KUPLERAJ

PROSTITUCIJA NA ELITNOJ ZAGREBAČKOJ ADRESI, TRG BANA JOSIPA JELAČIĆA 1 Jesu li noćne dame pružale usluge u sobama državnog stana?

 
 CROPIX

Kakve je sve tajne do prije neki dan skrivao državni stan od 60-ak kvadrata na 3. katu kućnog broja 1 na Trgu bana Josipa Jelačića u srcu Zagreba možda se nikad ne otkrije.

No, ono što je otkriveno, točnije seksualna pomagala, intimno žensko rublje, alkoholna pića, odjeća, te bračni krevet… golicaju maštu i ukazuju na to da se najstariji zanat na ovome svijetu odvijao u bespravno useljenom stanu u vlasništvu države!

Predstavnik suvlasnika navedenog ulaza D. M. i sam je šokiran viješću da su se u tom stanu u njegovu ulazu odvijale seksualne aktivnosti, koju je medijima otkrio ministar državne imovine Goran Marić. On ukazuje na podatak da se osobno još 2015. otišao požaliti u ime stanara u nekadašnji DUDI, kako bi im ukazao da je u državnu imovinu netko provalio.

Bez rješenja

- Država se ne brine o svojoj imovini i to je ono što me najviše žalosti. Prije otprilike četiri godine u taj su stan na silu ušli, obivši bravu, neki muškarci, rekavši da su iz Udruge specijalnih postrojbi. Tražio sam ih rješenje, ali nisu ga imali, već su se pozivali na neka imena ljudi, točnije samo prezimena. Par dana nakon useljenja, počeli su štemati zidove i prilagođavati prostor za život jer u tom stanu nema sanitarnog čvora. Otišao sam to prijaviti u Dežmanovu. Primio me jedan referent i znate što mi je rekao? Ako mi smeta, neka ja to prijavim policiji. Pokušavao sam mu objasniti da moraju čuvati svoju imovinu i da su oni vlasnici tog prostora, no bilo je uzalud - ogorčen je predstavnik suvlasnika.

Na upit kad je zadnji put vidio da ljudi defiliraju kroz taj stan i je li ikad susreo markantne dame na stubištu, rekao je da u posljednja dva, tri mjeseca nije vidio, a ni čuo nikoga.

- Nikakve žene nisam vidio. Uostalom, ja ne dežuram na vratima. Nisam kontrolor. Svjetla na prozorima također se ne mogu vidjeti jer stan gleda na dvorišnu stranu pa se s ulice ne vide. Mislim da je vijest o prostituciji u tom stanu prenapuhana. Viđao sam muškarce, branitelje, a vikendom se čula i dječja galama.

Objasnili su mi da subotom dovode djecu da igraju igrice. Inače, prije te Udruge stan je koristila stranka Nikole Štedula Hrvatska demokratna republikanska stranka. Stavili su ploču, obavijest na kaslić i portafon. A kad se stranka ugasila, republikanci su otišli te je kratko ostao još neki tajnik stranke koji je prevrtao po papirima, a onda je i on otišao. Zatim su došli iz USP-a. Promijenili su bravu, stavili pločicu s imenom - kaže predstavnik suvlasnika, naglasivši kako taj stan nije za stanovanje te da su svi računi za taj prostor podmireni.

Druge osobe s kojima smo popričali na stubištu ne otklanjaju mogućnost da je državni stan bio za “igrice za odrasle jer je država ionako maćeha prema vlastitom vlasništvu”.

U potrazi za istinom, kontaktirali smo osobe čije su udruge, odnosno stranke koristile sporni prostor u zgradi staroj 160 godina.

Nikola Štedul, osnivač HDRS-a koji je preživio Udbin atentat, u telefonskom razgovoru negirao je povezanost s navedenim stanom.

- Nikada taj stan na Trgu nisam koristio niti sam tamo bio. Jedini prostor koji sam unajmio za potrebe stranke bio je u Gundulićevoj ulici - odgovorio je Štedul.

Osnivač Udruge specijalnih postrojbi Ante Budimir također je negirao povezanost s navedenim prostorom.

- Udruga je osnovana jprije 7 ili 8 godina i odmah je registrirana na adresi Roberta Frangeša Mihanovića br. 4. Nemamo nikakvih saznanja kome pripada prostor na Trgu bana Jelačića 1 niti tko se koristi uime naše udruge. Osobno smo zainteresirani i spremni pružiti svaku pomoć i tijelima gonjenja i javnosti da se ustanovi tko blati ime naše udruge - rekao je umirovljeni časnik specijalnih postrobi HV-a Ante Budimir.

Očevid

Inače, djelatnici Ministarstva imovine radili su očevid svih prostora u vlasništvu države, a u zgradi na Trgu bana Jelačića 1 utvrdili su da se na trećem katu u dvorišnom dijelu nalazi jedan veliki poslovni prostor koji je podijeljen u nekoliko jedinica. Jedan dio prostora na zapadu dvorišnog dijela prenamijenjen je u manju garsonijeru u koju je netko provalio, a sumnja se da je služila za nezakonite djelatnosti.

Zgrada nije etažirana i nisu upisani posebni dijelovi pa je nemoguće utvrditi tko je sve koristio prostore, ali je poznato da je bilo više korisnika. Soba u kojoj se najvjerojatnije obavljala prostitucija odavno je prazna, kažu sugovornici iz Ministarstva.

Cijeli taj treći kat zgrade u jako je derutnom stanju. - Čak postoji opasnost od urušavanje jer su vidljiva oštećenja od vlage, dignut je parket i potrebna su velika ulaganja, zbog čega prostori i nisu bili dodijeljivani nikome - kaže sugovornik. Dodao je kako nema saznanja je li netko plaćao režije, a inače Ministarstvo plaća pričuvu za stanove u vlasništvu države. Također, tek će se u suradnji s policijom i DORH-om utvrditi tko je i koliko dugo koristio taj prostor za ilegalne aktivnosti.

Susjeda je malo, a kada je obavljan očevid, u zgradi nije bilo nikoga.

- Stan je sada zapečaćen, MUP-u je poslana obavijest da se traži postupanje i nadam se da ćemo s njima u suradnji doći do svih relevantnih činjenica, što se događalo tamo i tko je uzurpirao prostor - rekao nam je sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:44