UCJENA IZ ISTRE

PROPALO PREDSTAVLJANJE NOVOG SAVEZA KUKURIKU, SVE MINIRAO IDS 'Koalicija? Tek kad doznamo datum izbora možemo početi razmišljati...'

U IDS-u postoje tri frakcije; jedni žele ići dalje sa SDP-om, drugi bi samostalno na izbore, a treći u savez s Ivom Josipovićem
 Srećko Niketić/CROPIX

Zoran Milanović nije uspio upriličiti reprizu velikog starta svoje koalicije s Markova trga prije četiri godine. Na jučerašnji dan, 15. srpnja 2011., šefovi stranaka Kukuriku koalicije, koja je u to vrijeme sebe nazivala Savezom za promjene, svečano su, ruka na ruku, s trga ispred Sabora objavili potpisivanje sporazuma o zajedničkom izlasku na izbore. Bilo je planirano da se ove godine na isti dan slika ponovi: da vladajuće stranke opet na isti način najave svoj zajednički nastup na skorim izborima. Ali ništa od toga. SDP nije uspio postići konačni dogovor da Kukuriku u sadašnjem ili nešto pojačanom sastavu, kako se priželjkuje, ide dalje. Zato se planirani medijski performans na Markovu trgu jučer nije dogodio.

Nema konačne odluke

Premda iz Milanovićeva kruga stalno tvrde da koalicija samo što nije tu, ni jedna od stranaka vladajućeg bloka nije o tome još donijela definitivnu odluku. Kod nekih je to samo pitanje forme, a neki se zaista jako lome. U HNS-u znaju reći da oni mogu i sami na izbore, ali ta je stranka, jako srozanog rejtinga, faktički osuđena na koaliciju sa SDP-om. Najveći je problem s IDS-om. Za razliku od HNS-a koji taktizira, regionalni IDS zaista još nije odlučio hoće li na izbore samostalno ili u nekoj od kombinacija koje im se nude.

- Naš je stav vrlo jasan. Trenutno inzistiramo na realizaciji projekata i programa koje smo dogovorili prije četiri godine za ovaj mandat. Tek nakon toga, kad bude poznat datum izbora, možemo razmišljati i razgovarati o budućoj suradnji - kaže za Jutarnji list Boris Miletić, predsjednik IDS-a. Za nedavnog susreta s premijerom Milanovićem čelnici IDS-a fokusirali su se, kaže, isključivo na ono što bi se moralo realizirati do isteka sadašnjeg mandata. O budućnosti se razgovaralo samo načelno. Ništa konkretno nije dogovoreno. Ne bih to mogao smatrati čak ni pregovorima o budućoj koaliciji - objašnjava Miletić.

Ipsilon i u Planu 21

Znači li to da do objave datuma izbora IDS neće ni razgovarati ni odlučivati o koaliciji?

- Baš tako, kad budemo znali datum izbora, pokrenut ćemo mehanizme odlučivanja unutar stranke - odgovara šef IDS-a. Glasine da IDS svoj ostanak u Kukuriku savezu uvjetuje gradnjom Istarskog ipsilona Miletić relativizira.

Podsjeća da je ta prometnica dio Plana 21 i programa aktualne vlade. Nije nikakva novina ni hir nego, kako je rekao, gospodarski opravdan projekt koji treba realizirati. Činjenica da je ostao mrtvo slovo na papiru najviše govori o efikasnosti Vlade - kritičan je šef IDS-a.

Dobri poznavatelji tvrde da u toj stranci, što se izbora tiče, postoje tri frakcije. Jedni su za nastavak koalicije sa SDP-om. Drugi, navodno brojniji, navijaju za samostalni izlazak na izbore, neki zato što smatraju da im je neuspješna Vlada težak teret na nogama, neki zato jer SDP-u ne mogu oprostiti, kako tvrde, nekorektno ponašanje u Istri. Treći bi kovali izborni savez s novoformiranom strankom bivšeg predsjednika Ive Josipovića. Posljednjih dana kuloari šapuću o novoj romansi na stranačkoj sceni: HDZ i IDS. Navodno se priprema ili se već dogodio i sastanak šefova te dvije stranke.

Ideološke razlike

Miletić tvrdi da to nije istina, da nikakvog razgovora s HDZ-om nije bilo . Tomislav Karamarko to također demantira. - IDS? Ne, takav upad u tuđe dvorište bio bi ipak malo previše - priznaje. - HDZ je sa svojim koalicijskim partnerima trenutno u završnoj fazi dogovora o izbornim kvotama. Taj bi posao trebao biti završen do početka kolovoza - tvrdi šef HDZ-a za Jutarnji list.

IDS ne ulazi u krug njihovih preferencijalnih partnera. Ali Karamarko ne odriče mogućnost suradnje nakon izbora. Tvrdi da i stranke različitih ideoloških predznaka mogu surađivati na zajedničkom cilju: gospodarskom oporavku zemlje. Ako je riječ o spašavanju gole egzistencije, onda je, precizira, otvoren za suradnju i s ideološki divergentnim strankama. Uostalom, dodaje, ne vidi neke velike ideološke razlike između HDZ-a i IDS-a. - Ako je njihov ideološki fundament istarsko narodnjaštvo biskupa Dobrile, onda smo vrlo blizu - poručuje Karamarko.

Šef IDS-a tvrdi da ne vidi mogućnost političke suradnje ni koaliranja svoje stranke s HDZ-om. Ali, odmah dodaje da je IDS, kao stranka koja upravlja jednom regijom, dužan uspostaviti korektan i suradljiv odnos s vlašću na nacionalnoj razini, bez obzira na to koje će provenijencije ona biti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:33