PROMJENA

PROMJENA NA ČELU NACIONALNOG PARKA BRIJUNI Sit ravnateljske pozicije: 'Sad sam na porodiljnom, neću se javiti na natječaj'

Sandro Dujmović četiri godine je vodio jednu od najzvučnijih javnih ustanova u Hrvatskoj, ali se toga zasitio
Sandro Dujmović
 Davor Zunic / HANZA MEDIA

Dosadašnji ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Brijuni Sandro Dujmović neće se više kandidirati za ravnatelja te ustanove. Naime, jučer je raspisan natječaj za izbor novog ravnatelja na mandat od četiri godine, a Dujmović kaže da se neće kandidirati zbog privatnih razloga.

- Na porodiljinom sam dopustu i iz privatnih se razloga ne želim više kandidirati na mjesto ravnatelja ustanove, iako ostajem i dalje raditi u ustanovi. Meni je ugovor istekao još sredinom svibnja i sada funkciju v.d. ravnateljice obnaša Lorena Žunić. Nacionalni park dobio je 32 milijuna kuna iz strukturnih fondova za svoje projekte, a tu je još niz manjih projekata. Dakle, ustanova dobro radi i tko god dođe, vjerujem da dolazi na dobro mjesto - rekao je Dujmović.

Doznajemo da se na to mjesto namjerava javiti upravo v.d. ravnateljica Žunić, diplomirana ekonomistica. Ona je samo kratko kazala da će odluku donijeti do okončanja natječaja.

Inače, uvjet je preddiplomski ili diplomski sveučilišni studij, integrirani ili specijalistički preddiplomski ili diplomski sveučilišni studij iz područja prirodnih, biotehničkih, biomedicinskih, tehničkih i društvenih područja te najmanje pet godina rada u struci. Natječaj traje osam dana, a ravnatelja bira ministar zaštite okoliša na mandat od četiri godine.

Rast posjeta

Inače, Brijuni, kao i ostatak Istre, bilježe porast posjetitelja i noćenja u svojim objektima. Tako su do početka kolovoza imali više od 21 tisuću noćenja, što je porast od tri posto. Na izlet na Brijune došlo je 108,278 posjetitelja, što je povećanje od pet posto. Prihodi su također veći u posjetiteljskom dijelu za pet posto, a u noćenju 10 posto. Nedavno su također dobili zeleno svjetlo za dva projekta koja su kandidirali na europske fondove. Projekt pod nazivam Novo ruho Brijuna dobio je 27 milijuna kuna nepovratnih sredstava, a tim će se novcem nabaviti novi brod za 150 putnika te još dva vlakića za 80 putnika. Uredit će se ljetno kino, modernizirati Prirodoslovna izložba, urediti zdenac Živa voda i Kompresorska stanica te šetnica pod brdom Straža. Drugi projekt je dobio 668 tisuća kuna, a tim će se novcem urediti poučno-pješačka Staza vidikovaca.

Hoteli na čekanju

Što se, pak, hotelskoga dijela otočja tiče, još se čeka da se stvari pomaknu s mrtve točke. Naime, još za vrijeme Milanovićeve vlade pokrenut je postupak oko davanja tog dijela otočja u dugogodišnju koncesiju, zbog čega su angažirani konzultanti koji su trebali napraviti analizu stanja i predstaviti moguća rješenja te u krajnjoj liniji pomoći oko pronalaska investitora u smještajne kapacitete. Međutim, na pola puta sve je stalo zbog promjena vlada, da bi se sada taj proces ponovno nastavio. Prema dogovorima konzultanata iz zagrebačke tvrtke Horwath Consulting s Ministarstvom zaštite okoliša te Ministarstvom turizma projekt će se nastaviti u rujnu, a već iduće godine bili bi poznati i koncesionari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:34