" i da su upisani vlasnici u zemljišnim knjigama, što su i pokazali okupljenim novinarima, ali da su žrtve prijevare Branka Fodora, prethodnog vlasnika, koji je kuću kupio od Kuzmana Španovića, ali mu za nju nikad nije isplatio ugovoreni iznos, piše Slobodna Dalmacija.

Da stvar bude do kraja apsurdna, Španović je tužio Todoroviće nakon što su Fodoru isplatili kuću, jer Fodor od dobivena novca nije nikad u cijelosti platio kuću Španoviću, kao prvom vlasniku.

Ovrha je na kraju odgođena zbog zahtjeva ovršenika za izuzećem sudske savjetnice Milene Lokin.

– Kuću sam kupio od Branka Fodora za 115 tisuća tadašnjih maraka. U Sabunike smo dolazili na ljetovanje i boravili smo u kući tri reda ispod naše – pokazivao je Milovan brojnim novinarima i mještanima koji su ga došli podržati.

Među njima su bili i članovi Živog zida na čelu s predsjednikom stranke Ivanom Viliborom Sinčićem.

Todorovići su se zaljubili u mjesto čim su ga vidjeli pa su odlučili tu kupiti vikendicu. Otišli su u agenciju za nekretnine i pronašli kuću koja im se sviđa.

– Kada sam kupovao kuću, dvaput sam se čuo s prvotnim vlasnikom Španovićem. Prvi put sam ga zvao jer sam ga želio upitati nešto vezano uz gradnju kuće i želio sam njegov blagoslov za kupnju kuće, koji mi je i dao. Drugi put je on mene zvao pitajući koliko sam platio kuću. Rekao sam mu cijenu i tada su počeli svi moji problemi. Na osnovi tog dokumenta drže me u šaci i na osnovi njega žele mi oduzeti kuću – govori Milovan i pokazuje nam u papirima sporni "faks".

Jure Mišković/HANZA MEDIA

U njemu ga Španović upozorava "da upada u zamku koju mu namješta Branko Fodor, predajući vam moju kuću koju je prevarom prenio na sebe".

– Taj faks, koji je poslan u Međimurje, nisam dobio na vrijeme jer sam u to vrijeme bio na ljetovanju. No, ni prvi put ni drugi put kada sam se čuo sa Španovićem nije me upozorio da ima problem s Fodorom – ističe Milovan.

Spor između Španovića i Fodora oko vikendice u Sabunikama počinje odmah nakon što je Todorović u cijelosti platio vikendicu Fodoru. Tada ga oni i pozivaju za sudskog svjedoka.

– Suđenje je trajalo nekih pet do šest godina i u tim presudama sud je presudio u korist Fodora dokazavši da nije bilo prijevare. Sud je presudio da smo mi legalni vlasnici i u zemljišne knjige smo upisani supruga i ja. Nakon toga nas Španović počinje tužiti tvrdeći kako su me upozoravali da ne ulazim u sumnjivu kupnju i da su poslali taj sporni faks – kaže Milovan, koji je prošle godine u lipnju na Općinskom sudu u Zadru izgubio nekretninu te je ključeve morao vratiti prvim vlasnicima, odnosno Španovićevu sinu.

Milovan je podnio žalbu Vrhovnom sudu tražeći reviziju pravomoćne presude, uz novu tužbu za retenciju i dokazivanje vlasništva.

– Sud u Zadru je nedavno donio rješenje o ovrsi i sad čekamo... – slegnuo je ramenima Milovan.

Žena mu je bolesna i vezana za krevet, a koliko će imati snage boriti se za svoju vikendicu koju je, kako kaže, uredno platio, ne zna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:34