NAGODBA

DALIĆ UVJERENA DA SE SVA OTVORENA PITANJA U AGROKORU MOGU RIJEŠITI U ROKU 'Nedavne odluke suda samo su potvrda da on ima aktivnu ulogu u procesu'

 
 Luka Gerlanc / CROPIX

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić izjavila je u četvrtak kako vjeruje da se sva u posljednje vrijeme otvorena pitanja oko Agrokora mogu riješiti u roku koji je određen za postizanje nagodbe.

"Početkom travnja vjerovnici Agrokora postigli su načelni sporazum o svim najbitnijim pitanjima. Mislim da je to najbitnije - da postoji dogovor i suglasnost vjerovnika o bitnim pitanjima nagodbe. Naravno, u ovako složenom procesu logično je i očekivano da se događaju i određeni problemi. Međutim, vjerujem da se sva ta pitanja mogu riješiti u roku koji je određen za postizanje nagodbe. Očekujem da izvanredna uprava nastavi dalje raditi sa svim angažiranima u Agrokoru, sa savjetnicima i vjerovnicima na postizanju pravnog teksta nagodbe i na adresiranju pitanja koja su se pojavila posljednjih dana", kazala je Dalić odgovarajući nakon pokretanja inicijative "Klub 30%" na upite novinara je li s obzirom na najnovija događaja nagodba u Agrokoru upitna.

Potpredsjednica Vlade smatra i da najnovije odluke suda, među kojima i jučerašnja odluka zagrebačkog Trgovačkog suda kojom je ukinuta odluka privremenog vjerovničkog vijeća o angažiranju dodatnih financijskih i pravnih savjetnika za vijeće, a koje bi plaćao Agrokor, pokazuje da se proces vodi na način da Sud ima aktivnu ulogu.

"Odluke suda koje su donesene proteklih dana potvrđuju ono što se proteklih mjeseci pokušalo ustvari osporavati, a to je da Sud u ovom procesu ima aktivnu ulogu", kazala je Dalić, koja očekuje da će izvanredna uprava Agrokora postupati prema tim odlukama s dužnim poštovanjem i na način kako se prema sudskim odlukama treba odnositi.

Ističe i kako će i na podnesak dobavljača u vezi sporazuma grada Zagreba i Agrokora odnosno Tiska sud odlučiti na temelju dostavljenih činjenica.

Pritom ponavlja kako sporazum vjerovnika i načelni sporazum o nagodbi sadrži i vrlo precizne odredbe o pravima i položaju dobavljača u nagodbi, odredbe o plaćanjima tzv. graničnog duga u nadolazećem razdoblju te, u mjeri u kojoj je moguće, i odredbe po kojima sadašnji vjerovnici, a budući vlasnici Agrokora, izražavaju spremnost zadržavanja buduće suradnju s dobavljačima.

To, zajedno s rezultatima koji je ostvaren s dobavljačima u proteklom razdoblju, a to je isplata staroga duga u iznosu od prosječno 50 posto, predstavlja iznimno važan rezultat i doprinos postupka izvanredne uprave, smatra Dalić.

Ističe pritom kako se postupak izvanredne uprave, sprečavanje nekontroliranog kolapsa koji je prijetio prije godinu dana, na određeni način nalazi i u temeljima gospodarskog rasta koji danas imamo, a podsjeća i kako sustav Agrokor godišnje na temelju poreza uplaćuje u državni proračun između 2,5 i 3 milijarde kuna.

Cjelokupni postupak izvanredne uprave provodi se upravo radi stabiliziranja hrvatskog gospodarstva i naplate vjerovnika, ponovila je potpredsjednica Vlade.

Udruga dobavljača Agrokora u srijedu je podržala svoju predstavnicu u Privremenom vjerovničkom vijeću Maricu Vidaković oko podneska za ispitivanje zakonitosti sporazuma između Zagreba i izvanredne uprave koncerna oko naplate starog i graničnog duga Zagreba od Tiska odnosno Agrokora, a prema pisanju nekih medija sutkinja zagrebačkog Trgovačkog suda Nevenka Siladi Rstić zaključkom je pozvala izvanrednog povjerenika da obustavi plaćanja Tiska prema ZET-u dok se ne riješi taj spor.

Potpredsjednica Vlade smatra i da nema prepreka da vjerovnici vrlo brzo među sobom izaberu svoje predstavnike u stalno vjerovničko vijeće.

"Privremeno vjerovničko vijeće imenovao je sud na početku procesa izvanredne uprave sukladno zakonu a koji je odredio da se to vijeće imenuje temeljem zatečenog stanja u poslovnim knjigama. Stalno vjerovničko vijeće je vijeće u kojemu treba odrediti skupine vjerovnika i zatim vjerovnici sami vjerovnici zatim trebaju izabrati svoje predstavnike. Stoga ne postoji, barem po meni, niti jedna prepreka da vjerovnici vrlo brzo sami između sebe ne izaberu svoje predstavnike u stalnom vjerovničkom vijeću. Ono što je važno, po zakonu, privremeno vjerovničko vijeće ima sva prava i obveze stalnog vjerovničkog vijeća", kazala je Dalić odgovarajući na upit o prigovorima Francka da su u privremenom vjerovničkom vijeću i predstavnici dobavljača (malih) koji su u potpunosti namireni.

Na upit kako komentira najnovije prognoze Europske komisije o rastu hrvatskog gospodarstva u ovoj godini za 2,8 posto, a sljedeće 2,7 posto, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva je odgovorila kako se one poklapaju s prognozama Vlade odnosno prognozama na temelju kojih je Vlada odnosno Ministarstvo financija pripremilo proračun, kazala je.

"Prognoze su prognoze. Ono što je važno je stvarno kretanje gospodarske aktivnosti, a prema pojedinačnim pokazateljima rast gospodarske aktivnosti nam ide dobro. To potvrđuju i porezni podaci odnosno dinamika rasta poreza u odnosu na proteklu godinu", istaknula je Dalić, koja to smatra jednim od najboljih pokazatelja gospodarskih aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. kolovoz 2022 12:21