ODUZIMANJE TITULE

PROREKTOR NA UDARU Vijeće Filozofskog podržalo oduzimanje profesure Anti Čoviću

 Srđan Vrančić / CROPIX

Sa 47 glasova za, 22 protiv i 13 suzdržanih Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta prihvatilo je izvještaj prema kojem su ispunjeni zakonski uvjeti za oduzimanje znanstveno-nastavnog zvanja redovitom profesoru dr. sc. Anti Čoviću, aktualnom prorektoru Sveučilišta u Zagrebu.

Stručno povjerenstvo, koje čine Damir Barbarić, Nadežda Čačinovič i Neven Sesardić, zaključilo je da Čović nije ispunio propisane uvjete za izbor u zvanje jer je godinama kršio norme akademske etike. Analizirajući njegove članke povjerenstvo je došlo do zaključka kako od 21 znanstvenog članka iz Čovićeve prijavljene bibliografije za izvor u zvanje redovitog profesora čak 19 članaka ima ozbiljne probleme s proizvoljnom kategorizacijom, sukobom interesa ili pristranom evaluacijom. Na sjednici Fakultetskog vijeća čuli su se i argumenti protiv usvajanja izvješća. S druge strane, stav pojedinih članova Vijeća bio je da je krivnja za slučaj Čović na tadašnjem povjerenstvu koje je provelo njegov izbor.

Odgovornost tog povjerenstva, u sastavu Lino Veljak, Branko Despot i Milan Polić, spominje se i u izvješću u kojem je navedeno da povjerenstvo iz 2005. nije ni spomenulo probleme s Čovićevim opusom. Sesardić-Čačinović-Barbarić povjerenstvo navodi i sljedeće: “Prof. Čović je tijekom najvažnijih 12 godina svoje akademske karijere napredovao od zvanja docenta do zvanja redovitog profesora u trajnom zvanju na temelju izvještaja triju povjerenstava, u kojima su uvijek većinu činile dvije iste osobe koje ne samo da nisu bile sklone poduzeti pravu kritičku evaluaciju njegova opusa, nego su pokazale pristranost kompromitirajućih razmjera”.

Završnu riječ u ovom bi slučaju trebao imati matični odbor za filozofiju, tijelo formirano na državnoj razini. Po popisu objavljenom na stranicama Nacionalnog vijeća za znanost, predsjednik tog odbora je Lino Veljak, član Čovićeva povjerenstva za izbor u zvanje redovnog profesora 2005.

Dekanica Filozofskog fakulteta Vesna Vlahović-Štetić jučer nije željela komentirati slučaj, kao ni prorektor Čović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 14:04