OSJEČKI ŽUPAN

Propala Anušićeva ideja o zajedničkoj borbi protiv komaraca: ‘Ne odustajem, ali idemo s drugim planom‘

Zakonske izmjene će gradove i općine prisiliti da se izdašnije uključe u ovu bitku

Zaprašivanje komaraca

 Ivan Perić/Cropix

Definitivno je propala inicijativa Ivana Anušića, osječko-baranjskog župana za osnivanjem zajedničke javne ustanove za borbu protiv komaraca u kojoj bi svoje udjele, a samim time i financijske obveze imali gradovi i općine na području Osječko-baranjske županije.

- Odustajemo od ove inicijative, jer ni nakon nekoliko sastanaka i razgovora nismo oko toga postigli suglasje. Jedan dio gradova i općina, i to onih koji su epicentar komaraca, odbio je sudjelovati u ovom projektu koji je za cilj imao zajedničku borbu protiv komaraca, već u zimskim mjesecima larvicidnim tretiranje, a onda ljeti ako bude potrebno adulticidnim. Naime, već desetljećima smo svjedoci da pojedinačna borba pojedinih gradova i općina ne daje rezultate. Osječko-baranjska županija, koja za to nema nikakvu zakonsku obvezu, htjela je i financijski sudjelovati u ovom projektu, ali sada od toga, na žalost, moramo odustati - rekao je Anušić i najavio preseljenje ove bitke u birokratske vode.

Županija će, naime, pokrenuti inicijativu za izmjenu zakonskih propisa, konkretno Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koje bi za cilj imale zakonsko prisiljavanje gradova i općina da sudjeluju u zajedničkoj borbi protiv komaraca.

image

Ivan Anušić

Vlado Kos/Cropix

- Komarci su i zdravstveni problem i idemo s drugim planom, a to je izmjena zakona, što će malo dulje trajati, ali mislim da ćemo doći do cilja, a on je osnivanje Centra za komarce kojeg ćemo kroz fondove EU izgraditi na području OBŽ. Osim toga, prijedlog izmjena zakona ići će u smjeru da gradovi i općine više neće moći individualno odlučivati o tome hoće li u tome sudjelovati ili ne, nego će to biti regulirano zakonom. Dakle, iz komunalnih obveza to će im prijeći u zakonsku obvezu. Zakon će im naložiti da se moraju boriti protiv komaraca i da moraju izdvajati sredstva iz poreza na dohodak za borbu protiv komaraca - najavio je Anušić, dodavši i kako već već u siječnju početi monitoring komaraca, pri čemu će se svakodnevno objavljivati na mrežnim stranicama kakvo je stanje te koje su sve obveze pojedinog grada i općine kad je riječ o larvicidnom tretiranju.

- Općine i gradovi imaju tu obvezu i zakonski to moraju činiti. Kad nisu htjeli zajednički, morat će pojedinačno. To će im biti skuplje, ali OK. Iz ovoga smo naučili da nismo spremni na zajedničku bitku za bolju Slavoniju, iako sve velike projekte moramo zajedno rješavati. U ovom slučaju smo pali na testu, ali idemo dalje svatko u svojoj zoni odgovornosti – poručio je Anušić. Jedna od općina koja je imala pozitivan stav prema zajedničkoj ustanovi je Općina Bilje, na čijem se području nalazi i najveće leglo komaraca Park prirode Kopački rit, gdje je zabranjeno tretiranje.

- Zamolio sam župana i da se u zakon uvrsti larvicidno tretiranje na području Kopačkog rita, jer će bez toga ova borba i dalje biti uzaludna. Osim javnozdravstvenog, ovo je i ekonomski problem. Grad Osijek i općine oko Osijeka, pa tako i mi bili smo pozitivni prema ovoj inicijativi, ali ostali nisu i žao mi je zbog toga, jer ne vidim smisao u njihovoj odluci. Nadali smo se dogovoru, ali što je tu je. Mi ćemo nastaviti surađivati s Gradom Osijekom i općinama oko Osijeka, iako znamo da to neće biti učinkovito kao da smo svi zajedno. Nadam se da će župan uspjeti u nakani da sve gradove i općine zakonski prisili da moraju djelovati – rekao je Željko Cickaj, načelnik Općine Bilje.

Načelnici: Ne želimo sudjelovati

Jutarnji list o ovom je problemu pisao i ljetos, a tada su pojedini gradonačelnici i načelnici jasno rekli da ne žele sudjelovati u ovom projektu, pa su i sada ostali pri tom stavu. Tako je, primjerice, Dinko Burić, gradonačelnik Belišća poručio da je prijedlog Županije, a prema kojem bi svaka JLS izdvajala 3,5 kune mjesečno po stanovniku, dok bi Županija dodatno dala 3 milijuna kuna, za njih neprihvatljiv.

- Po tim omjerima Županija i Grad imali bi pravo na 18,97%, odnosno 28,70% udjela, a mi svi ostali 52,33%, ali je u prijedlogu upravljačke strukture podcijenjena uloga nas ostalih u odnosu na Osijek i Županiju. Također, po tom modelu Belišće bi sudjelovalo sa 454.650 kuna, što je dostatno za 10 tretmana u tri mjeseca tretiranja, koja se prema sadašnjim pokazateljima vjerojatno ne bi provela, što znači da bi dobar dio našeg novca odlazio za 'hladni pogon', a ne za tretiranje - rekao nam je Burić.

Protiv su bili i ostali i načelnici Čeminca Zlatko Pinjuh, odnosno Erduta Jugoslav Vesić, uz obrazloženje da im ne treba ustanova koja bi raspolagala s njihovim novcem, a da oni na to ne bi imali nikakvog utjecaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:30