KOMPROMIS

PRONAĐENO RJEŠENJE ZA KLJUČNI DIO MIROVINSKE REFORME KOJI JE PRIJETIO SOCIJALNOM EKSPLOZIJOM Saznali smo kako će biti riješeno pitanje dodatka od 27%

Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava
 CROPIX

Pitanje dodatka od 27 posto za buduće umirovljenike, kao najsporniji dio reforme mirovinskog sustava, doznaje Jutarnji list, dogovoreno je i usuglašeno među vladajućima.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, kažu sugovornici, prihvatio je prijedlog Kluba zastupnika HSLS-a, HDS-a i HDSSB-a, čiji je predstavnik u radnoj skupini bio ekonomist Danijel Nestić, da se dodatak ipak isplati i onima u 2. stupu, no 27 posto svima bi doista predstavljalo prevelik trošak od 40 mlrd. kuna do 2040., pa je pronađeno kompromisno rješenje. Ostaje, dakle, pravo izbora za povrat u 1. stup, ali se diže atraktivnost 2. stupa.

Manje plaće

Klub HSLS-a, HDS-a i HDSSB-a tako je iznio prijedlog prema kojemu bi se dodatak od 27 posto isplaćivao na sve uplate korisnika u 1. stupu do 2001., do kada je bio jednostupni mirovinski sustav (20 posto od plaće), a od 2002., kada je osnovan 2. stup, isplaćivao bi se dodatak od 20,25 posto na uplate koje je dalje korisnik uplaćivao u 1. stup (15 posto od plaće) do odlaska u mirovinu. Kada je riječ o onima koji su imali minimalne plaće i uplaćivali manje doprinose, oni će redom prijeći u 1. stup i dobiti 27 posto dodatka.

- U pregovorima smo da to uđe u prijedlog zakona za prvo čitanje jer smatramo da svi moraju biti izjednačeni neovisno o tome jesu li mlađi ili stariji od 1962. godišta. Ako svi dobiju dodatak, velika većina neće imati interes da se vraća u 1. stup, odnosno ako se jedna trećina vrati u 1. stup jer imaju mala primanja, dvije trećine će sigurno ostati i time jačamo 2. stup - kaže predsjednik HSLS-a Darinko Kosor. No, kako doznaje Jutarnji, pregovori su već završeni i dobili smo neslužbenu potvrdu da se ide upravo s tim rješenjem.

- Usuglasili smo se i ministar Pavić je napravio kombinaciju inicijalnog modela koji je predstavio i prijedloga koji su stigli od HSLS-a, mirovinskih fondova i poslodavaca, a da je sve to održivo za proračun - kaže bliski suradnik ministra Pavića.

Održivo

Ovakvo rješenje, doznajemo, proračun će godišnje koštati od 200 do 300 milijuna kuna, odnosno manje od 10 milijardi kuna do 2040., što je doista održivo i puno manje od 40 milijardi kuna koliko bi koštao dodatak od 27 posto svima.

U Ministarstvu rada kažu i da će sigurno za oko 300.000 građana koji su primali manje plaće biti rješenje povratak u 1. stup i oni će imati dodatak od 27 posto. Također, jedan sugovornik iz vladajuće većine kaže da će u ponedjeljak biti sastanak sa sindikatima oko njihovih zahtjeva, a pitanje je hoće li Vlada odstupiti od odredbe da se u mirovinu ide u dobi od 67 godina i bržeg izjednačavanja tog roka za muškarce i žene. Ministar Pavić je, kažu izvori, usvojio i dio HNS-ovih prijedloga, odnosno našli su se na pola puta.

Riječ je o tome da će se budućim umirovljenicima omogućiti da mogu dobiti jednokratnu isplatu iz 2. stupa u iznosu između 10 ili 20 posto od ušteđevine. HDZ-ov je prijedlog 10 posto, a HNS-ov 20 posto pa je moguće da će se naći na sredini - na 15 posto. I time se dodatno jača 2. stup jer će na tu jednokratnu isplatu u gotovini imati pravo samo oni koji ostanu u 2. stupu, a dodatno se može i nasljeđivati kapitalizirana štednja.

Liberalizacija

HNS je, kažu nam u toj stranci, prije 10-ak dana poslao prijedlog da se dodatak od 27 posto isplaćuje onima iz 2. stupa samo na uplate koje su imali u 1. stupu, također, do 2001. i od 2002. (20 i 15 posto od plaće).

Za one s minimalnim uplatama također smatraju da će prijeći u 1. stup jer će imati dodatak od 27 posto na sve, uz mogućnost traženja načina da ta mirovina bude ipak dostojna normalnog života, jer će i dalje imati ispod minimalne mirovine. U HNS-u su također tražili da se korisnicima mirovina iz 2. stupa omogući da mogu nakon odlaska u mirovinu dobiti 20 posto jednokratno od ušteđenog novca, s time da bi im se onda i mirovina iz 2. stupa sukladno tome smanjila.

- Prihvaćeni su naši zahtjevi za liberalizaciju ulaganja mirovinskih fondova, te da se izmijeni formula za indeksaciju mirovina koja će se vezivati uz inflaciju - kaže naš sugovornik iz Kluba HNS-a.

Odlučujući glas

Koalicijski partneri u vladajućoj većini, HSLS i HNS, dvaput su odvojeno s ministrom Pavićem održavali sastanke oko mirovinske reforme i prekjučer je, kažu sugovornici, dogovoreno pitanje dodatka od 27 posto.

Prvotna verzija, podsjetimo, izgledala je tako da budući umirovljenici mogu birati hoće li koristiti dvostupnu mirovinu bez dodatka od 27 posto, a ako žele dodatak, moraju svu svoju privatnu ušteđevinu (više od 90 milijardi kuna) prebaciti u 1. stup, odnosno u državni proračun. Samim time 2. stup bi izgubio svoju svrhu, osim za onih tri posto koji imaju plaću veću od 20.000 kuna i dovoljno uštede u 2. stupu.

Prijedlozi HSLS-a, HDS-a i HDSSB-a, te HNS-a, koji skupa broje 10 saborskih zastupnika i bez njihovih ruku se ne može izglasati mirovinska reforma, bili su presudni za konačno rješenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:17