TUŽAN DAN

“Propovijedao sam u Notre-Dameu, strašno je bilo gledati kako gori”

 
 CROPIX/REUTERS

- Prestrašno je bilo gledati kako se urušava toranj crkve Notre-Dame, kako sve to gori, suze su mi navrle - govori nam 85-godišnji isusovac pater Vladimir Horvat dok se prisjeća kako je u lipnju 1985. godine u čuvenoj pariškoj katedrali održao propovijed na zahtjev tadašnjeg francuskog kardinala Jean-Marie Lustigera.

Radilo se o proslavi u povodu godine sv. Metoda, a pater Horvat je u to vrijeme, odnosno od 1975. do 1985. godine, u Parizu vodio Hrvatsku katoličku misiju.

- Kardinal Lustiger tada je rado dolazio u Hrvatsku katoličku misiju jer je vidio da smo živa zajednica. Vozio je zelenu “peglicu” kojom bi se sam dovezao svaki put, bio je vrlo skroman. Tada nismo imali prostora, pa nam je obećao dati crkvu sv. Ćirila i Metoda koja je bila nedovršena. Deset godina sam tražio prostorno rješenje - prisjeća se Horvat te objašnjava kako je u Francuskoj država 1902. godine nacionalizirala svu crkvenu imovinu i da je ona i danas u njezinu vlasništvu.

Sveto evanđelje

- Država je stoga trebala održavati crkve i župe, ali nekad se onda obnova čekala u beskraj - kaže pater Horvat, čija je ideja bila da se tijekom te proslave u crkvi Notre-Dame tijekom procesije nosi knjižica slavenskog evanđelja.

- U Reimsu, gdje su se francuski kraljevi krunili, polagali su zakletvu tako da bi stavili ruku na sveto evanđelje koje je bilo pisano glagoljicom, takozvano slavensko evanđelje. Znao sam da je to evanđelje u knjižnici u Reimsu, pa sam pitao kardinala da li da napravim korake da ga dobijemo za tu proslavu. I on je pristao, pa sam nazvao Gradsku knjižnicu, rekli su mi da je to skupa procedura, da moram pisati Ministarstvu kulture, pa platiti šest tisuća franka osiguranje... Ali u konačnici smo sve to napravili - prisjetio se pater Horvat. Tako je uspio dobiti evanđelje i sve je bilo kako je planirao.

- Bila je to predivna procesija, a to evanđelje se nosilo uzdignuto dok smo kročili centralnom lađom katedrale Notre-Dame - kaže pater Horvat, koji je poslije na zahtjev kardinala Lustigera održao propovijed na francuskom.

- Bilo je to naglo, ali ipak sam se snašao - kaže Horvat.

Kasnije te godine ga je kardinal Lustiger zamolio da mu bude pratnja prilikom posjeta kardinalu Franji Kuhariću u Zagrebu i Đakovu, što je pater Horvat, kaže, pristao učiniti iako je znao da se mora paziti jer ga je tada, govori, Udba redovito pratila.

Matoševe novele

- Te godine nisam imao u planu za praznike doći kući, ali kad me kardinal Lustiger zamolio da ga pratim, nisam taj poziv mogao odbiti. Prijavio sam tada na francuskom sveučilištu Sorboni doktorat i tema je bila zanimljiva. Naime, Antun Gustav Matoš četiri je godine živio u Parizu, i to je bila njegova najplodnija pripovjedačka era, pa sam predložio doktorat s temom Matoševe pariške novele, što je bilo prihvaćeno - priča pater Horvat. Nakon posjeta kardinala Lustigera, kaže, Udba mu je oduzela putovnicu.

- Više se nikad službeno nisam vratio u Pariz. Tri godine nisam imao putovnicu - prisjetio se Horvat, koji je bio blizak i s Brunom Bušićem. Pater Horvat vodio je Bušićev sprovod, misu, a i propovijed nakon što je 1978. godine ubijen u Parizu.

- Bušić je teško živio, bio je i gladan. Sretali smo se i u Zagrebu i kasnije u Dubrovniku, gdje sam ga znao povesti u sjemenište jer je gladovao - prisjeća se pater Horvat, koji, kaže, nikako da nađe vremena otići u Arhiv pogledati vlastiti Udbin dosje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:23