INSPEKCIJA

Promet Makarska: Dobavljač mulja, a autobusi idu na zrak

ZAGREB - Ministarstvo financija otkrilo autobuse koji voze na zrak! Ovo je prva rečenica anonimne prijave koja je stigla na adresu Jutarnjeg lista i u čiji je sadržaj teško povjerovati. Naš, očito dobro obaviješten čitatelj, opisao je kako je izgledao nadzor inspektora financijske policije u makarskom poduzeću Promet Makarska. Ukratko, tvrtki koja ima 130 autobusa inspekcija navodno nije priznala povrat poreza jer njihovi dobavljači nemaju uredne račune za isporučeno gorivo. Što je od toga istina provjerili smo u tvrtki Promet Makarska.

Pravo na pretporez

- Da, kod nas je bila financijska inspekcija. Osporeno nam je pravo na odbitak pretporeza po ulaznim računima dobavljača zbog sumnje u ispravnost računa naših dobavljača. To bi bio sumrak poduzetništva kada bi svatko morao provjeravati svog dobavljača - kaže nam Vice Barbir, predsjednik Uprave Promet Makarska.

On pretpostavlja da je inspekcija pronašla neuredne papire kod njihovih dobavljača ili kod dijela dobavljača, ali mu nije jasno zašto bi za njihove neuredne knjige krivili njegovu tvrtku.

- To je kao da vas netko kazni jer ste kupili odijelo za koje proizvođač nema uredne papire od svog dobavljača tkanine, konca ili dugmadi. Žalili smo se na to rješenje jer tu se radi o školskom primjeru prava na odbitak pretporeza, i nije nam jasno kako su i temeljem čega inspektori Financijske policije došli do suprotnog zaključka - kaže Barbir.

Možda se poduzeće Promet Makarska slučajno našlo u središtu akcije otkrivanja crnog tržišta naftnim derivatima? Ili je to nova praksa poreznika u kojoj stradaju krajnji korisnici bez obzira što imaju račune i urednu evidenciju poslovanja? Odgovore smo potražili u Ministarstvu financija gdje se, dakako, pozivaju na poreznu tajnu. Žalbu su zaprimili i još nisu donijeli rješenje.

No, u pismenom odgovoru može se naslutiti zbog čega su tako postupili. U odnosu između poreznog tijela i obveznika naglašava se “dužnost postupanja u dobroj vjeri” (čitaj savjesnog i poštenog postupanja u skladu sa zakonom).

Vezani nadzor

Još je zanimljivije pozivanje na članak 69. stavak 8. Općeg poreznog zakona kojim je propisano da “porezno tijelo može koristiti obavijesti o činjenicama utvrđenima u jednom poreznom postupku, a koje mogu utjecati na utvrđivanje činjenica i okolnosti bitnih za oporezivanje drugog poreznog obveznika”.

I stručnjaci za porez kažu da porezna uprava ima pravo vezanog nadzora i može osporiti račune ako je riječ o fantomskim tvrkama koje se pojavlju i nakon što pokupe novce iznenada nestaju.

Rizik je primatelja računa s kim je u poslovnom odnosu, a nadoknadu štete Promet Makarska bi, ako im porezna ne uvaži žalbu, trebao utjerivati od nepoštenih dobavljača. Ako uopće postoje.

Izgleda ipak da Ministarstvo nije otkrilo autobuse na zrak, nego samo potvrdilo žalosne uvjete u gospodarstvu u kojima svaka firma treba zaposliti svog inspektora koji će istraživati s kim firma posluje. Ako inspektor dobro ne obavi svoj posao kazna će mu biti utjerivanje dugova. Eto novih radnih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:19