NOVA PRAKSA

PROŠIRENE OVLASTI Povjerenstvo za sukob interesa na sjednicu o Zdravku Mariću, osim ministra i Petrova, pozvalo i jednog svjedoka

Nataša Novaković
 Željko Grgić / CROPIX

U petak će pred Povjerenstvom za sprječavanje sukoba interesa biti ispitani ministar financija Zdravko Marić i saborski zastupnik Mosta Božo Petrov. Povjerenstvo je na ispitivanje pozvalo i treću osobu, ali u tome tijelu ne žele otkriti tko je ona.

Povjerenstvo sutra, naime, odlučuje je li se ministar financija Zdravko Marić ogriješio o Zakon o sprječavanju sukoba interesa time što je početkom prošle godine, prije donošenja lex Agrokor, kao ministar sudjelovao na sastancima sa svojim bivšim poslodavcem, tadašnjim vlasnikom Agrokora Ivicom Todorićem, na kojima se raspravljalo o načinima stabiliziranja Agrokorova poslovanja.

Postupak protiv ministra Zdravka Marića pokrenulo je bivše Povjerenstvo kojem je na čelu bila Dalija Orešković. Povjerenstvo istražuje je li Marić povrijedio načela obnašanja javne dužnosti sudjelovanjem na dvama sastancima sa svojim bivšim poslodavcem Ivicom Todorićem. Prvi sastanak održan je 26. veljače 2017., a na njemu su uz Marića bili premijer Andrej Plenković, ministrica gospodarstva Martina Dalić, tadašnji predsjednik Sabora Božo Petrov, vlasnik Agrokora Ivica Todorić i član Agrokorove Uprave Ivan Crnjac. Drugi je sastanak održan 3. ožujka prošle godine, gdje se Marić po nalogu premijera Plenkovića s Todorićem sastao sam.

Različite verzije

Marić je Povjerenstvu dostavio pisano očitovanje u kojem tvrdi da je na sastanku koji se održao 26. veljače prošle godine samo slušao ono što su Todorić i Crnjac govorili o planovima stabiliziranja Agrokorova poslovanja. Međutim, tadašnji predsjednik Sabora Božo Petrov u svom pisanom očitovanju tvrdi suprotno - da je Marić na tome sastanku predlagao načine na koje država može pomoći u rješavanju problema likvidnosti Agrokora, i to putem dodatnih kredita HBOR-a toj kompaniji.

Sutrašnja sjednica Povjerenstva zanimljiva je iz više razloga. Usmeno ispitivanje više osoba u postupcima pred Povjerenstvom dosad nije bila praksa. Povjerenstvo je odluke donosilo na temelju podataka dobivenih od tijela javne vlasti i iz drugih izvora, a od dužnosnika i drugih osoba važnih za odluku, tražilo je pisana očitovanja.

- Odlučili smo se za ispitivanje jer u ovom predmetu imamo dvije oprečne izjave u dijelu koji je relevantan za donošenje odluke. Imajući ponajprije na umu zaštitu prava stranke kao što je to propisano Zakonom o općem upravnom postupku, a s obzirom da ne postoji zapisnik sa sastanka održanog u Vladi RH 26. veljače 2017., Povjerenstvo je odlučilo da će utvrditi činjenice relevantne za donošenje odluke davanjem očitovanja stranke i iskaza drugih osoba pred Povjerenstvom. Želim istaknuti da su se stranke i dosad usmeno očitovale u pojedinim predmetima pa to ne predstavlja novinu - kazala nam je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković. Zanimalo nas je i jesu li uz Marića i Petrova pozvani ostali sudionici sastanka s Todorićem koji se održao u Vladi 26. veljače.

- Pozvali smo još jednu osobu od koje nije zatraženo pisano očitovanje. Ne mogu vam u ovom trenutku, međutim, reći o kome je riječ jer još nismo primili potvrdu da joj je poziv i uručen - dodala je Novaković.

Budući da je Ivica Todorić još u Londonu, pretpostavljamo da je Povjerenstvo na ispitivanje pozvalo nekog od troje preostalih sudionika sastanka - premijera Plenkovića, ministricu Dalić ili člana Uprave Agrokora Crnjca.

Novo uporište

S obzirom da Zakon o sprečavanju sukoba interesa, a ni Pravilnik Povjerenstva, ne predviđaju da to tijelo ispituje svjedoke, Natašu Novaković upitali smo na temelju kojeg propisa ispituju Marića i Petrova.

“Naglašavam da Povjerenstvo nije niti sud niti tijelo kaznenog progona, nego je državno tijelo koje u svom radu provodi upravni postupak, za koji je mjerodavni zakon, Zakon o općem upravom postupku, što je u svojoj odluci iz 2012. potvrdio i Ustavni sud. Na temelju toga zakona možemo pozivati i ispitivati stranke i ostale osobe koje imaju određena saznanja o predmetu.”

Odluka Povjerenstva da se u svom radu pozove i na Zakon o općem upravnom postupku zanimljiva je, međutim, s još jednog aspekta. Po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, samo tijela javne vlasti obavezna su Povjerenstvu dostavljati tražene podatke i očitovanja. Vlasnici i zaposlenici tvrtki u privatnom sektoru nisu dužni tome tijelu dostavljati podatke i dokumente. Međutim, ako Povjerenstvo nekoga pozove na ispitivanje pozivajući se na Zakon o općem upravnom postupku, tome pozivu dužni su se odazvati i oni iz privatnog sektora.

Širi li Povjerenstvo pozivanjem na Zakon o općem upravnom postupku svoje ovlasti i na privatni sektor i izlazi li iz okvira Zakona o sprečavanju sukoba interesa, pitali smo predsjednicu toga tijela Natašu Novaković.

- Ne širi, samo primjenjuje one institute koje mu mjerodavno pravo omogućava, onda kad je to nužno radi utvrđivanja činjeničnog stanja u nekom konkretnom predmetu - odgovorila je.

Drugo mišljenje

Postoje, međutim, i mišljenja prema kojima Povjerenstvo ispitivanjem svjedoka nepotrebno spektakularizira svoj rad. Postoje i stajališta prema kojima to tijelo nema ovlasti ispitivati svjedoke. Uloga Povjerenstva u slučaju Marić, prema ovom stajalištu, nije ispitivanjem svjedoka istraživati je li ministar na sastancima s Todorićem samo šutio i slušao, ili i predlagao rješenja, nego utvrditi je li on činom dolaska na sastanke sa svojim bivšim poslodavcem, pogotovo na onaj “u četiri oka”, doveo u sumnju svoju ministarsku vjerodostojnost i nepristranost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:38