SLUČAJ AGROKOR

TODORIĆ SE U LONDONU ŽALIO NA ODLUKU O IZRUČENJU Tužitelji u Hrvatskoj moraju ispitati još samo jednog ili dva svjedoka, a tada mu se ukida pritvor

 Boris Kovacev / CROPIX

Premda je u nekim svojim izjavama nakon odluke britanskoga suda o izručenju dao naslutiti kako bi se sam dobrovoljno mogao vratiti u Hrvatsku, Ivica Todorić ipak će se, kako doznajemo, nastaviti boriti protiv izručenja.

Naime, kako smo doznali, Todorić, odnosno njegovi odvjetnici, podnijeli su u zakonskome roku žalbu na odluku koju je sud u Westminsteru donio 23. travnja a prema kojoj se odobrava Todorićeva predaja Hrvatskoj na osnovi hrvatskoga Europskoga uhidbenoga naloga.

Paradoksalno, uz mogućnost povratka, Todorić je nakon zadnjeg ročišta novinarima izjavio i da će se svim pravnim sredstvima nastaviti boriti protiv izručenja.

- Podnijeli smo žalbu, rekla nam je u ponedjeljak u telefonskom razgovoru Todorićeva odvjetnica Jadranka Sloković. Ponedjeljak je inače zadnji dan roka za podnošenje žalbe, a žalba se, kako nam je pojašnjeno, podnosi istome sudu u Westminsteru.

Kada će o njoj biti odlučeno nismo uspjeli doznati, no, kako je poznato, nakon odluke suda od 23. travnja Todorić se nalazi u nekoj varijanti kućnoga pritvora te stan u kojemu živi u Londonu ne smije napuštati nakon 21 sat. Također, svakoga se dana mora javljati u obližnju policijsku postaju.

U međuvremenu, a što je jako bitno za postupak izručenja, u Hrvatskoj je sve kraća i kraća lista svjedoka koju zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo mora ispitati, a zbog kojih je Ivici Todoriću određene istražni zatvor te na osnovu određivanja zatvora i za njime raspisan europski uhidbeni nalog.

Naime, kada je krenula akcija Agrokor, protiv Ivice Todorića je istražni sudac zagrebačkoga Županijskoga suda odredio istražni zatvor isključivo zbog opasnosti od utjecaja na 17 taksativno navedenih svjedoka. Na osnovi sudske odluke o određivanju istražnoga zatvora Hrvatska je pak za Todorićem raspisala europski uhidbeni nalog zbog kojega je, pak, pokrenut postupak predaje u Londonu.

Dakle, i istražni zatvor i europski uhidbeni nalog za Todorićem ostaju na snazi isključivo dok Županijsko državno odvjetništvo ne sasluša tih 17 svjedoka, a nakon čega bi istražni zatvor po tim osnovama trebao biti ukinut pa više nema niti osnove za uhidbeni nalog.

Prema podacima Jutarnjega lista, od tih 17 prvobitnih svjedoka do sada nisu ispitana ili dva ili čak samo jedan, a riječ je o osobama koje žive u inozemstvu te je procedura njihovoga saslušanja malo kompliciranija. No, realno je reći da je dovršetak njihovoga saslušanja pitanje dana ili par tjedana, nakon čega će ova pritvorska osnova protiv Todorića prestati egzistirati.

Hoće li ona biti zamijenjena nekom novom, vrlo je izvjesno. Naime, Državno odvjetništvo već je "preventivno" bilo od suda zatražilo da se Todoriću odredi pritvor i zbog opasnosti od bijega, no sud je to odbio smatrajući kako pritvor ne može biti naknadno određen po dvije osnove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:31